Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla geliştirilen ‘Karekod’ uygulaması devreye girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması’ öncesinde tüm zincir marketler hazırlığını tamamladı. Uygulama ile tüketici markette ürünün karekodunu okutacak. Taklit mi orjinal mi, üreticisi en son ne zaman denetlenmiş, güvenli mi gibi soruların yanıtlarını alacak. Sektör sağlık ve rekabet açısından uygulamanın yaygınlaşmasını bekliyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıyan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması"nın ilk örneğinin hayata geçirildiğini belirterek, "Umuyorum ki en kısa zamanda işletmelerin ekseriyeti uygulamayı hayata geçirmiş olacak. Bir tüketici olarak markete gittiğimde bu karekodu okutup, buranın en son ne zaman denetlendiğini gördüğümde bu benim için bir güven kaynağı olacak." dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıTaşıt sahiplerini ilgilendiren plaka düzenlemesi yılbaşı itibarıyla yürürlüğe girdi. Sahte plakaların önüne geçmek için yeni tescil edilen ya da yeniden plaka bastıran kişilere karekodlu plaka verilecek.
#PlakaGençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurtlarında yaşanan asansör kazalarıyla ilgili konuştu. Bakan Bak, "Bütün yurtlar tek tek dolaşılıyor, asansör sistemleri kontrol ediliyor. Asansör sözleşmeleri de mercek altına alındı" dedi. Bak, yurtlardaki asansörlere "kare kod" uygulamasının getirileceğini açıkladı.
#Osman Aşkın BakE-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce hasar tespiti yaptırıyorlar. Ayrıca Kahramanmaraş'ta bina hasar tespiti için evlerin girişlerine karekod okuma sistemi yapıştırılıyor. Ekipler, kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Depremzede vatandaşlar cep telefonuyla karekodları okutarak oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebiliyor. Peki, orta hasarlı, az hasarlı, ağır hasarlı ve hasarsız bina ne demek, nasıl tespit edilir? İşte merak edilenler...
#Bina Hasar TespitiDepremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler, hasar tespit çalışmalarına başladı. Ekipler, kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Depremzedeler ise bu karekodları cep telefonlarıyla okutarak oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebiliyor.
#KahramanmaraşDepremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler, hasar tespit çalışmalarına başladı. Ekipler, kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Depremzedeler ise bu karekodları cep telefonlarıyla okutarak oturduğu binanın hasar durumunu öğrenebiliyor.
#DepremSon dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirten uzmanlar, tüketicileri uyardı. TEB eski Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelerde sahte ilaç satılması olanaksız” derken, İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu da, “Dünyada ilaçta ilk karekod uygulaması Türkiye’de yapıldı. Tüketiciler karekodu olan ilaçları güvenle kullanabilir” şeklinde konuştu.
#Karekod İlaçMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitimde, eğitim programlarının sektörün reel ihtiyaçlarına göre güncellenmesinin ardından meslek ders kitaplarının da ilk kez ücretsiz kitap kapsamına alındığını bildirdi.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerPandemide karekod sisteminin yaygınlaşmasıyla karekodlu mezar taşı dönemi de başladı. Artık mezar taşına yerleştirilen karekodlar sayesinde, cep telefonuyla tarama yapıldıktan sonra vefat eden kişinin özgeçmişi, soyağacı, fotoğrafları, video görüntüleri ekrana geliyor. İstenirse kişisel sayfada dualar da yer alabiliyor. Antalya’da mezar yapımı firması sahibi Mehmet Çetin, siparişlere yetişemediğini söylüyor.
#GazetehaberleriGelişen teknoloji artık mezarlıklarda da uygulanmaya başlandı. Özellikle pandemi sürecinde kullanımı yaygınlaşan ‘karekod’ sistemi, mezar taşlarında da yerini aldı. Mezar taşında dua, resim veya yazıların yerini karekod alıyor. Akıllı telefonla tarama yaparak vefat eden kişinin özgeçmişi, videosu, fotoğrafları, şiir, dua gibi yazı ve görselleri ekranda izleme kolaylığı sağlayan mezar taşındaki karekod sistemini yaptıranların sayısında son günlerde artış oldu.
#AntalyaGelişen teknoloji artık mezarlıklarda da uygulanmaya başlandı. Özellikle pandemi sürecinde kullanımı yaygınlaşan ‘karekod’ sistemi, mezar taşlarında da yerini aldı. Mezar taşında dua, resim veya yazıların yerini karekod alıyor. Akıllı telefonla tarama yaparak vefat eden kişinin özgeçmişi, videosu, fotoğrafları, şiir, dua gibi yazı ve görselleri ekranda izleme kolaylığı sağlayan mezar taşındaki karekod sistemini yaptıranların sayısında son günlerde artış oldu.
#MezarlıkTürkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında 14 Ocak Perşembe günü başlatılan aşı uygulamasında ilk hafta geride kalırken, toplam aşılanan sağlık çalışanı sayısı 1 milyona yaklaştı. Her vatandaş için özel olarak oluşturulan karekod uygulaması sayesinde aşılar kişiye özel olarak tahsis edilirken, aşılanan sayısı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden anlık olarak takip ediliyor.
#Koronavirüs AşılarıTürkiye’nin aşı takvimi ve planlamasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve parti yönetimine detaylı bilgi verdi. Bu plana göre, ikinci parti aşılar 15 gün sonra gelecek. Üç partide 10 milyon aşı Türkiye’ye ulaşacak. Toplamda ithal edilecek aşı sayısı ise 50 milyon olacak.
#Koronavirüs AşısıSon dakika haberi... İstanbul'da Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde karekodlu giriş çıkış uygulaması başlatıldı. Bugün başlayan uygulamayla da vatandaşlar İstiklal Caddesi girişine yerleştirilen karekodları telefon kameralarından okutarak girebiliyor.
#İstiklal Caddesiİnşaatlara dökülen taze betonların içine çip atılarak başlatılan beton takip sisteminde, mikserlere karekodlu beton irsaliyesi ve etiket uygulamasına geçiliyor. Yeni dönemde tüm mikserlerin camına, beton santralından çıkmadan önce beton sınıfı, kullanılan agrega cinsi, çimento ve su miktarı, firma adı, katkı malzemesi gibi bilgileri içeren karekodlu etiket yapıştırılacak.
#GazetehaberleriTrakya Üniversitesinde (TÜ) bünyesinde oluşturulan "Dünya Ayçiçeği Koleksiyonu Bahçesi" online ağı ve karekod uygulaması sayesinde yurt dışından da ilgi görüyor. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle, 15 Temmuz Şehitler Yolu'nda oluşturulan bahçede 250 ayçiçek türü yer alıyor.
#KarekodKoronavirüs pandemisi etkinlik ve tatil anlayışlarının da değişmesine neden oldu. Kalabalıklardan uzak, sosyal mesafenin öne çıktığı bu dönem, tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin yanı sıra gastronomi alanındaki zengin ürün potansiyeli ile Bursa’yı önemli bir alternatif olarak öne çıkardı. Tatilinin erteleyen veya çıkamayanlar için Bursa ve çevresinin güzelliklerini okurlarımız için paylaştık.
#BursaMeslek lisesi öğrencileri, okulda kurdukları edebiyat sokağında kendi geliştirdikleri karekod sistemiyle Cemal Süreyya, Yunus Emre, Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli Kanık'ın yanı sıra yabancı şair ve yazarların da hayatlarını öğreniyor.
#Öğrenciİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbulluların akıllı telefonlarındaki karekod sistemiyle toplu taşıma araçlarını kullanabileceğini duyurdu. Bu gelişme ardından karekod ve karekod okutma kelimelerinin anlamı merak konusu oldu. Peki, karekod nedir? Karekod okutma ne demek?
#Karekod Nedir