Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kovid-19’un yeni mutasyonu Omicron nedeniyle 29 Kasım’dan itibaren Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, Esvatini, Mozambik’ten gelen yolcuların KKTC'ye girişlerini bir sonraki duyuruya kadar durdurma kararı aldı.
#KoronavirüsKoronavirüsle birlikte yeni normal düzende seyahat etme düzenleri de değişti. Alınan önlemler, uygulanan tedbirler de ülkeden ülkeye değişince ''Nereye, hangi aşı ile ne şartlarda gidebilirim?" sorusunun cevabı daha da da karmaşık bir hal aldı. Bu düğümü sizin için çözdük...
#SeyahatKoronavirüs önlemleri kapsamında yurt dışından Türkiye’ye gelen ve son 14 gün içinde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan yolcular belirlenen otellerde karantina altına alınacak. Havalimanı transfer ve otel masraflarını yolcular kendisini karşılarken, otellerin fiyatı kişi başı günlük bin 600 TL olarak belirlendi.
#Türk Hava Yollarıİngiltere Başbakanı Boris Johnson Kovid-19'un ülkesini yıkıp geçtiği günlerden beri her göz önünde ve eleştiri oklarının hedefinde. Ancak Sağlık Bakanı Hancock'un yaşak aşkının ortaya çıkması, eski danışmanı Dominic Cummings'in skandal iddiaları ve Kovid-19'la ilgili 'zamansız' olduğu düşünülen gevşemeyle ilgili olarak hiç görmediği bir baskıyla karşılaşan Johnson bu sefer baltayı taşa vurdu. İngiltere parlamentosu başbakana soruşturma açmaya hazırlanıyor...
#İngiltereİster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler için durum biraz daha karışık. Örneğin; Almanya'ya BioNTech aşısı olsanız bile gitmeniz şu an için mümkün değil. Diğer bir AB üyesi Hollanda'ya gitmek için ise türüne bağlı kalmaksızın Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı herhangi bir aşıyı olmanız yeterli. İrlanda ise "BioNTech olduysan karantina yok ama Sinovac olduysan ancak benim belirlediğim otelde kalabilirsin" diyor… Evet biraz kafanız karıştı ama paniğe gerek yok... İşte "Hangi aşı ile hangi ülkeye gidebilirim" rehberi...
#Aşı Pasaportuİngiltere hükümeti ve sağlık bakanlığı ülkenin koronavirüs mücadele planıyla ilgili verdikleri kararlar yüzünden hem şaşkınlık yaratıyor hem de eleştiri oklarının hedefi oluyor. Ülkede Delta varyantı kaynaklı vaka artışları sürerken flaş bir karar imza atıldı ve çift doz aşı olmuş vatandaşların Kovid-19 temaslısı olsalar da karantinaya girme zorunlulukları ortadan kalktı.
#İngiltereİstanbul'da oynanmasına karar verilen ancak geçen sene pandemi nedeniyle gerçekleşmeyerek bu seneye ertelenen Atatürk Olimpiyat Stadı’nın ev sahipliği yapacağı UEFA Şampiyonlar Ligi finali için yeni iddialar gündeme gelmeye devam ediyor.
#Şampiyonlar Ligi2020 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini tamamlayan İngiltere, salgınla mücadelede tek başına aldığı aşılama kararlarıyla toplu hareket eden AB ülkelerini solladı. İngiltere’de nüfusun yüzde 54’ünde hastalık ya da aşılama nedeniyle bağışıklığın oluştuğu belirtilirken tedbirler kademeli gevşetiliyor. AB ülkeleri ise salgına karşı yeni önlemler alıyor.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz yıldan beri evden çalışma tüm dünyada sürerken bir yandan da ülkeler cazip tekliflerle dijital göçebeliği hayata geçiren çalışmalara imza attı. Binlerce kişinin talepte bulunduğu dijital göçebelik 7 ülke tarafından daha kabul edilmeye başlandı.
#Dijital GöçebelikYaz aylarında hayat normale döner diye güzel hayaller kuruyoruz. Aşılar her sorunu çözer gibi geliyor ancak durum öyle değil gibi. Belki bir ilaç çıkar ve hızla imal edilirse dünyayı huzura kavuşturabilir. Havacılık sektörü de koronavirüs gölgesi altında bir ileri bir geri gidiyor. Bugün uçuşa açılan ülkeler yarın kapanıyor. Yurtiçi uçuşlarda belki sorun olmayabilir ama uzaklara gitmek bu yaz hayal olacak gibi duruyor.
#Yazar