Karantina haberleri sayfasında Karantina hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10245 Karantina haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Karantina, bulaşıcı bir hastalığa maruz kaldığı düşünülen bir insan ya da hayvanın hastalığın en uzun kuluçka süresi boyunca kimseyle temas etmemesi şartıyla alınan bir önlem ve sağlık yalıtımıdır. Karantina nedir? Nasıl uygulanır? Karantina hakkında merak edilen pek çok sorunun cevabını bu yazımızda sizler için derledik.
Tüm dünyanın ve ülkemizin de içinde bulunduğu ve mücadele ettiği Covid-19, yeni terimlerle tanışmamıza neden oldu. Covid-19'un önlenebilmesi için, maske, mesafe ve temizlik kuralları önem arz ediyor.
Karantina Nasıl Uygulanır?
Karantina sözcüğünün kökeni İtalyancadır. Karantina iki şekilde tanımlanabilir. İlki evde kalarak diğer insanlarla teması en aza indirmek ve hastalığın bulaşma riskini ortaya çıkaracak tüm yolları kapatarak izole olmak demektir. İkincisi ise, hastanede karantina altına alınmak ve izolasyon demektir. Karantina uygulaması, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum yolları yetersizliği gibi şikayetleri bulunan kişilere test yapılarak gerekli izolasyon önlemleri alınmalıdır.
Karantina Hakkında Bilgi
Covid-19 virüsünü alan bir kişinin şikayetleri genellikle 5-6 gün içinde çıkmaya başlıyor. Yapılan geniş çaplı araştırmalar sonucunda şikayetlerin ortaya çıkma süresinin ise en geç 14 gün olduğu görülmüştür. Bu nedenle dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılan ve bizim de kullandığımız evde izolasyon 14 gün sürüyor. Şüpheli, temaslı ve testi pozitif olan kişilerin evden dışarı çıkmadan, ziyaretçi kabul etmeden, kimse ile temas etmeden ve görüşmeden 14 gün karantina altına alınması, hastalığın bulaş yollarının kapatılması açısından büyük önem taşıyor.
Karantinanın İlk Uygulandığı Hastalık Nedir?
Karantinanın uygulandığı ve bildiğimiz ilk hastalık cüzzamdır. Tevrat'ta da İsrailoğullarına uzak durulması emredilmişti. İncil'de de bu hastalık oldukça detaylı bir şekilde anlatılıyordu. Cüzzam, vücutta yara ve çeşitli şekil bozukluklarına neden olan bulaşıcı bir hastalık olduğu düşünülüyordu. 14. yy.'ın ortalarında ise, Avrupa'yı bir veba salgını bastı. 1347 yılında Avrupa'ya ulaşan veba salgını 1350 yıllarında ise Rusya ve Almanya'ya da yayılmaya başladı. Bu salgın sonucunda ülke nüfusunun üçte birinin yok olduğu tahmin ediliyor.
1. yüz yıl ve 13. yüzyıllarda ise Venedik, doğu ticaretinin merkezi halini aldı. Değerli taşlardan, buğday ve ipeğe, baharattan kumaşa pek çok mal Venedik'ten limana geliyordu. Fakat Doğudan bu lüks malları getiren gemiler, farelerle birlikte veba hastalığı gibi bölgenin egzotik hastalıklarını da taşıyordu. Veba bulaşan kişilerin vücudunda şişme, ölmeden önce çürüme ve kanama oluyordu. Bir salgında kentin nerdeyse yarısı yok oluyordu. Venedikliler bu soruna çözüm olarak Lazaretto Vecchio ismini verdikleri küçük bir ada üzerinde ilk yalıtılmış hastaneyi kurdular.
Ülkemizde Karantina Uygulamasının Amacı
Son dönemlerde ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınını önlemek, can kayıplarının sayısını azaltmak ve hastalıktan korunmak için karantina uygulaması yapılıyor. Çin'de çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığı büyük bir hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Bu hastalığı önlemek ve can kayıplarını önemli ölçüde azaltmak için karantina uygulaması gerekiyor. Ülkemizde ve tüm dünyada bu nedenle karantina uygulaması uygulanıyor. Bu sayede hastaların sağlıklı kişilerle ayrıştırılması ve hastalığın yayılma hızının durdurulması amaçlanıyor.
Nipah virüsü, 2018'deki salgından 6 sene sonra yeniden canlanarak 24 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne neden oldu. 200'den fazla kişinin temaslı olduğu virüs nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Temaslılar karantina altına alınırken Dünya Sağlık örgütü, virüsün kuluçka süresine ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
#HindistanTrabzon'da, koronavirüs pandemisinde, köy evinde tek başına izole olup, misafir kabul etmeden yaşayan İsmail Hacıfettahoğlu (82), hayatın normalleşmesine karşın 'gönüllü karantina' uygulamasını sürdürüyor. Yaklaşık 3 yıldır çarşı ve pazara gitmeyen, vaktini bahçesinde tavuk ve güvercinleriyle geçiren Hacıfettahoğlu, "Yalnızlık Allah'a mahsustur, fakat sağlıklı, temizliğe dikkat ederek yaşamak önemli" dedi.
#TRABZONAdana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şap hastalığı nedeniyle hayvanların kesimi, ihracı, ithali ve hayvan hareketlerine getirilen kısıtlama ve yasakların kaldırılması sonrası hayvan hareketlerinin başladığına dikkat çekerek, “Hastalığın tekrardan yaşanmaması için aşılanmış, kulağında küpesi olan ve veteriner hekim tarafından sağlık raporu düzenlenen hayvanların nakline izin verilmelidir. Besiciler ise çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutmalıdır” dedi.
#AdanaKuzey Kore'de hızla yayılan gizemli bir solunum hastalığı hükümeti alarma geçirdi. Başkenti Pyongyang'da 5 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kent sakinlerinden evden çıkmamaları ve ateşlerini sık sık kontrol etmeleri istendi.
#Kuzey KoreSalgının başından bu yana ‘sıfır COVID’ stratejisine uyup sık sık test ve uzun süreli karantina gibi yöntemler uygulayan Çin’de, geçen hafta vakalardaki rekor artışı konuştuk. Vakalar yükselirken karantina koşulları halkla yönetimi karşı karşıya getirdi. Ülkedeki son durumu Pekin’de yaşayan gazeteci Cenk Özkömür anlattı.
#CovidOsman Bozkurt’un Merdiven Art Space’te açılan sergisi “Hatırla”, İstanbul’un inşa, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine tanıklık ediyor. Kentleşme, haritacılık ve demografi üzerine yürüttüğü metodik araştırmalarında sanatçı, kentin sosyal coğrafyasını, mimarisini ve kültürel tarihini inceliyor. Sanatçının İstanbul’un eski Levanten bölgelerinden birinde yer alan atölyesinin bulunduğu binanın hemen yanındaki binada Covid-19 sürecinde başlayan yıkım, “Hatırla”nın tohumlarını atıyor. Bozkurt bu süreçte, sanat pratiğinin bir parçası olarak tanımladığı “Domestik Arkeoloji” üzerine çalışıyor ve araştırdığı yıkıntıların arasında keşfettiği Marsilya tuğlaları gibi yapı elemanlarını sosyolojik boyutuyla inceliyor.
#Sergi2023’ün en çok konuşulan magazin olaylarından biri Hollywood’un iki efsane aktörünün birkaç ay arayla baba olmasıydı. Üstelik yaşları da bir hayli ilerlemişken… 79 yaşındaki Robert De Niro, yedinci kez baba oldu. Al Pacino ise 83 yaşında dördüncü çocuğunu kucağına aldı…
#Noor AlfallahNipah virüsü, 2018'deki salgından 6 sene sonra yeniden canlanarak 24 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne neden oldu. 200'den fazla kişinin temaslı olduğu virüs nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Temaslılar karantina altına alınırken Dünya Sağlık örgütü, virüsün kuluçka süresine ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
#HindistanKüçükçekmece, Beşiktaş ve Hadımköy’deki hayvan yaşam alanlarında yüzlerce sokak hayvanının bakımını ve sahiplendirmesini yapan Kurtaran Ev Derneği, yasanın çıkmasının ardından haftada 100’ün üzerinde ihbar alıyor. Dernek Başkanı Onur Boltürk, yılda ortalama 500 sokak köpeğini sahiplendirdiklerini belirterek iş dünyasını desteğe çağırdı: “Maddi desteklerin ötesinde herkes kendi alanında ayni yardımlar yaparsa bu canların yaşamlarını kurtarırız.”
#KüçükçekmeceDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsüyle ilgili İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile birlikte toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığını açıkladı.
#M ÇiçeğiCNN Türk'te maymun çiçeği hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüse karşı aşının olduğunu vurgulayarak "Alarmda olmak lazım. Bu bir pandemi. Pandemi deyince insanların aklına Kovid pandemisi geliyor. Bu ondan farklı. Tedbir almamız ama korkmamamız lazım" dedi.
#Maymun ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXBeyza Alkoç 24 yaşına tam 18 roman sığdırmış bir yazar. Ona Z Kuşağı yazarı diyorlar. O da gençlerin ‘Beyza Abla’sı, sırdaşı olmaktan çok memnun. Şu sıralar iki romanı filme uyarlanan Alkoç’la bir araya geldik. Hayatını, okurlarıyla ilişkisini ve Wattpad’i konuştuk.
#Beyza Alkoçİzmir’in sağlık tarihi, binlerce yıl öncesinden gelen bir zenginlik taşımakta ve bu hastanelerin bazıları hala sağlık hizmeti vermeye devam ederken, bazıları da başka amaçlarla yerli yerinde durmaktadır. Birçok araştırmacı bu konuda çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Acil Afet Ambulans Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Tarih Boyunca Sağlık Kenti İzmir” adını verdiği sunumunda kentin sağlık tarihi ile ilgili bu bilgilerin “Sağlık Müzesi”ne dönüştürülmesini ve İzmir in sağlık turizmine önemli bir katkı sağlamasını istiyor. Sofuoğlu, İzmir’in sağlık tarihi hakkında şunları anlattı:
#1Müzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı Sarayı5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
#AK PartiSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Sokak KöpekleriKekliktepe… İzmir’in tüm güzelliklerini bahşettiği, sanat, tarih, doğa, şehir hayatı ve rafine zevklere hitap eden dokusuyla Urla’nın seçkin adresi. Birbirinden güzel ve bakir koyları tekne meraklılarına ev sahipliği yaparken Bağ Yolu’nun lezzet şöleni yaşatan restoranları ise gurmelere ev sahipliği yapıyor. Sanatın her dalına alan açan Urla’da hayatı dolu dolu yaşamak için neden çok… Gelin Urla Kekliktepe’de yaşamak için öne çıkan en önemli nedenlere birlikte bakalım.
#Sponsorlu İçerikHamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz’ın (SPD) ‘Alster’den Elbe’ye – Şehrimizi Tanıyalım’ adıyla ve rehber Gerd Schmidt-Mildner eşliğinde düzenlediği şehir turunda, bu kez Elbe Nehri kıyısındaki Landungsbrücken mahallesi gezildi. Büyük ilgi gösterilen tur, Landungsbrücken tren istasyonunun rıhtım bölgesinde başladı.
#HamburgŞanlıurfa'da sokak köpeklerinin toplatılmasına tepki gösteren hayvan hakları savunucuları, karantina altındaki Batıkent Mahallesi'nin muhtarlığı önünde eylem yapıp, muhtarlık binasına 'Dikkat, kuduz risk bölgesi' yazılı tabelayı astı. Bu sırada mahalle sakinleri ile hayvan hakları savunucuları arasında arbede çıktı, 3 kişi gözaltına alındı.
#Şanlıurfa