Espiye Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Giresun ilçelerinden olan Espiye'de 2019 yılında toplam 13.838 seçmenden 11.397'si oy kullandı. Peki, Espiye Belediyesi hangi partide? Giresun Espiye Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Espiye yerel seçim sonuçları...
#Espiye BelediyesiFındık üreticisi dünya birincisi ama kendini yenik hissediyor. Rekolte düşük de olsa yılı 750 bin tonun üzerinde hasatla kapatma hedefi var. Bahçeler küçük, sahiplerinin çoğu gurbetçi. Onlara ‘sosyolojik fındıkçı’ diyorlar. Verimlilik sorunu var... Yine de son iki yıldır toplanan ürünün 100 bin tonu stokta kalıyor. Çünkü rakip ülkeler sağlam geliyor. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) yönetim kurulu Giresun’daki fındık bahçelerinde çiftçiyi, fabrikalarda işletmecileri dinledi. “Bu iş düzenlemeyle çözülür’’ diyorlar, bir “fındık kanunu” istiyorlar.
#FındıkTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, hububat ve bakliyat dış satımında ihracatçı birlikleri özelinde ilk sırada Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin (GAİB) yer aldığını ifade etti.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiEn büyük fındık üreticisi Türkiye’de günlük fiyatlar büyük tartışma konusu. Biz fiyatı konuşurken rakip ülkeler boş durmuyor. Birçok fon Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelerde fındık üretilmesi için çiftçiye destek sağlıyor. Türkiye’de Gürcistan’a kaçak fındık fidesi götürülüyor. Türkiye’de dekar başına verim düşerken, rakipler verimliliği ikiye katlıyor.
#FındıkGeçen yıl 420 bin tonluk üretimin yakalandığı fındıkta, bu yıl beklenti daha yüksek. Ancak ardı ardına gelen rekolte tahminleri kafaları karıştırdı. Fındık Tanıtım Grubu 733 bin ton, TÜİK 585 bin ton, Tarım Bakanlığı 646 bin ton TZOB ise 590 bin ton rekolte açıkladı. Bir sektör temsilcisi, “Üretici ve sanayici tarafı fındık fiyatlarını kendi lehlerine çevirmek için bu rekolte tahminlerini düşük ya da yüksek tutuyor” dedi.
#FındıkTÜRKİYE Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz’un önceki gün yaptığı, “Çiftçiye, köylüye milletin efendisi derler, ama bence çiftçi milletin efendisi olmaktan çıkmış spekülatörlerin, stokçuların efendisi olmuş” açıklaması tarım ve gıda sektörünü karıştırdı. Ardı ardına açıklamalar yapan sektör temsilcileri Şemsi Kopuz’un yanlış bilgiler verdiğini iddia etti.
Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden olan ve dünyadaki pazar payı açısından ilk sırada yer alan fındıkta yaşlanan ağaçlar nedeniyle tehlike çanları çalıyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ve Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, Karadeniz Bölgesi'ndeki 70 ile 100 yaş arasındaki fındık ağaçlarının oranının yüzde 65'leri bulduğunu belirterek, “Yaşlanmış fındık ağaçlarına ne kadar budama ve bakım yapılırsa yapılsın o ağaçlardan istenen verim sağlanamıyor” dedi.
Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve Fındık Tanıtım Grubu Eşbaşkanı Dursun Oğuz Gürsoy, stoklardaki 3-4 yıllık iç fındığın piyasaya sürülmesine tepki gösterdi. Gürsoy, “Paketlenip kilosu 9 liradan satılıyor. Bir Hintli, ‘Fındık yenecek gibi ürün değil’ dedi, sebebini sordum. Meğer o pazara da Dubai’den 2006 mahsulü fındık gitmiş” dedi.
Yılın ilk altı ayında ihracatta ipi İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMB), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) göğüsledi. İhracatta yüzde 87.5 oranında pay alan üç birlik toplam 34 milyar 829 milyon 66 bin dolarlık ihracat yaptı.