Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiLüks restoranların popülerliğini uzun süre aynı canlılıkta tutabilmesi İstanbul’da kolay değil. 20 hatta 10 yılı deviren kaç yer sayabiliriz ki? Bunun için doğru zamanda doğru hamleler gerekiyor. Ulus 29 da menüsündeki radikal değişimlerle dikkatimizi yeniden çekmeyi başaranlardan...
#KerevizHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiBakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde hamsi avcılığının kamuoyunu çok meşgul ettiğini söyledi.
#Hamsiİstanbul’un doğusundan Kocaeli sınırına kadar uzanan deniz hattı, hamsi avcılığına açıldı. Tutulan ilk hamsiler tezgâhları doldurdu. Tekne sahipleri, “Hamsi denizde büyümüş” derken, balık satan esnaf ise “Boylar uzamış, müşteri sevindi” dedi. Tutulan taze hamsilerin kilosu 30 ile 40 lira arasında satılıyor.
#GazetehaberleriÇANAKKALE'de kar yağışı ve soğuk havaya rağmen balıkçılar, denize açıldı. Avlanan balıklar tezgahları doldururken, hal esnafı vatandaşlara, koronavirüse karşı bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için balık tüketmelerini önerdi.
#ÇanakkaleKendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
#HamsiOrdu’da, havaların da soğuması ile fiyatı 10 liraya kadar gerileyen hamsi tezgahlarda en çok tercih edilen balıklar arasında yer alıyor. Geçen yıllara göre boyutu küçük olan Karadeniz hamsinin, lezzet bakımından ise Marmara hamsinden daha güzel olduğu belirtiliyor.
#Ordu