Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, iklim değişikliği nedeniyle balık üreme sezonlarında kaymalar yaşandığına dikkat çekip, "Buna göre sezondan çok türe özel bazı av kısıtlamaları, yasakların getirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
#Balıkçılık1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Perşembe Kışlaönü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, “Son zamanlarda istavrit balığı küçüldü. Biz de sürdürülebilir balıkçılık adına arkadaşlarımız ile beraber avlama yapmama kararı aldık” dedi.
#KaradenizKARADENİZ'de geçen yıl sınırlı miktarda avlanıp, yasal av boyu tartışmaları ile gündeme gelen hamside bolluk yaşanıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına dikkati çekip, Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız dedi.
#HamsiAkdeniz'de av yasağının 15 Eylül'de tamamen kalkmasıyla birlikte Mersin'de her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Balıklarımız çok, verimlilik var. Ekim ve Kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır" dedi.
#AkdenizKaradeniz'deki deniz suyu yüzey sıcaklıklarında; son 50 yılın en yüksek değerlerine ulaştığı, ağustos ayı ortalaması 24 santigrat olan deniz suyu sıcaklığının 4 derece artarak, 28'e çıktığını tespit edildi. Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, "Bu durum, deniz suyu sıcaklığını mevsim normallerine hala dönmediğinin bir göstergesidir. Artan deniz suyu sıcaklıkları denizlerdeki biyoçeşitliliği etkiliyor" diye konuştu.
#KaradenizDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#Gürpınar2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarın itibariyle gemi başına 3 bin 500 ila 60 bin lira arasında desteği depremzede balıkçılarımızın hesaplarına yatırıyoruz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Samsun, "Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği artarken, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi nedenlerden dolayı avlanan balık miktarında azalma görülüyor" dedi.
#SamsunTarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, bugün saat 15.00'ten 15 Nisan tarihine kadar, ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığının durdurulduğunu duyurdu. Balıkçılar ise hamsinin küçük ve ince olması nedeniyle avlanma yasağı getirildiğini söyledi. Balıkçı Eyüp Şengül, "Avlanma yasaklanmasaydı, biz balıkçılar yine hamsi tutacaktık. Bizim kendimize de bir çeki düzen vermemiz gerekiyor" dedi.
#HamsiKaradeniz’de avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonunu kurtarmak için av yasağı çağrısı geldi. Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Avlanan 100 kilo balığın 10 kilosu tezgâha geliyor, 90 kilosu denize dökülüyor. Avcılık en az 1 ay yasaklanmalı” dedi.
#HamsiKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#KasımGeçen yıl müsilaj nedeniyle zor bir sezon atlatan balıkçılar, yeni dönemin heyecanıyla mavi sulara açılırken vatandaşlar, bolluğun artmasını ve ucuz balık yemenin hesabını yapıyor. Peki bu yıl sofralarda en çok hangi balık yer alacak? Fiyatlar ortalama ne kadar olacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Balıkçılık1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.
#BalıkçıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Balıkçılar 1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacaklar” ifadeleriyle av sezonunun bereketli olmasını diledi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Eylül’de başlayacak av sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
#Balıkçı