Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle kalp damar hastalıklarından korunmanın mümkün olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Korkmaz, "Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme tarzı; kırmızı etin çok tüketilmesi, hamur işleri, tatlılar kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor" dedi.
#SağlıkKardiyolog Dr. Hızır Okuyan, 18 yaşını geçenlerin yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Yürürken bacaklarda ağrınız oluyor, dururken geçiyorsa mutlaka kalp muayenesinden geçin. Streste kalp hastalıklarının en büyük tetikçisidir" dedi.
#Kalp HaftasıSağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara ve stres derken tüm dünyada ölüm nedenleri arasında en başta olan kalp hastalıkları günümüzde hızla yaygınlaşıyor. Son üç yılda kalp ve damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 40’ını oluşturur hale geldi. Oysa erken teşhis edildiğinde sorun büyümeden önlenebiliyor. Kalp hastalıklarının pek çok şekilde belirti verebiliyor.
#Kalp Sağlığı41 yıldır Hizmet veren Türk Kalp Vakfı, 11-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 28. Kalp Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Bir basın toplantısıyla çalışmaları hakkında bilgi veren Vakıf Başkanı Semiramis Sekban, ayrıca hafta nedeniyle saptadıkları kişileri de ödüllendirdi. Törene katılanlar alkışlar arasında ödüllerini alırken yaşam biçimleri de hayli dikkat çekti.
#KALP HaftasıABD’de Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Collage Board’ın Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Clay Henry, Türkiye’de uygulanan sınavlara yönelik, “Türkiye’de ortaöğretime ve üniversiteye girişte uygulanan tek sınavları çok katı buluyoruz. Bu tür sınavlar ABD’de üniversitelerin çok talep ettiği bir şey değil” dedi.
Antalya'da Kalp Haftası nedeniyle Türkiye'de ve dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarındaki artışa dikkat çekildi.Op. Dr. Tamer Bakalım ve Uzman Dr. Nuri Cömert, kalp sağlığıyla ilgili bir toplantı yaptı. Bakalım, Türkiye'de her yıl 200 bin kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Kalp hastalıkları ve kalp krizlerinin, erkek ölümlerinin yüzde 44, kadın ölümlerinin yüzde 53'ünü oluşturduğunu belirti. Uzman Dr. Nuri Cömert de kadınların ciddi risk altında olduğunu ifade ederek, özellikle kalp hastalıkları ve kalp krizlerine bağlı ölümlerin kadınları erkeklere oranla daha çok etkilemekte olduğunu belirtti. Dr. Cömert, dünyada üç kadından birinin kalp damar hastalıklarına yakalandığına işaret etti. Cömert, "Kalp krizi, genç kadınları genç erkeklere oranla daha çok etkilemektedir. Kalp krizi kadınlarda erkeklere oranla ciddi kalp hasarlarına ve bedensel engellere çok daha yüksek oranda neden olmaktadır" dedi. DHA
#KadınTürk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, 2020'de dünyada kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenlerin sayısının 25 milyonu geçeceğinin tahmin edildiğini belirterek, 'Vakıf olarak en iyi yolun insanları hastalanmadan bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve motive etmek olduğuna inandığımız için 24 yıldır 'Kalp Haftası'nı, Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirdik' dedi.