Master Chef programına başladığımızdan beri en çok ziyaret etmek istediğim şehirlerden biri Şanlıurfa’ydı. Zengin mutfak kültürü, verimli Harran Ovası ve benzersiz tarihiyle bölgenin en ilgi çekici şehirlerinin başında geliyor. Sadece nefis lahmacunu ve kebabı, meşhur isotu değil, evlerde pişen birbirinden lezzetli yemekleri de bir o kadar özel...
#Somer SivrioğluKıymalı harcı, çıtır çıtır hamuruyla lahmacunun mutfağımızdaki yeri başka! Hangi şehre giderseniz gidin iyi bir lahmacun fırını bulmak ülkemize ait güzelliklerden... Biz de en meşhurlarından sarımsaklı Antep ve soğanlı Urfa lahmacunundan yola çıktık, sosyal medya hesabımızda bir anket yaparak okuyucularımıza ‘Hangisi ve neden’ diye sorduk.
#LahmacunGaziantep lahmacununda bahar aylarında taze sarımsak kullanılıyor, yazınsa içinde patlıcan söğürtmeyle servis ediliyor. Şanlıurfa’da iç harç soğan ve isotla hazırlanıyor, domates yerine salça kullanılıyor. Adana lahmacunu çıtır değil, hamurunu yumuşak sevenler için ideal... Bu yemeğin sadece damağımda değil, kariyerimde de önemli bir yeri var. Pandemi başladığında Sydney’deki restoranlarımda paket servise başladık, Sydney’lilere lahmacunu sevdirdik.
#LahmacunAraştırmacı şef, seyyah Ömür Akkor, "Son zamanlarda açılmış bir lokantayla pek işim olmuyor ve geleneksel yemek yapmayan hiçbir yerle ilgilenmiyorum. En gelenekselini bulmaya ve onu desteklemeye çalışıyorum." dedi.
#Gastronomi AtlasıŞANLIURFA'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük 3’üncü çiftliği olan TİGEM Tarım İşletmesi’nde, 'elit' olarak tabir edilen damızlık koyunlardan doğan ‘ivesi’ cinsi 37 bin 200 kuzu, her sabah anneleriyle buluşuyor. Kuzuların sürü halinde getirildikleri alanda annelerini bulmak için birbiriyle yarışmaları ise renkli görüntüler oluşturuyor.
#ŞanlıurfaTİGEM’in ilk kadın müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye’nin en büyük çiftliğinin başında. ‘Tarım Bakanlığı’nın hanımağası’ unvanını alan Işıkgece, “Bu göreve benim askerlik görevim diye bakıyorum. Ülkemizin geleceği için çalışıyorum” diyor.
#GazetehaberleriŞanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde ivesi cinsi koyunların sütünden elde edilen yoğurt ve farklı çeşitlerdeki peynirler, başta ABD olmak üzere Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Kuveyt gibi farklı ülkelere ihraç ediliyor.
#Tarım İşletmeleri Genel MüdürlüğüTürkiye ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde kendine yayılma alanı bulan İvesi koyunu, son günlerde aranan ve merak edilen bir konu haline geldi. Lübnan, Suriye, Ürdün ve İsrail'de yetiştirilen bu koyun türü ülkemizde çoğunlukla Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştiriliyor. Peki İvesi koyunu nasıl yetiştirilir? Nasıl beslenir ve bakımı nasıl yapılır? İşte detaylar...
#KoyunGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde "elit" damızlık koyunlardan her yıl yaklaşık 40 bin üstün özellikli "İvesi" cinsi kuzu elde ediliyor.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı