Işgücü haberleri sayfasında Işgücü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7453 Işgücü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İş gücümüz bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak, 35 milyon 879 bin kişiye yükseldi. OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 dönemine ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya kıyasla 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0.1 puan azalıp yüzde 8.5 seviyesinde gerçekleşti.
#TÜİKSektöründeki her fabrikanın en az 100 işçi eksiğiyle çalıştığını söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye sanayisinin işçi ithalatına ihtiyacı var. Bize artık mühendis lazım değil, vasıfsız işçi lazım” ifadelerini kullandı. İş dünyasının tepe noktasındaki temsilciler de işçi sorununun her alanda sanayiciyi sıkıştırdığını, çözümün ise mesleki eğitimde reformdan geçtiğini vurguluyor.
#TUSİDAnkara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli işgücü eksikliği yaşandığını, belirterek, “İşveren, milyonlarca liralık yatırım yapıyor, işletme kuruyor ancak o işletmede istihdam edilecek insan bulma konusunda çaresiz kalıyor. Ara eleman konusu işletmeler için ana soruna dönüştü” dedi.
#ATOGüneş enerjisi sektörü önümüzdeki dönemde kömür santrallarının güneş enerjisine dönüşümü ile istihdamın da dönüşeceğini belirtiyor. Hazırlanan rapora göre kömürden çıkış, işgücü anlamında bir dönüşüm yaşatacak ve daha iyi koşullarda işgücüne geçme imkânı da sağlayacak.
#Güneş EnerjisiTürkiye Sınai Kalkınma Bankası, (TSKB) Ekonomik Araştırmalar, ‘TSKB Kalkınma Perspektifi’ yayını kapsamında ‘Çocuklar Bizim!’ başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor, dünya genelinde kadınların erkeklere kıyasla, yemek, temizlik, alışveriş, yaşlı, engelli ve çocuk bakımı gibi ücretsiz görevlere 3 kat daha fazla zaman harcadıklarına değindi.
#Türkiye Sınai Kalkınma BankasıTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Ülkemizde son 15 yılda kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 23'lerden yüzde 34 seviyelerine ulaşmış, işveren kadın sayımız 49 binden 129 bine, kendi nam ve hesabına çalışan kadın sayımız 490 binden 800 bine, yönetici kadın sayımız ise 126 binden 244 bine yükselmiştir" dedi.
#PekcanAile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, dijitalleşen sanayide nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanabilmesinin ülkemiz açısından oldukça önemli bir konu olduğuna, bilgi ve iletişim teknolojileri ve Ar-Ge alanlarında gelişen teknoloji ve üretim süreçlerinin değişimi ile birlikte yeni mesleklerin ortaya çıkacağına, bazı mesleklerde ise işgücü talebinin artacağına dikkat çekti.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmet BakanıAlmanya’da kabul edilen bir yasa ile ülkeye nitelikli işgücü alımı için kapılar açılmıştı. Şimdi de Türkiye’den hasta ve yaşlı bakımı alanında çalışanları getirmek için harekete geçildi. Sosyal Hayır Kurumu AWO, Almanya’da çalışmak isteyen Türk bakım elemanlarıyla bu ay İstanbul’da iş görüşmesine başlıyor.
#GazetehaberleriYapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANİşverenlerin deneyim şartı iş arayan yeni mezunları zorluyor. İş ilanlarında ‘giriş seviyesi’ işler için de en az yıl 2 yıl deneyim şartı isteniyor. Peki yeni mezunlar nasıl tecrübe edinebilir? Uzmanlar, öğrencilerin mezun olmadan önce staj ve gönüllü projelerle deneyim kazanabileceklerini belirtilirken, kurumsal firmaların adayları eğitmek ve geliştirmek adına çeşitli programlar düzenleyerek istihdam yarattıklarına dikkat çekiyor. Ancak bu programların yeterli olması için devlet teşviklerinin artması, özel sektör ile üniversiteler arasında işbirliklerinin güçlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
#Özge ESENEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALİş dünyasının finansal krizlere rağmen ilk üç ana problem başlığından biri olan ‘yetenek yönetimi’, bir süredir ‘Z kuşağı’ ve ‘yapay zekâ’ adaptasyonuna odaklanmış görünüyor. Bu iki ana konunun gölgesinde kalıyor gibi görünse de insan kaynaklarının önemli bir gerçeği var: Klasikler. 40 yaş üstü deneyimli çalışanlar gerek teknolojiye gerekse Z kuşağına adaptasyonda birleştirici ‘harç’ görevi görüyor. Öte yandan yaşlanan nüfus bütün ülkelerde 50 yaş üstü yeteneklerin işgücünde kalma süresinin uzadığını da gösteriyor. Araştırmalara göre 55-65 yaş grubunun ne işgücüne katılımı yüzde 25’ten yüzde 75’e yükselmiş durumda.
#Yapay Zekâ12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşıyla ilgili bir çalışma yapacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Diğer ücretler artarken asgariyi olduğu gibi tutmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Kanuni düzenleme gündeme gelecek. Grubumuzla bir çalışma yapıp bunu Meclis gündemine taşıyacağız. Ocak ayı içinde bu gerçekleşecektir diye düşünüyorum” dedi.
#Cevdet YılmazTürkiye’nin Suriye’yi yeniden inşa eden ülkeler listesinin başında olması gerektiğini vurgulayan ATO Başkanı Gürsel Baran, “Türkiye’nin eli güçlü. Bu gücü doğru kullanması için doğru stratejilerin ortaya konması gerekiyor. Suriye’deki yeni dönem, lojistik ve ticaret açısından ülkemiz için yeni fırsatların kapısını da aralayacak” değerlendirmesinde bulundu.
#Ankara Ticaret OdasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1331 personel alımı başvuru bilgileri ve kadro dağılımı adaylar tarafından araştırılıyor. 1331 personel alımı müjdesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Bakan Kurum yaptığı açıklamada: "Yeni çalışma arkadaşlarımızla ailemizi büyütüp güçlendireceğiz. 2025 yılında Bakanlığımız bünyesinde istihdam edilmek üzere 1.331 personel alımı yapıyoruz." dedi. Buna göre 2025 yılı için bakanlık bünyesine belirlenen kadro ve şartlar dahilinde alımlar yapılacak. 1331 personel alımı KPSS puanına göre yapılacak. Diğer taraftan da Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Programı kapsamında 1500 kişi Bakanlık bünyesinde ocak ayında çalışmaya başlayacak. Peki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1331 personel alımı ne zaman yapılacak, şartları neler? İşte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1331 personel alımı ile ilgili detaylı bilgiler ve kadro dağılımı listesi...
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığıİzmir’in Bornova ilçesinde hafif düzey zihinsel engelli Ercan Genç (18) ile Kemal Erkeç (20), öğrenim gördükleri Hasan Tahsin Özel Eğitim Meslek Okulu'nun çalışanı oldu. Okulun tarım atölyesinde İşgücü Uyum Programı kapsamında istihdam edilen Genç ve Erkeç, Tarım Teknolojisi Öğretmeni Adem Erhan'a yardımcı oluyor. Erhan, "Onlara 'Sen sağ kolumsun, sen sol kolumsun' diyorum" dedi.
#Ercan GençÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının karşılaştıkları zorlukların farkında olduklarını belirterek, Türkiye devleti olarak bu zorlu süreçte yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi.
#Vedat IşıkhanÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANDuisburg Şehir Arşivi (Stadtarchiv Duisburg), her yıl düzenlediği özel bir toplantıyla, şehrin tarihinde iz bırakan ve göç ile entegrasyona katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşları onurlandırmaya devam ediyor. Bu yılki etkinlikte, 1973-1988 yılları arasında Duisburg’da faaliyet gösteren ve kültür hayatına damga vuran Kaynar Kitabevi de onurlandırıldı.
#Duisburg Şehir ArşiviBerlin Cemevi’nde düzenlenen toplantıda Nitelikli İşgücü Yasası masaya yatırıldı. Konuşmalarda, neredeyse her sektörde vasıflı iş gücü açığı olduğuna vurgu yapılırken “Yasalar da var. Ancak konsolosluk ve yabancılar daireleri ağır çalıştığı için iş gücü getirmek zor” görüşünde birleşildi.
#AlmanyaSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih KacırBUGÜN Türkiye’de eğitimde olmayan, iş bulamayan, umutları yavaş yavaş tükenen bir gençlik kesimi var. Kendilerine ‘ev genci’ diyorlar. Belki kimse bunu konuşmak istemiyor ama bu gençler sadece istihdam sorunu yaşamıyor; aslında geleceğe dair inançlarını da kaybediyor. İzmir’in genç iş insanları örgütü EGİAD, tam da bu nedenle onları topluma ve ekonomiye kazandırmanın yollarını arayan kapsamlı bir rapor yayınladı.
#1İUP maaşı ödeme tarihi kasım 2024 için bugün gözler resmi açıklamalara çevrildi. İşsiz vatandaşların işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere İŞKUR tarafından uygulanan İUP maaşlarının ne zaman yatacağı merak ediliyor. Eski adıyla Toplum Yararına Programlar (TYP) olan İUP, ilk maaş dönemine giriyor. Maaşlarını almayanlar ise İŞKUR İUP maaşları neden yatmadı? sorusuna yanıt arıyor. Peki, İşgücü Uyum Programı (İUP) maaşı ne zaman yatacak, yattı mı? İUP maaşı ne kadar? İşte, İUP kasım maaşı ödeme tarihi hakkında bilgiler.
#İUP Maaşı Ödeme TarihiCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından "Yapay Zeka ve Kadın" temasıyla düzenlenen “6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”nde konuştu. ABD'de yeniden başkan seçilen Trump'la görüşmesini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze ve Lübnan'ı hatırlattık. Trump'tan 2. başkanlık döneminde eski yönetimin hatalarını terk etmesini bekliyoruz. Daha fazla kan akmaması, savaşın bitmesi için elini taşın altına koymasını bekliyoruz." dedi. Erdoğan, "Kadınları dışlayan, kadınlara adaletsizlik yapan bir teknolojinin insanlığa hayrının dokunması mümkün değildir. Yapay zeka konusunda adım atılmalı" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.Net