İdrardaki amonyak kokusu ve insanın salgıladığı gazları takip ederek enkaz altındakileri tespit etmek için tasarladıkları otonom robotla geçen yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’nde Türkiye birincisi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencileri ABD’den de ödülle dönüyor. Kokuya duyarlı kurtarma robotu, dünya çapında liselerarası en prestijli bilim ve mühendislik yarışmalarından olan Uluslararası Regeneron Bilim ve Mühendislik Yarışması (ISEF)’te özel ödül aldı. Talimat verilmesi halinde direkt hedef odaklı enkaz altındaki canlıya doğru hareket etmeye başlayan robot projesinin esin kaynağı ise 2020’deki İzmir depreminin 9’uncu saatinde enkazdan kurtarılan Buse Hasyılmaz’ın hafızalara kazınan ‘siz köpekleri salın ben kedi sesi çıkarayım’ cümlesi oldu.
#ISEFİzmirli lise öğrencileri Devin İnan ve Rümeysa Çiçek, bakterileri tespit edebilen kağıt tabanlı bir biyosensör geliştirdi. İkili, özellikle gıda zehirlenmelerine son verecek olan proje ile Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. İnan ve Çiçek'in hazırladığı kit, az maliyetle 1 dakikalık bir süre içerisinde bakteri tespiti yapabiliyor.
#Buca Fen LisesiTürkiye, 63 ülkeden bin 750 öğrencinin katıldığı Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında ödüllerle döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından, “Dünyanın en büyük bilim ve mühendislik yarışması RegeneronISEF’te 6 öğrencimiz büyük ödül, 4 öğrencimiz ise özel ödül kazandı” ifadelerini kullandı.
#ÖdülTeknoloji ve insanoğlunun beklentilerinin her dönem değiştiğini, değişmeye de devam ettiğini söyleyen İsmail Kızılbay, “Yapay zeka, otomasyon, yazılım, robotik, virüs bilimi bugün telaffuz ettiğimiz geleceğin gözde meslek alanları arasında” diye konuştu.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bilişim çağı olarak da adlandırılan günümüzde uluslararası rekabet çok çetin şekilde devam ediyor. Bu rekabetin belirleyicisi de artık sadece fiyat değil. O günler geride kaldı. Artık rekabet bilimsel ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen yeni ürünler üzerinden yapılıyor" dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ulusal koordinasyonunu TÜBİTAK’ın üstlendiği Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda, Türkiye’nin ilk kez birincilik ödülü aldığını belirterek, yarışmada ödüle layık görülen gençleri açıkladı. Bakan Varank, genç bilim insanlarını 21-26 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek TEKNOFEST’e davet etti.
#Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları YarışmasıMalatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Feridun Balaban, fizik alanında hazırladığı projeyle ABD'de düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması'nda (ISEF) SPIE özel ödül kategorisinde birinciliği elde etti.
#Malatya12’nci sınıf öğrencisi Dilay Dal, yürüme yetisini kaybetmiş bireyler için protez bir kol geliştirdi. İlk bakışta “Protez bir kol yürümeye nasıl yardımcı olabilir?” sorusunu akıllara getiren projenin arkasında aylar süren bir araştırma ve geliştirme çalışması yatıyor.
#KolSon teknoloji hayatımızda pek çok yere değişiyor ve yaşam standartlarımızı bir üst seviyeye çıkarıyor. Ancak özellikle engelliler için atılan her adımın karşılığı çok büyük oluyor. Bu kapsamda henüz lise öğrencisi olan Arda Mavi ve 7 yıldır aktif olarak yazılım mühendisliği alanında çalışan Özgür Şahin, geliştirdikleri iki uygulamayla 'engelleri' ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
#Engelliler HaftasıLise öğrencileri katıldıkları, ‘50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’ndan dört ödülle döndü. ‘İstanbul Asya Bölgesi’ fizik alanı birincisi Rana Karaman ve danışman öğretmeni Berna Özkorkmaz 8-12 Nisan’da yapılacak, ‘Türkiye Finalleri’ne gidiyor.
#Anabilim Eğitim KurumlarıHayatı, bilimi, sanatı sabun köpüğü yaşadığımız bugünlerde hepimize umut veren haber İzmir’den geldi. İkisi de 18 yaşındaki Leyla Al Masoud ve Berna Akdeniz, kansere erken teşhis için geliştirdikleri ‘mikro akışkan çip’ projesiyle dünya üçüncüsü oldular. Genç bilimcilerle hepimiz için buluştum.
#Leyla Al MasoudManisa’da lise öğrencilerinin hazırladığı bakteri temizlenmesi ve Kobalt 60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmasına yönelik iki projenin TÜBİTAK tarafından reddedildikten sonra ABD’nin Harvard Üniversitesi ve Almanya’da yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’ndan davet aldığı yönündeki haberlerin ardından TÜBİTAK'tan açıklama geldi. TÜBİTAK'ın açıklamasında sözkonusu haberlerin yanlış anlamalara sebep olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kurum olarak bütün öğrencilerimizin yaptığı projelere büyük önem vermekteyiz. Yapılan tüm projeler bizim nezdimizden bir emek ürünüdür ve çok anlamlıdır. Mevcut kriterlere göre değerlendirme neticesinde geride kalan projeler de başarısız çalışmalar değildir." denildi.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, ‘49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmaları’nın bugün (12 Mart) başladığını söyledi. Mandal, "Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da proje başvurusunda kız öğrenciler galip geldi. Yarışmaya başvuran toplam 24 bin 320 öğrencinin 13 bin 303'ü kız, 11 bin 17'si ise erkek" dedi.
#TÜBİTAKYGS sınavı ne zaman soruları gündemdeki yerini korurken, sınava yeni çipli kimlik kartı ile girme zorunluluğuna dair spekülasyonlar çürütülmeye devam ediyor. ÖSYM'nin yapmış olduğu yeni çipli kimlik kartı açıklamasını çarpıtarak sosyal medya üzerinden yayanlar nedeniyle oluşan kargaşa, bu kez İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayla çürütüldü. YGS'de yeni çipli kimlik kartı zorunlu mu sorusuna yanıt veren bakanlık, konuyla ilgili detaylı açıklama yaptı. Peki, YGS 2017 ne zaman yapılacak işte detaylı bilgiler
#Ygs