İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı görüşüldü, yasalaştı. Böylece işçi ve işveren uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorunlu oldu. Hürriyet Gazetesi yazarlarından Noyan Doğan arabuluculuğun tüm detaylarını anlatırken, yazarımız Ahmet Karabıyık da sosyal medya kullanan tüm çalışanları ilgilendiren ve mahkeme tarafından emsal olacak o kararı kaleme aldı...
#ArabuluculukAdalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de sicile kayıtlı 5 bin 268 arabulucu var. Sicile kayıtlı olmayanlar da dahil edildiğinde arabulucu sayısı 11 bini buluyor. Şimdi işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin zorunlu hale gelmesiyle ihtiyaç duyulacak arabulucu sayısı 15 bine ulaşacak. Bu arabulucuların açacağı ofislerde çalışan büro elemanları da dikkate alındığında bu alanda 45 bin kişilik bir istihdam oluşacak. Peki nasıl arabulucu olunur, kimler önce arabulucuya gitmeli, sistemin avantajları ve dezavantajları neler, hukukçulara sorduk.
#Arabuluculukİş davalarında zorunlu arabuluculuk sistemini getiren İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında arabulucuya başvurmak dava şartı oldu.
#ArabuluculukCeza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak
#Ceza KanunuHükümetten radikal adım. İşçi-işveren anlaşmazlıklarında taraflar mahkemeye değil; arabulucuya gidecek. Yapılacak yasal değişiklikle iş uyuşmazlıklarında 'arabuluculuk' zorunlu hale getirilecek. Böylece işten atılan, istifa eden, patrondan alacağı olduğunu iddia eden işçiler de işçisinden şikayetçi olan patronlar da doğrudan mahkemeye gidemeyecek.
#Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduranİstanbul'da yapılan “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu" sempozyumunda önemli isimler bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Yargıtay'ın 1 milyon dava sınırına dayandığını belirtti. Sempozyuma TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da katıldı.
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, genellikle çalışanların patronlar veya üstlerine yönelik şikayette bulunduğu mobbingi, bazı çalışanların fazla mesai ücreti, tatil ücreti, kıdem tazminatı gibi konular nedeniyle patronlara uyguladığını söyledi.
IŞİD'in Musul kentini ele geçirmesi, dün TBMM görüşmelerine de yansıdı. MHP Milletvekili Sinan Oğan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun tehdit altında olduğunu söyledi. AK Partili vekiller ise, kürsüde konuşan Oğan'a tepki gösterdiler. AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, "atma" dedi.
Kamuoyunda yargı paketi olarak bilinen ve çocuklara yönelik bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlara 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlara 24 yıl yerine 33 yıl ceza öngören Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.