Bugün tarihte ilk kez bir kuyrukluyıldızın üzerine 'Rossetta' adlı uzay aracı yerleştirildi. Kuyrukluyıldız üzerine 'Philae' adlı bir modül indi ve bu da kuyrukluyıldızın incelenmesi açısından, bilim tarihinde yeni bir sayfa açtı. Peki Rosetta’nın üzerine konduğu kuyrukluyıldızın bir de şarkı yaydığını biliyor muydunuz? Uzmanlar, oldukça düşük bir frekansta yayılan bu sesin, gök taşı etrafındaki manyetik alandan kaynaklandığını düşünüyor.
#Kapsül SesiAvrupa Uzay Ajansı'nın gönderdiği insansız uzay mekiği, tarihte ilk kez bir gök taşı üzerine iniş için harekete geçti. '67P/Churyumov-Gerasimenko' adı verilen gök taşının yörüngesinde Ağustos ayından bu yana dönen Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün inişinin 7 saat sürmesi bekleniyor. Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki ve bulaşık makinesi boyutundaki kapsülün, gök taşının üzerinde sekmesini önleyecek sistemin aktif hale getirilemediği belirtildi. Bilimadamlarının, 500 milyon kilometre mesafedeki uzay aracına gönderdiği komutlar 28 dakikada ulaştığından sağlıklı bir yönlendirme yapılamıyor. Uzay araçlarının gök taşı üzerinde bu tür yapıların nasıl oluştuğuna dair bilgi toplaması hedefleniyor. Kapsülün başarılı bir iniş yapamaması halinde dahi, ana mekiğin görevin yüzde 80’ini tek başına gerçekleştirebileceği ve 1,3 milyar Euro’luk projenin başarısız olmayacağı ifade edildi.
#Uzay KapsülüJeff Bezos önümüzdeki ay sahibi olduğu Blue Origin şirketinin roketiyle uzaya çıkacak. Hem kendisi hem de sivil havacılık için tarihi bir ana imza atacak olan Bezos'un yolculuğu okuyana şaşkınlık veren detaylarla dolu. İşte merakla beklenen yolculuğun şifreleri...
#Jeff BezosDünyanın merakla beklediği kalkışın fotoğraflarını haber ajansları servis etti; heyecan dorukta!ABD'li roket ve uzay mekiği üreticisi SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 4 astronotu taşıyan Crew Dragon mekiğini uzaya yolladı.
#NASAİnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı günün üzerinden 51 yıl geçti. Astronot Neil Armstrong'un "bir insan için küçük fakat insanlık için büyük" diye tasvir ettiği adıma giden yolun taşları, ABD ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasında güç mücadelesinin gölgesinde döşendi.
#AyEğer bir gün Dünya'dan Mars'a ya da benzer uzaklıktaki noktalara bir seyahat gerçekleşecekse, farklı motorlara ihtiyacımız olabilir. Mühendisler, Güneş Sistemi'nde böyle uzak noktalara ulaşabilmek için devrim niteliğindeki yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor.
#Nasa