Geçtiğimiz aralık ayında İngiltere'de ortaya çıkan alfa varyantı, Türkiye de dahil olmak üzere 50’yi aşkın ülkeye yayıldı. Nisan ayında ise birçok ülkede baskın mutasyon haline geldi. bilim insanları son çalışmalarında orijinal virüsü bastıran ve her yerde kâbus haline gelen Alfa varyantının sırrını ortaya çıkardı.
#İngiltere VaryantıSağlık Bakanı Koca, aşı programıyla ilgili Hürriyet’e açıklamalar yaparken haziranda 30 milyon doz BioNTech geleceğini, Çin aşısının da tedarikte olumlu gelişmelerle planlandığı şekilde devam edeceğini söyledi. Koca, “Aşılama hedefi 65 yaş üstünde yüzde 90” dedi. Bakan Koca’ya “Tam kapanmadan sonra tam açılma mı olacak?” diye sordum. Koca, “dengeli ama pratik hayatı zorlamayacak kontrollü geçiş” olacağını söyledi.
#Fahrettin KocaDışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin COVID-19 Tanı Laboratuvarı sorumlusu Gönül Aksu, günlük numune sayısının şubat ayına göre dört kat artarak sekiz binlere ulaştığını belirterek, “Pozitif tanı koyduğumuz örneklerin yüzde 95’i İngiliz mutasyonu” dedi.
#TANISağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre Rize'de de koronavirüs vaka sayısından artış yaşanıyor. Sayının artmasında aile içi bulaşın en önemli neden olduğu belirtildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "Testlerde artan vakalar aynı soy isimlerde kümeleniyor, aile içi bulaşlar çok fazla" uyarısında bulundu. Mart ayı başında en az vakanın olduğu kentlerin başında gelen Hakkari’de de yükseliş yeniden başladı, polisler zırhlı araçlardan uyarı anonsları yapıyor.
#RizeHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tek doz koronavirüs aşısının risklerini anlattı. Prof. Dr. Ceyhan, "Geçen hafta iki yakınım birinci dozu yaptırmışlardı, ikinci dozu bekliyorlardı. Koronavirüse yakalandılar, birisini kaybettik, biri de yoğun bakımda. Tek doz aşılamanın herhangi bir şekilde korumadığı gibi topluma da ciddi zararları var" dedi.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yurt genelinde İngiltere varyantının hakim olduğunu belirterek, "Ramazan ayına 30 bin civarı günlük olgu sayısıyla giriyoruz. Bu bizim için çok büyük risk. Buna bir de İngiltere varyantının yaygın olmasını eklersek, bir an önce bazı önlemler acil olarak alınmalı. Aksi takdirde olgu sayılarımızın 50 binlere çıkması ve can kayıplarımızın artması kaçınılmaz olacak" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ErtuğrulEskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde kurulan koronavirüs laboratuvarında, PCR testi pozitif çıkan vakalarda şüpheli görülenlere ‘mutasyon’ testi yapılıyor. Özel cihazlarla yapılan incelemede vakanın mutasyonlu olup olmadığı 40 dakikada tespit ediliyor. Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Semra Can Mamur, laboratuvarda görevli sağlık çalışanlarının kat kat giyinerek virüsten korunmaya çalıştığını anlatarak, “Kovid laboratuvarı içerisine girerken tulumlarından maskelerine, gözlüklerinden eldivenlerine kadar giyinerek, içeri giriyorlar” dedi.
#EskişehirMutasyon virüs sayısı ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama geldi. Dünyada yayılım hızı artan mutant virüsün ülkemizde artış gösterdiği bildirildi. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Türkiye'de İngiltere mutasyonunun etkili olduğunu belirterek, "Git gide toplumda infekte olguların daha büyük bir kısmında görülmeye devam ediyor. Bizim zaten temel korkumuz da bu. Eğer İngiltere mutasyonu hakim hale geçerse salgın daha hızlı bir boyut kazanacaktır" ifadelerini kullandı.
#CoronaMutasyon virüs sayısı ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama geldi. Dünyada yayılım hızı artan mutant virüsün ülkemizde artış gösterdiği bildirildi. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Türkiye'de İngiltere mutasyonunun etkili olduğunu belirterek, "Git gide toplumda infekte olguların daha büyük bir kısmında görülmeye devam ediyor. Bizim zaten temel korkumuz da bu. Eğer İngiltere mutasyonu hakim hale geçerse salgın daha hızlı bir boyut kazanacaktır" ifadelerini kullandı.
#MutasyonDünya genelinde aşılama kampanyaları devam ederken aşı firmaları da her geçen gün ürettikleri aşılar hakkında yeni araştırma sonuçlarını duyurmaya devam ediyor. Pfizer/BioNTech'ten yapılan son açıklamaya göre şirketin kovid-19 aşısı asemptomatik vakalar üzerinde de oldukça etkili bulundu.
#Pfizer/Biontechİngiltere, 1 yıl içinde Covid-19 pandemisiyle mücadelede en ilginç örneklerden biri haline geldi. Avrupa'da can kaybının en fazla olduğu ülke ama Alman gazeteleri "Sizi kıskanıyoruz" diye manşetler atıyor. İşte İngiltere'nin inişli çıkışlı pandemi hikayesi...
#İngiltereGülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı koronavirüs salgını ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savaşçı,"Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.
#Ümit SavaşçıGülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı koronavirüs salgını ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savaşçı,"Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.
#AnkaraAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere'den bildirilen mutant virüslerin varlığıyla koronavirüs hastalığı sıklığının arttığının düşünüldüğünü belirterek, "Ülkemizde daha çok İngiltere'den gelen mutant virüs etkisini gösteriyor gibi duruyor. Az oranda Güney Afrika görülse de henüz Brezilya virüsüne rastlanmış değil" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsün Türkiye’de de görülen mutasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İngiltere mutasyonu yüzde 30 civarında daha fazla bulaşıyor. Brezilya mutasyonları yüzde 70-80 daha çok bulaşıyor. Aynı virüsler sürekli yeni mutasyonlar da geçiriyor. Biz şu an da tam o yol ayrımına geldik. Bundan sonra gideceğimiz yolda karşımıza iyi bir mutasyon mu çıkacak, kötü bir mutasyon mu çıkacak bilmiyoruz. Şu ana kadar olan mutasyonların hastalığı daha ağır hale getirmediğini gördük” dedi. Mutasyonlara iki yönlü bakmak gerektiğini belirten Ceyhan şu bilgileri verdi:
#Şaduman UNUTMAZ-Onur Can KANKAL/DHASağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonyonlu koronavirüste karantina süresinin 10 güne çıkarılması ve hastaların tek kişilik odalarda tedavi edilmesinin doğru önlemler olduğunu söyledi. İlhan, "Amacımız, mutant virüs taşıyan vatandaşlarımızdaki virüs ile normal virüs taşıyan vatandaşlarımızdaki virüsün bir araya gelip farklı bir mutasyonun ortaya çıkmasını engellemek" dedi.
#Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhanAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bir koronavirüs hastasında İngiltere mutasyonunu tespit ettiklerini belirterek, "Mutasyonların hem hastalık yapıcı etkisi, hem bulaştırıcılık hızı, hem de sonuç olarak ne kadar ağır seyrettiğini takip edeceğiz. Birkaç çeşit aşıdan en çok hangisinin etkili olduğu, bu etkinin ne kadar uzun sürdüğü takipler neticesinde ortaya çıkacak" dedi.
#AntalyaKoronavirüs, mutasyonlara uğrayarak bir bilinmezliğe doğru gitmeye başladı. Akıllarda bir sürü cevapsız soru, önümüzü göremediğimiz bir yol var. 'Üçüncü dalga’ Türkiye için kapıda mı? Ülkece bu dalgaya karşı ne gibi önlemler almalıyız? Ne zaman normalleşeceğiz? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüsİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüsün farklı mutasyonlarının Türkiye'de görülmesinin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip mutantlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerektiği belirtti. Tükek, Brezilya varyantının Türkiye'de ilk kez bir hastada tespit edildiğini de açıkladı.
#Koronavirüsİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüsün farklı mutasyonlarının Türkiye'de görülmesinin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip mutantlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerektiği belirtti. Tükek, Brezilya varyantının Türkiye'de ilk kez bir hastada tespit edildiğini de açıkladı.
#Prof. Dr. Tufan TükekMutasyonlu virüs belirtileri son yapılan açıklamalarla gündeme geldi. İngiltere'de vaka sayısını hızla arttıran mutasyonlu virüse Türkiye'de de rastlandı. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca yazılı açıklamayla mutayonlu virüs hakkında son durumu paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonları dışında, 2 kişide Güney Afrika varyantı, bir kişide ise Brezilya varyantına rastlandığını bildirdi. Öte yandan mutasyonlu virüste iki semptomun daha fazla görüldüğü ortaya çıktı. Peki, Türkiye'de mutasyonlu virüs kaç kişide görüldü? İşte mutasyon virüs belirtileri ve farkları...
#Mutasyon Virüs Belirtileriİngiltere ve dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen ve vaka sayısını hızla arttıran mutasyonlu virüse Türkiye'de de rastlandı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısının 23'e yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Turan, mutasyonlu virüsün belirlenme sürecine ilişkin ise 81 ilde laboratuvarlarda yapılan analiz ile mutasyonlu virüs olup olmadığının tespit edildiğini söyledi. Turan ayrıca, "Son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da şu anlama geliyor ki bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir. Bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Mutasyonel virüsün yayılmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor" dedi.
#Mutasyonlu Virüsİngiltere ve dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen ve vaka sayısını hızla arttıran mutasyonlu virüse Türkiye'de de rastlandı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısının 23'e yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Turan, mutasyonlu virüsün belirlenme sürecine ilişkin ise 81 ilde laboratuvarlarda yapılan analiz ile mutasyonlu virüs olup olmadığının tespit edildiğini söyledi. Turan ayrıca, "Son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da şu anlama geliyor ki bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir. Bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Mutasyonel virüsün yayılmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor" dedi.
#Ankara