Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileriyle bir araya geldi. Programda ilk uçuşunu yapan milli muharip uçak KAAN'a vurgu yapan Bakan Kacır, "Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden oldu” dedi.
#Fatih KacırTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yemek yediği ana ait fotoğrafı sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Gezeravcı, paylaşımında “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Komutan Michael ile yemek keyfi” ifadelerine yer verdi.
#Alper Gezeravcıİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#Astrofizikçi Dr. Umut Yıldızİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döneceğini açıkladı. Yıldız, "Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum. Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#Umut Yıldızİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#UzayAlper Gezeravcı kimdir, nereli soruları uzay yolculuğu heyecanı ile gündeme gelen konulardan oldu. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 18 Ocak gecesi Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıkacak. Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotluğu yapan Gezeravcı, uzayda 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Gezeravcı, Türk Hava Harp Okulu'nda elektronik mühendisliği okudu ve Dayton, Ohio'daki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim gördü. Peki, Alper Gezeravcı kimdir, kaç yaşında, nereli? Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzayda kaç gün kalacak? İşte, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın hayatı, biyografisi ve eğitimi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Alper GezeravcıUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioTÜRKİYE'nin uzaya göndereceği ilk astronot olan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli F-16 pilotu Alper Gezeravcı'nın (43) annesi Sıddıka Gezeravcı, (63) "Sağ salim gidip gelsin. Daha 6 yaşında anneannesine, 'Büyüyünce uçak şoförü olacağım' derdi. Küçüklüğünden beri pilotluk hayali vardı" dedi.
#Alper GezeravcıTÜRKİYE'nin uzaya göndereceği ilk astronot olan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli F-16 pilotu Alper Gezeravcı'nın (43) annesi Sıddıka Gezeravcı, (63) "Sağ salim gidip gelsin. Daha 6 yaşında anneannesine, 'Büyüyünce uçak şoförü olacağım' derdi. Küçüklüğünden beri pilotluk hayali vardı" dedi.
#TÜRKİYEBilim ve teknoloji sahnesinde yüzyıllardır erkekler saltanat sürüyor. İlahi adalet... Öyle bir zamana geldik ki en ileri teknolojilerin kullanıldığı, bilimin sınırlarının aşıldığı uzay çağında ilerleyebilmek için artık kadınların üstünlüğüne ihtiyacımız var. Üstelik son derece rasyonel sebeplerle!
#YazarApollo 11 programıyla Ay'a yapılan ilk insanlı yolculuğun 50. yıl dönümü, ABD'de törenlerle kutlanıyor. Ay'a ayak basan ilk astronot olan Neil Armstrong, 1970 yılında BBC'den Patrick Moore'a deneyiminlerini anlatıyor. Mesafe algısı bakımından zorlandığını anlatan Armstrong, "Mesela kameramız kokpitten 15 metre uzakta görünüyordu ama oraya 30 metrelik bir kablo çektiğimizi biliyorduk" diyor.
#Neil ArmstrongGüney Amerika’nın ilk ayakkabı müzesi “El Borcegui” ziyaretçilerini bekliyor. Güney Amerika’nın ilk ayakkabı müzesi Mexico City’de ziyaretçilerini bekliyor. Meksika’da 1865 yılında kurulan ayakkabı mağazası “El Borcegui” farklı yüzyıl ve kültürdeki envaiçeşit ayakkabıyı sergiliyor. Müzede, ünlü atlet Nadia Comaneci, dünyanın en ünlü golf oyuncusu Tiger Woods, Ay'a ayak basan ilk astronot Neil Armstrong, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ayakkabıları da sergileniyor.
#Neil AmstrongJaponya, önceki gün insanlarla iletişim kurabilen ilk astronot robot olan “Kirobo”yu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. 1 kg ağırlığında, 34 cm boyunda olan Kirobo, uzayda Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ilk Japon komutanı olacak Koichi Wakata’ya eşlik ederek onun yalnızlık çekmemesini sağlayacak.
Uzay yolculuğunda, Rusya ve ABD'nin arkasında kalan Japonya, arayı kapatmak için bir yol buldu: Uzay asansörü. Tokyo Üniversitesi'nin 10 milyar dolarlık projesinin başında ise bir Türk bilim adamı var. Doç. Serkan Anılır liderliğindeki 58 uzmanın önündeki en büyük engel ise, asansörü taşıyacak kadar güçlü bir kablo üretmek.