Sevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluCOVID-19 vaka sayıları son zamanlarda yeniden yükselişe geçti. Geçen perşembe günü Dünya Sağlık Örgütü son iki haftada küresel vaka artış oranının yüzde 30 olduğunu açıkladı. Biz de uzmanlara sorduk; ihmal ettiğimiz tedbirleri ve neler yapmamız gerektiğini anlattılar.
#COVID-19PCR testi zorunluluğu kaldırıldı mı, sorusunun yanıtı İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ile gündeme geldi. COVID-19 salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla ülkeye girişlerde uzun süredir uygulanan koronavirüs test zorunluluğu için yeni karar alındı. Yayınlanan genelgede, Sağlık Bakanlığının yazısı ve yeni gelişmeler doğrultusunda ülkeye girişte uygulanacak tedbirlerde bazı değişikliklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Peki, uçaklarda PCR testi zorunlu mu, koronavirüs test zorunluluğu kalktı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Pcr Testiİçişleri Bakanlığı'nca 81 il valiliğine "Ülkeye giriş tedbirleri" konulu genelge gönderildi. Genelgeye göre; 1 Haziran’dan itibaren tüm sınır kapılarından ülkeye girişlerde, girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen testi zorunluluğu aranmayacak.
#İçişleri BakanlığıAçık alanlarda maske kalktı. Ancak okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kapalı yerler ile otobüsten uçağa tüm toplu ulaşımda maske zorunlu. AVM, tiyatro, halı saha gibi alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım yolculuklarında istenen HES kodu uygulaması kaldırıldı. Aşısız, eksik aşılı ya da son altı ayda hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen PCR testi zorunluluğu da bitti.
#Koronavirüsİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#MaskeAvustralya, Covid-19 salgını nedeniyle 2 yıl boyunca yabancı ziyaretçilere kapalı tuttuğu sınırlarını bugün itibariyle açtı. Sevdiklerinden ve ailelerinden 704 gün boyunca ayrı kalan Avustralyalıların havaalanında yaşadıkları duygusal anlar ise dünya çapında gündem oldu...
#AvustralyaPCR testi, koronavirüs enfeksiyonunu tespit etmek için altın standart olarak kabul ediliyor. Omicron'un çoğu ülkede baskın varyant olmasıyla birlikte hızlı antijen testlerinin de yaygın kullanımı başladı. İşte evlerde de kullanılan söz konusu testlerle ilgili tüm detaylar...
#KoronavirüsBulgaristan, koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkeye girişte istediği belgelerde değişikliğe gitti. 1 Şubat'ta devreye girecek yeni kararla; kişilerden aşı kartı veya en fazla 72/48 saat önce yaptırılmış negatif sonuçlu PCR testi istenecek. Böylece her geçişte PCR testi zorunlu olmayacak, karar en çok Edirneli esnafı sevindirdi.
#EdirneBulgaristan Sağlık Bakanlığı, artan koronavirüs vakaları ve ülkelerinde aşılama oranının düşük olması nedeniyle 'kırmızı bölge'ye aldığı Türkiye'den yapılacak girişler için getirdiği PCR testi ve aşı sertifikası zorunluluğu uygulamasını gevşettiğini açıkladı. Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği, 1 Şubat'ta hayata geçirilecek uygulamaya ilişkin geçerli aşı sertifikası, hastalığın geçirildiğini kanıtlayan ya da negatif sonuçlu PCR testi belgelerinden birinin ibraz edilmesinin Bulgaristan'a girişte yeterli olacağı açıklamasında bulundu.
#Bulgaristanİçişleri Bakanlığı, yurt dışından gelen kişilerin ülkeye girişlerinde uygulanacak karantina tedbirlere ilişkin 81 il valiliğine 'Ülkeye Giriş Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Buna göre, halihazırda durdurulmuş olan Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka uçuşlarına ilişkin uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar aynen devam edecek ve bu ülkelerden Türkiye'ye doğrudan seyahat edilmesine izin verilmeyecek. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişilerden ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test sonucunun ibrazı talep edilecek.
#İçişleri Bakanlığıİster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler için durum biraz daha karışık. Örneğin; Almanya'ya BioNTech aşısı olsanız bile gitmeniz şu an için mümkün değil. Diğer bir AB üyesi Hollanda'ya gitmek için ise türüne bağlı kalmaksızın Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı herhangi bir aşıyı olmanız yeterli. İrlanda ise "BioNTech olduysan karantina yok ama Sinovac olduysan ancak benim belirlediğim otelde kalabilirsin" diyor… Evet biraz kafanız karıştı ama paniğe gerek yok... İşte "Hangi aşı ile hangi ülkeye gidebilirim" rehberi...
#Aşı PasaportuAnkara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1 Temmuz 2021’den itibaren başkentte uygulanacak kademeli normalleşme kurallarını belirledi. Bu tarihten itibaren kıraathanelerde oyun yasağı olmayacak, nargile salonlarına ilişkin kısıtlama ise devam edecek. Düğün, nişan gibi etkinlikler kimi koşullar çerçevesinde serbest olacak. Toplu ulaşımdaki kısıtlamalar kaldırılırken, mevcut mesai uygulaması eski düzene geri dönecek.
#Ankara