Küresel piyasalar ABD'den gelen olumsuz verilerin etkisiyle adeta deprem yaşıyor. ABD borsalarında düşüşler hızlanırken erken saatlerde işleme başlayan Asya piyasalarında da sert düşüşler yaşandı. Lider kripto para birimi Bitcoin yüzde 15'e yakın değer kaybetti. Borsa İstanbul güne yüzde 6.72 oranında düşüşle 9769 puandan başladı. Açılışta sadece 5 hisse yükselirken 536 hisse düşüş gösterdi.
#PiyasaBeşiktaş Jimnastik Kulübü ligde şampiyon olurken beklentilerin sona ermesiyle birlikte Borsa İstanbul’da tarihi zirvesinden yüzde 46 oranında gerilemiş oldu. Şampiyonluk sonrasında da Beşiktaş hissesi yüzde 26 oranında düştü. Fenerbahçe ise şampiyonluğu kaybetmesine rağmen yükseliş yaşadı.
#BeşiktaşAkbank'ın sermayesini yüzde 30 artırarak 4 milyar liradan 5.2 milyar liraya yükseltme kararında sermaye benzeri ihraç yapmak yerine bedelli artırımı tercih etmesi takibe dönüşme riski olan alacaklara karşı önlem şeklinde algılanmasıyla hem bankanın hem de Sabancı Holding'in hisseleri sert düştü.
#AkbankTürk bankacılık hisse senetleri haftaya sert düşüşlerle başladı. Borsa İstanbul (BIST) Bankacılık Endeksi, TSİ 15:00'te yüzde 2.08 ekside yaklaşık 167,416 puana geriledi. Gösterge endeks, Türkiye ile ABD arasındaki vize gerginliğinden bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti.
#Banka HisseleriGalip Öztürk’ün azmettirici olarak yargılandığı cinayet davası 13 yıl sonra karara bağlandı. Öztürk’e müebbet hapis cezası verildi. Aynı davada duruşma savcısı olarak görev yapan Yavuz Özeren emekli olup Galip Öztürk adına çalışmış. Şimdi o da Öztürk’le beraber çete davasında yargılanıyor.
Uzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 puanlık faiz indirimi piyasalara moral verdi. Beklenti 25 baz puandı. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, dolarda zayıflama, Euro’da değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkış görüldü. ABD ve Almanya borsalarında zirveler test edildi. Fed faiz indiriminin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarına olumlu yansıyacağına dair değerlendirmeler de gelmeye başladı.
#ABDABD Merkez Bankası (Fed) çok büyük bir sürpriz olmazsa 18 Eylül Çarşamba günkü toplantısında 25 baz puanla faiz indirim sürecini başlatacak. Öncü merkez bankaları yaklaşık iki yıldır uyguladıkları faiz artırım politikasından istedikleri sonuçları önemli ölçüde aldılar ve enflasyonlarını hedef değerlere yaklaştırdılar. Ayrıca ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri faiz indirimlerini zorunlu kılıyor. Artık pi-yasalarda faiz düşüşleri fiyatlanacak. Bu sürecin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkeler ekonomilerine olumlu yansımaları beklenebilir.
#Fed