Diyarbakır'da Çayönü Tepesi'nde, bu yıl yapılan kazılarda ilk Tunç Çağı'na ait 5 mezar daha bulundu. Son kazılar ile bölgedeki mezar sayısının 10'a yükseldi. Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, "İlk Tunç Çağı dediğimiz, M.Ö. 3000- M.Ö. 2950'lerde başlayan bir süreç. Bu mezarlık alanın ne kadar geniş alana yayılıp, yayılmadığını görmek istedik." şeklinde konuştu.
#DİYARBAKIRVolkanik bazalttan yapılmış surların arkasında kalan Diyarbakır bir sürprizler yumağı. Labirente benzeyen dar sokakları, beklenmedik bir anda karşınıza çıkan camileri, kiliseleri, hanları, binlerce yıllık bahçeleri ve içe dönük, avlulu evleriyle apayrı bir dünya. Kenti çok iyi bilen jürimize Diyarbakır’da görmemiz gereken yerleri sorduk.
#DiyarbakırDiyarbakır’ın Ergani İlçesi’nin Salihli Köyü’nde ağaç dikme çalışması sırasında bir mağarada 15 insan kafatası ile kemikleri bulundu. Jandarmanın koruma altına aldığı mağarada, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi görevlileri incelemelerde bulundu.
#DiyarbakırDİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, “DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ SPORLA ÖZGÜRLEŞ” SLOGANIYLA ÜCRETSİZ İLK DOĞA YÜRÜYÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİ. DİYARBAKIR BİSİKLET VE DOĞA SPORLARI DERNEĞİ’YLE (DİBİDOSK) ORTAKLAŞA DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞ ÇAYÖNÜ VE HİLAR MAĞARALARI’NA YAPILAN GEZİYLE BAŞLADI.
Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde bulunan ve Anadolu’nun en eski mağara yerleşimlerinden Hilar Mağaraları ile tahıl ve evcilleştirmeye dayalı köy hayatının en eski örneklerinden Çayönü Tepesi, temizlik ve güvenliğini sağlayan 3 kişi ödenek yokluğunda işlerini bıraktı. Roma Dönemi’ne ait bazı kaya mezarların taş kapısı kırılırken, bazı mezarların içine çöp ve taşların atıldığı, Çayönü Tepesi etrafındaki panel çitler parçalandı.
İnsanların ilk olarak toplu ve düzenli yaşama geçtikleri Diyarbakır’ın Ergani İlçesi yakınlarındaki Çayönü bölgesinde bulunan Hilar mağaraları, 10 bin yıl öncesindeki izleri günümüze kadar taşıyor. Neolotik Çağ’a ait ev, ambarlar ve mezar yerleşik düzene geçişin en güzel örneklerini oluşturuyor.