KAHRAMANMARAŞ depremlerinin birinci yıldönümünde bölgeyi ziyaret ettim. Geçen yıl depremden birkaç hafta sonra Kahramanmaraş ve Antakya’ya giderek; ildeki sanayiciler ve işletmelerle bir araya gelmiştim. Sonrasında da birçok defa kimi zaman sigortacılarla kimi zaman da sanayicilerle başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen illeri ziyaret etmiştim.
#KAHRAMANMARAŞ DepremleriDeprem bölgesinde yeniden inşa çalışmaları devam ederken en önemli sorun olarak kentin sosyal ve ekonomik yapısı öne çıkıyor. Depremzede illerin sanayi ve ticaret odası başkanları yenilenen atölyelerde çalıştıracak işçi bulamadıklarını, kentlerde girişimci kalmadığını ve esnaf olmadığı için sosyal hayatın etkisiz olduğunu bunun da geri dönüşleri engellediğini anlatıyor.
#DepremCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Türkiye’nin büyük şirketlerinin patronları ve depremzede illerin temsilcileri ile buluştu. Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat uygulamaları görüldüğünü söyleyen Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde ceza 1 liraysa burada 10 lira vereceğiz” dedi. Yılmaz, deprem bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanmasına ilişkin “Asıl şimdi başlıyoruz” diye konuştu.
#Cevdet YılmazÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünAntakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Önce 12 milyon TL’lik yerel gıda stoku toplanacak, ardından üreticiye siparişler verilerek göç önlenecek...
#Uzun ÇarşıTürkiye’nin tekstil ve hazırgiyimde üretim üssü niteliğindeki Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi illerde fabrikalar depremzedelere yuva oldu, barınma ve yiyecek için kullanılıyor. OSB’lerdeki fabrikalarda hasarın az olduğu bildirilirken tüm sağlam yapılar depremin yaralarını sarmak için hazır. Batı’daki tekstil ve hazır giyim fabrikalarında ise üretim tamamen bölgede ihtiyaç olan polar giysi, battaniye gibi ürünlere odaklanmış durumda.
#HazırgiyimUNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Hatay'da, künefe, sürk, küflü sürk ve kağıt kebabının ardından Samandağ ney kamışı, künefelik peynir, Antakya tuzlu yoğurdu, Antakya carra peyniri de coğrafi işaret tescili için bekliyor.
#Hatay MutfağıAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli "Firma bazlı geçici olarak sıkıntı yaşayanları bulacağız ve problemlerini anında çözeceğiz. Bunların kesinlikle üretimden çekilmelerine iflas etmelerine müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Nurettin Canikli