Sevgili Hürriyet okurları... Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz quercetin (kuersetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır.
#Sağlık18 yaşındaki Avusturyalı genç kızın alnında çıkan küçük bir yara giderek büyüdü ve genç kızı yemek yiyemez hale getirdi. Gittiği hastanede acilen yatılı bakım servisine alınan Taneesha, alnında çıkan yaranın arkasında HSV virüsü olduğunu öğrendi.
#Herpes Simplex VirüsüDoğum yaptıktan sonra başlayan baş dönmelerini, annelik stresine veren 32 yaşındaki kadına doktorlar herpes virüsü kaptığını söylediler ancak yapılan taramalar genç kadının 4. evde beyin tümörü olduğunu ortaya çıkarı. Talihsiz anne teşhis konduktan 6 ay sonra hayatını kaybetti.
#Beyin TümörüKaraciğer yetmezliği oldukça önemli ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Yaşa bakmaksızın bebeklerde, çocuklarda dahi görülebilir. Ancak hastalığı anlamak için belirtilere çok dikkat etmek gerekmektedir. Peki, bu belirtiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCinsellik birçok canlı için olmazsa olmaz olduğu gibi insan için de benzer bir öneme sahiptir. Ancak cinsellik ile ilgili akıllarda birçok soru işareti de oluşmaktadır. Hem cinsellik öncesi hem de sonrası ortaya çıkan bu sorular endişe yaratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece kişi huzursuz olmakta ve cinsellik konusunda çekimser olmaktadır. Bunun gidermek için ise bilgilenmek ve bilinçlenmek istenmektedir. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkAtopik cilt, genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Özellikle kış aylarında kuruyan cilt yapısıyla birlikte ortaya çıkan atopik cilt belirtileri iyi bir bakım gerektirir. Peki atopik cilt nedir, neden olur? İşte atopik cilt belirtileri ve bakımı...
#Atopik CiltDış görünüşü olumsuz yönde etkileyen ve acılı bir enfeksiyon olan uçuk, çoğu insanın ortak şikayetlerinden. Ayrıca ağrı ve sızıya da neden olabiliyor. Herpes simplex virüsü nedeniyle oluşan bu durum lezyonların oluşmasına neden oluyor. Uçuğa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde hızlı çözüm üretmek mümkün. Peki uçuk nasıl geçer? Evde uçuğa ne iyi gelir? Ağız içindeki yara ve uçuk nasıl geçer? Limon uçuğa iyi gelir mi? Yeni çıkan uçuğa ne iyi gelir? İşte uçuk nedenleri ve uçuğa en hızlı çözüm olabilecek öneriler...
#Dudaktaki Uçuk Kaç Günde GeçerUçuk, dış görünüşü olumsuz etkileyen mikrobik bir enfeksiyon. Pek çok kişinin ortak şikayetlerinden olan bu sorun, dudak ve ağız çevresinde hafif bir kaşıntı olarak başlar ve zamanla da ağrılı yaralara dönüşür. Peki uçuk neden çıkar, nasıl geçer? İşte uçuk için doğal yöntemler...
#Uçuk Neden OlurUzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. ulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Boyun KanseriSes kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Sesteki değişimi sigaraya, yutkunma problemini soğuk algınlığına bağlayıp muayeneye gitmek için pandeminin bitmesini beklemeyin. Baş boyun kanserlerinin erken teşhiste tedavisi yüksektir. Yeter ki tehlikenin farkında olun” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanCinsel ilişki esnasında ağrı duyulması nispeten sık yaşanan bir durumdur. Özellikle cinsel yaşamın başlangıcının ilk aylarında kadınların çoğu az veya çok bu ağrıyı duyar. Kadının yeterince hazır olmadığı bir zamanda ilişkide bulunulması ağrının oldukça rahatsızlık verici boyutlara ulaşmasını sağlayabilir.
#Cinsel İlişkide AğrıCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#Cinsel YaşamHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HPV VİRÜSÜHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HpvCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#CinsellikEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanVirülans kelimesinin anlamı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları sonrası gündeme geldi. Corona virüs salgınında ismi geçen virülans terimi tıpta bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneği anlamına geliyor. Ekolojik bir bakış açısıyla virülans, bir parazitin neden olduğu, konak organizmadaki evrimsel uyum azalmasıdır. Peki, virülans nedir ve ne demek?
#Virülans NedirÇoğunlukla ağız içinde, dudaklarda ve ağız çevresinde hafif bir kaşıntı olarak ortaya çıkan uçuklar, zamanla kabarcıklara ve ağrılı yaralara dönüşür. Ağrı ve acıların yanı sıra kişilerde estetik kaygılara sebep olan uçuklar, konuşma ve yemek yeme gibi eylemleri de zorlaştırır. Peki, birçok kişi için tekrarlayan bir sorun haline gelen uçukların ne olduğunu ve neden oluştuğunu biliyor musunuz? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hicran Ercan uçuk hakkında bilinmeyenleri ve uçuğun doğal tedavi yöntemlerini anlattı.
#UçukGünlük hayatta sık sık karşılaşabileceğimiz uçuk, ciddi problemlerin habercisi olabiliyor. Halk arasında genellikle korkudan oluştuğuna dair bir yargı bulunan uçuk, en sık dudaklar, ağız etrafı, burun ve çenede kendisini gösteriyor. Peki, uçuk nasıl geçer? Dudakta uçuk neden olur?
#Uçuk Nasıl GeçerSezaryen ile doğum kararı gebelik muayeneleri esnasında verilebileceği gibi, doğumu suni sancı ile başlatma girişimi başarısız olduğunda, ya da doğum eylemi başladıktan sonra doğumun birinci ya da ikinci evresinde verilebilir. Şu unutulmamalıdır: Bebeğin vücudu çıkana kadar herhangi bir dönemde normal doğumdan vazgeçilerek bebeğin sezaryen ile doğması kararı verilebilir!
#SezaryenTıp literatüründe 'herpes simplex' olarak bilinen bir hastalık olan uçuk, birçok kişinin çok hayatı boyunca sık sık karşılaştığı bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Genellikle dudaklarda ve ağız çevresinde önce bir kaşıntı ardından bir kabarcıkla ortaya çıkan uçuklara, nelerin sebep olduğu ve nasıl geçtiklerini merak eden vatandaşlar, internette araştırma yapıyor. Peki, uçuk nedir? Uçuk neden olur ve nasıl geçer?
#Uçuk Nedir?Gebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiği zaman rahatlıkla tedavi edilebilir.
#Enfeksiyon Tanısı Nasıl Konulur