1970’li yıllarda burnout sendromu olarak ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, bireyin kendini yorgun hissetmesi, herhangi bir işi yaparken zorlanması, işe gitmede ya da aktivite yapmada görülen isteksizlik olarak tanımlanıyor. Sıkıntı ve yüksek stresin tükenmişliğe götürebileceğine dikkat çeken uzmanlar, tükenmişliğin kişide 3 farklı biçimde görüldüğünü belirterek, erken müdahalenin önemine işaret ediyor. Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bireylerin hayatını olumsuz etkileyen tükenmişlik sendromuna neden olan etkenleri, sendromun yaşanma biçimlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Burnout SendromuTükenmişlik sendromu kavramı pek çoğumuzun hayatına basında gördüğümüz bazı haberlerle girdi. Ünlülerin hastalığı olarak tanıdığımız bu sendromu Meryem Uzerli’den Johhny Depp’e kadar pek çok isim yaşadı. Ancak şöyle bir gerçek var ki –ister ünlü bir oyuncu veya müzisyen olun, ister bir şirketin CEO’su, ister girişimci- yoğun iş hayatı, rekabetin getirdiği baskı ve stres, kendine vakit ayıramama gibi sorunların ardından tükenmişlik sendromu her sektörde karşınıza çıkabilir.
#Herbert FreudenbergerTükenmişlik sendromu nedir sorusu birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Gün içinde enerji eksikliği, yorgunluk ve uykusuzluk çeken birçok kişi tükenmiş sendromu hakkında detayları araştırıyor. Peki, tükenmişlik sendromu nedir?
#Tükenmişlik SendromuSon zamanlarda sık sık duyduğumuz, bahar aylarında daha çok görülen, kişinin iş ve özel hayatını olumsuz bir biçimde etkileyen Tükenmişlik Sendromu’nu ve Orijinal Yoga Sistemi’nin bu can sıkıcı sendromun tedavisinde nasıl yardımcı bir rol üstlendiğini, aynı zamanda Yoga Academy Eğitmeni olan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ayşegül Tohumcu yanıtladı.
#Depresyon