Doktor Henry Heimlich’in 1 Haziran 1974’te tıp dünyasına kazandırdığından beri binlerce hayat kurtaran “Heimlich manevrası” 50 yaşında. Sadece ABD’de 50 binden fazla kişinin hayatını kurtardığı kayıtlara geçen bu manevrayla Türkiye’de de neredeyse her hafta birkaç kişi ölümden dönüyor.
#Henry HeimlichTÜM insanların ağzından sonra vücuduna doğru inen boru şeklinde iki organı var. Soluk ve yemek borusu. Devamlı açık olan soluk borusu. Yemek borusu ise epiglot denen bir kıkırdak parçası ile sürekli kapalı. Yemek borusunu açmak için o meşhur hareketi; “yutkunma işlemini“ yaparız. Bu hareketin temel özelliği önce soluk borusunun başlangıç kısmının hiçbir şey sızdırmayacak şekilde kapatılmasıdır, sonra yemek borusu açılır. Yutkunma işlemi istemli ve birçok kasın komplike bir şekilde etkili olduğu karmaşık bir harekettir. (O yüzden bazı kişiler zor yutkunur)
#1"Heimlichmanevrası" olarak adlandırılan ve solunum yolunun yemek ya da yabancıbir cisimle tıkanması sonucu boğulmayı engellemek için kullanılantekniğin mucidi ABD'li doktor Henry Heimlich, 96 yaşındahayatını kaybetti. Heimlich manevrası ile şimdiye kadar sadece ABD'de binlerce insanın hayatının kurtarıldığı belirtiliyor.
#Heimlich ManevrasıHeimlich Manevrası, boğaza yabancı bir cisim ya da yemek kaçtığı zaman uygulanması gereken bir ilk yardım tekniğidir. Soluk borusuna kaçan cisimler bu yöntemle çok kısa bir süre içinde çıkarılabilir. Heimlich manevrası nedir ve hangi durumlarda uygulanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Heimlich Manevrası Nedir Nasıl Yapılır?