Uzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayVictoria Lebrec, 8 Aralık 2014'e dair bildiklerinin kendi hafızasından mı, yoksa onu yol kenarında kanlar içinde, bisikletinden düşüren kamyonun ezdiği leğen kemiği boyunca görünen lastik izleriyle yakalayan kameralarından mı olduğundan emin olamıyor.
#Victoria LebrecBundan yaklaşık 10 yıl önce bisikletiyle işe giderken bir kamyon tarafından ezilen Victoria Lebrec, kendisini neredeyse öldüren sürücüyü affetti. Şimdi mutlu ve bedeniyle barışık olan genç kadın, hayatını kökünden değiştiren korkunç kazayı tüm detaylarıyla anlattı
#Trafik KazasıJascon-4 isimli römorkör teknenin aşçısı Harrison Okene için 26 Mayıs 2013 günü çok sıradan başlamıştı. Ama öyle devam etmedi. Çok kuvvetli bir dalganın çarpmasıyla tekne alabora oldu ve 30 metre derinlikte battı. Okene 3 gün boyunca Atlas Okyanusu'nun buz gibi sularında teknede mahsur kaldı ama nihayetinde kararlılığı ve atılganlığı sayesinde sağ salim çıkmayı başardı. İşte Okene'nin film gibi hayatta kalma hikâyesi...
#Harrison OkeneABD'li yetkililerin peş peşe gelen açıklamaları ve yaz başında yayımlanan Pentagon raporu, UFO'lara olan ilgiyi bir kez daha tazeledi. Geçmişte Dünya dışı varlıklarla karşı karşıya kaldıklarını söyledikleri için alay konusu olanlar ise bugün haklı çıktıklarını belirterek "Biz size demedik mi?" diyor.
#UFO'lar2005 yılında Sabancı Üniversitesi, son sınıf mezuniyet projem, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar ile iş birliği kapsamında geliştirdiğimiz “kablosuz sensör ağlarını kullanarak yangın algılama” sistemiydi. Projemiz kapsamında, GPS’e bağlı konum bilgisine sahip, birbirleri ile haberleşebilen ve belli bir ortamda yangın çıktığı an (ısıyı ölçümleyen ve gazları ayırt eden sensör ver-ilerinden yangının çıktığını anlayarak), hassas konum bilgisini ilgili ekiplere bildiren bir uygulamayı hayata geçirmiştik. Mezuniyet projemin de bu alanda olması, her yangın haberi duyduğumda, acaba bu yangınları teknolojiden yararlanarak, bu denli büyümeden, yüreklerimizi yakmadan önleyebilir miyiz sorusunu aklıma getiriyor…
#Ergi ŞenerÜlkenin güneyindeki orman yangınları sonrası bir çok şehirden art arda flaş kararlar geldi. Çanakkale, Gaziantep, Denizli, Niğde, Balıkesir ve Kocaeli'nden sonra İstanbul'da da Valilik ormanlara girişi bir ay boyunca yasakladı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ''Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında artan sıcaklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmek, orman çevresinde ve içinde mola vermek, orman alanlarında piknik yapmak yasaklanmıştır'' denildi.
#İstanbul ValiliğiTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin meteoroloji alanındaki tüm birikim ve teknolojisini Türk dünyası ile paylaşmaya hazır olduğunu belirterek, "Türk Dünyası Meteoroloji Birliğinin kurulmasıyla da yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen METCAP, MeteoUYARI, Piri Reis, Hezarfen, Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ve mobil uygulamalar gibi yazılımların Türk dünyasına sağlanmasını ve ortak yazılımlar geliştirilmesini sağlayacağız." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTOBB Sivil Havacılık Meclisi Başkanı Teoman Tosun "Türkiye'de sektör oyuncuları olarak yarın hizmet verecek şekilde organizasyonlarımızı canlı tutuyoruz. Türk havacılık sektörü, bugün 550 civarında yolcu uçağı, 174 hava taksi uçağı, 325 balonu, 417 genel havacılık aracı, 62 zirai ilaçlama uçağı ve 300 bin kişiyle 30 milyar dolarlık hizmet ihracatı üreten dev bir sistemdir" dedi.
#HavacılıkTürkiye'nin 9 noktasından her gün gökyüzüne salınan meteoroloji balonları, atmosferin her bir katmanından sıcaklık, nem, basınç, rüzgarın hızı ve yönüne ilişkin verileri anlık olarak tahmin merkezlerine bildirerek, hava tahmini oluşturulmasında önemli rol oynuyor. Meteoroloji balonlarının gökyüzüne bırakılma anı havadan görüntülendi.
#Ahmet KocamanYeni hafta öncesinde en çok araştırılan konulardan biri de hava durumu oldu. Pazartesi günü planlarını saatler öncesinden yapmak isteyen vatandaşlar, 'yarın hava nasıl olacak, kar ne zaman yağacak?' gibi sorulara yanıt arıyor. İşte 22 Ocak tarihi için hava durumu tahminleri!
#Hava DurumuMeteoroloji'den alınan hava durumu bilgilerine göre merak edilen kar ne zaman yağacak sorusu cevap buldu. İstanbul için uzun zaman önce beklenen ancak hala gelmeyen kar yağışının son durumunu merak ediyor. Peki, İstanbul'a kar ne zaman yağacak? İşte, hava durumu hakkında alınan son bilgilere göre kar ne zaman yağacak sorusunun cevabı
#MeteorolojiYarın sabaha kadar karayel fırtınası ve yağışın etkili olacağı İstanbul ve çevresinde cuma ve cumartesi günü sıcaklıklar yükselirken, yarıyıl tatilinin ilk haftası kenti kar bekliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Birinci Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, "Yarıyıl tatilinin ilk haftasında İstanbul, Marmara Bölgesi yağışlı geçecek. Özellikle salı ve çarşamba günleri sıcaklığın 5 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz. Kuvvetli bir soğuma var. Ön müjde olarak salı ve çarşamba günleri İstanbul'un yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur görülüyor. Yani İstanbul için salı ve çarşamba günleri kar ihtimali belirdi" dedi.
#Ahmet KocamanGoogle teknoloji dünyasına aykırı bir proje ile giriş yapıyor. Bedava internet projesi ile kırsal alanlarda ve gezenin uzak bölgelerine erişim sağlamak için dev balonlar sayesinde geniş bir internet ağı oluşturulacak. Peki Google'ın 'bedava internet' projesinde başka neler var?
#Google- Meteorolojinin 24 saat hizmet veren bölge tahmin ve uyarı merkezini arayan vatandaşlar, hava durumuyla ilgili tahminleri alırken bazı sorularıyla da gülümsetiyor- Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Asar: - "Çamaşır, halı yıkamadan, açık alanda düğün yapmadan ya da yola çıkmadan önce 'Yağmur, kar yağacak mı?' diye vatandaşlarımız soruyor. 'Yağmur yağacak' dediğimizde güneşli hava beklentisi olanlardan 'Bir şey yapamaz mısınız?' ya da 'Yağmur ıslatacak mı?' şeklinde ilginç sorular da alıyoruz"
İstanbul semalarında meteorolojinin hava tahmin ve ölçümü yapan balonu,THY'ye ait Airbus 330 tipi bir yolcu uçağına tehlikeli şekilde yaklaştı.Tehlikeli yaklaşma THY pilotunun Atatürk Havalimanı uçuş kulesi ileyaptığı telsiz konuşmalarına yansıdı.Meteoroloji Müdürlüğü'nün hava tahmin ve ölçüm yapan balonu, yaklaşıkbin 200 metre yükseklikte bulunduğu sırada yolcu uçağının yakınındangeçti.Bunun üzerine pilot, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'nebalonun çok yakın geçmesiyle ilgili bilgi verdi. Yaşanan olay, pilot ilekule arasında gerçekleşen telsiz konuşmasına da yansıdı.Türk Hava Yolları'nın İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yapmak üzereyaklaşma yapan dış hat seferi gerçekleştiren Airbus 330 tipi uçağınınpilotu, olası bir tehlikeyi önlemek adına hava trafik kontrolörüne "4bin feette (1200 metre) meteoroloji balonu geçti. Çok yakın geçtik"bilgisini paylaştı.Kontrolör de pilota, "4 bin feette 20 milde meteoroloji balonuyla çokyakın geçtiniz. Mutabık mıyız?" sorusuna pilot, "Mutabıkız, yaklaşık 300feet (90 metre) altımızdan geçti ya da 200 feet (60 metre)" anonsuylacevap verdi.Uzmanlar, plastikten yapılan balonun veya vericinin motora girmesi halinde motora zarar vereceğini söylediler.
#Meteoroloji Balonu