İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
#Malatya Fayıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
#Malatya FayıBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiMillî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında üretilen ders kitapları ile eğitim araç ve gereçlerinde yer alan haritalar, Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıFilistin İsrail haritası, son gelişmelerin ardından merak konusu oldu. İçi içe yaşayan iki ülkenin harita üzerindeki konumu tarih boyunca değişikliğe uğramış ve İsrail'in toprak büyüklüğü, Filistin'e nazaran artış göstermiştir. İşte, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü'nün üretmiş olduğu son İsrail-Filistin siyasi haritası
#İsrailTürk Tarih Kurumu (TTK), Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla özel bir sanat projesiyle sanatseverleri buluşturacak. “Tuvalde Yüzyıl: Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Ressam 100 Resim” sergisi kapsamında, önemli ressamların eserleri 2 Mayıs–2 Temmuz tarihleri arasında Ankara CerModern’de sergilenecek.
#Türk Tarih KurumuTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede şu ana kadar yapılan çalışmalarda 7-8 metreye varan kaymalar gözlemlendiğini açıkladı. Özener, artçı deprem sayılarında da bir azalma olmadığını belirterek, "Günde 500 artçı deprem çözüyoruz, ilerleyen zamanda azalacaktır" dedi.
#DepremYaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından hepimizin aklında aynı sorular var: Neyi farklı yapabilirdik, hangi önlemleri alabilirdik ve can kayıplarını nasıl önleyebilirdik? 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin 9 saat aralıkla meydana gelmesi bize neler söylüyor? İTÜ’den, ODTÜ’den jeoloji öğretim görevlileriyle ve Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile konuştuk. Yerbilimleri alanında ülkenin en yetkinleri faydaki hareketi ve sonuçlarını yorumladı…
#DepremMilli Savunma Bakanlığı 196 personel alımı ile kadrosunu genişletmeye hazırlanıyor. Online olarak yapılacak olan başvuru süreci, 29 Aralık 2022 ile 31 Ocak 2023 arasında gerçekleşecek. Adaylar, MSB 196 personel alımı için yapacağı başvuru sonrasında uygun görülmesi halinde mülakat aşamasına dahil olacak. İşte, MSB 196 personel alımı hakkında detaylı bilgiler
#Msbİlk dünya haritasının M.S. 150 yılında Klaudyos Ptolemiaos tarafından çizildiği biliniyor. İnsanlığın teknolojiyle bu kadar iç içe yaşadığı günümüzde ise onlarca farklı yöntemle çizilmiş dünya haritaları var. Bu haritalardan en çok tercih edilen eskiden denizcilerin kullandığı, günümüzde ise Google Maps’in esas aldığı Merkator projeksiyonu ile çizilenler. Bu projeksiyona bakınca ülkelerin konumları, yüz ölçümleri ile ilgili doğru bilinen büyük yanlışlar göze çarpıyor.
#Klaudyos PtolemiaosBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından geliştirilen 'Rasathane' mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı. Uygulama sayesinde Türkiye ve çevresindeki depremlerle ilgili güncel, tarihi ve ayrıntılı bilgiye kesintisiz erişilebiliyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiMilli Savunma Bakanlığı (MSB) memur alımı sonuçları için vatandaşların araştırmaları devam ediyor. Toplam 190 memur alımı yapacak olan Milli Savunma Bakanlığı, Personel Temin (PERTEM) sayfası üzerinden 31 Ocak tarihinde son başvuruları kabul etmişti. Başvuruların üzerinden 15 gün geçmesiyle birlikte pek çok kişi, MSB memur alımı sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, MSB memur alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o bilgiler
#PertemCoğrafya Öğretmenliği bölümü üniversitelerde en çok tercih edilen bölümlerden biri olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden Türkiye'de hemen hemen her üniversitede Coğrafya Öğretmenliği bölümü bulunmaktadır? Peki, Coğrafya öğretmenliği bölümü nedir, kaç yıllıktır ve bitirenler hangi meslekleri yapar? İşte merak edilen tüm soruların cevapları.
#Coğrafya Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 4’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştiren Türk ekibin çalışmalara başladığını belirterek, “Türkiye’nin sınırları dışındaki ilk sabit Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi istasyonu kuruldu.” dedi.
#TeknolojiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde elde edilecek verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını belirterek, "Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız." dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı