Gaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliABD Başkanı’nın söylediği şu cümle çok önemli: “Afganistan’ta hiçbir zaman ulus inşası için bulunmadık.” Bu cümle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü şimdi daha iyi anlamak için yeterli. Atatürk 1930’da liselerde okutulması amacıyla ‘Medeni Bilgiler’ adıyla yazdığı kitapta ‘millet/ulus’ tanımı yapıyor. ‘Zengin bir hatıra mirasına sahip, beraber yaşamak için ortak arzu, isteği olan ve sahip olunan mirasın muhafazasına iradeleri müşterek olan insanlardan oluşan cemiyet’ diyor. Afganistan’da böyle bir cemiyet/ulus maalesef oluşmamış.
#YAZARMİLAS Zeytin Hasat Şenliği’nde sağlık üzerinde konuşma yapan Dr. Ender Saraç’ın bölgede çıkan ‘zultanit taşı’nın önemini anlatırken festival yapılmasını önermesi, protestolara neden oldu. Saraç, zultanit faaliyeti sırasında zeytinliklerin ve orman alanlarının zarar gördüğünü söyleyen bir vatandaşın protestosu üzerine anlatımında geri adım attı.
#YazarGelişmiş ülkelerde her 4 öğrencinin 3’ü mesleki-teknik eğitim-öğretim yapılan okullara gidiyor. Bizde ise 300 yıldır sadece 1 öğrenci üretime dönük eğitim almakta. İşte bu nedenle orta gelir tuzağında sıkışıp kaldık. Kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolar sınırını geçemiyor.
#YazarYazar İpek Çalışlar, ‘Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta Atatürk’ün doğduğu evden zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına, pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Atatürk