Bitki çayları ve baharatların doğru yöntemlerle hasat edilmemesi halinde doğada 6 bine yakın çeşidi bulunan zehirli otların, insanların sofralarına kadar gelebileceği uyarısında bulunan Genetik Mühendisi Prof. Dr. Metin Turan, “Zehirli otların bünyesinde ‘alkaloit’ dediğimiz insanlar için tehlikeli toksinler bulunuyor. İnsan sağlığını tehdit ediyorlar, kanserden tutunda da karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden oluyorlar” dedi.
#Baharatların FaydalarıKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışSon dönemlerde merak edilen ve sağlıklı besin kaynakları arasında yer alan bitkiler içerisinde zuzubak otu geliyor. Peki, zuzubak otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Zuzubuk bitkisi faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu besin kaynağı hakkında tüm detayları derledik.
#Zuzubak OtuÇimenlik veya yol kenarında yetişen zahter bitkisini sağlık açısından faydaları bulunur. Kekik bitkisine benzeyen yapısı nedeniyle özellikle salata ve yemeklere kullanımı yaygındır. Böbrek dostu bitkilerin başında gelen zahterin en önemli faydalarından biri de yara iyileştirici olmasıdır. Zahter bitkisi nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Zahter OtuTarhun; lezzetli aroması ve keskin kokusuyla beraber Fransız mutfağında çok sık kullanılan bir baharattır. Ülkemiz çapında yeşil altın, ejder otu ve dargun olarak da isimlendirilmektedir. Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan tarhunun, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Peki, tarhun otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Tarhun otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarhun Otuİngilizce dilinde 'Tatlı Fesleğen, Kırmızı Fesleğen' gibi isimlerle bilinen reyhan otu, kokusuyla diğer bitkilerden ayırt edilebiliyor. Kullanımı yaygın olan reyhan otunun, sağlık bakımından onlarca faydası bulunuyor. Reyhan otu nedir, nasıl kullanılmalı, ne işe yarar, faydaları nelerdir, neye yarar, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Reyhan OtuHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuBallıbabagiller familyasından olan kekik otu, çok yıllık bitki türüdür. Çorak topraklarda yetişebilen kekik otu, 40 santimetre boyuna kadar ulaşabilmektedir. Kekik otu nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları var mıdır, zararları nelerdir, ne için kullanılır gibi tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Kekik OtuHem tohumu hem yaprakları tüketilebilen çemen otu, sağlık için faydalı bitkilerdendir. Uzakdoğu kültüründe vazgeçilmez baharatlar içerisinde yer alan bitki, yemeklere tat vermesiyle biliniyor. Çemen otu nedir, nerede yetişir, ne işe yarar, nasıl kullanılmalı, zararları nelerdir, faydaları var mıdır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Çemen Otuİnsanların yıllar boyunca kullandığı çok sayıda bitki türü bulunmaktadır. Bu bitki türlerinin faydalı olması büyük bir ilgiye neden olmaktadır. Bu bitkilerden biriside burlumnuş otudur. Burlumbuş otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Burlumbuş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Burlumbuş OtuÇörek otu özellikle unlu mamullerde sıklıkla kullanılır. Ama Çörek otunun sağlığa faydaları olduğunu da mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Çörek otu tohumu nedir? Çörek otu tohumu ne işe yarar? Çörek otunun özellikleri nelerdir? Çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu tohumu hakkında öğrenmek isteyeceğiniz bilgileri sizler için derledik.
Karanfil ağacı çiçeğinin gonca kısmına karanfil denir. Mersingiller ailesinden olan bu bitki, Asya ülkelerinde ve Doğu Afrika'da bolca bulunur. Karanfilin kullanım şekilleri birbirinden farklı olabilir. Toz şekline getirilerek baharat şeklinde kullanılabilir. Peki, karanfilin faydaları neler? Karanfil neye iyi gelir?
#Karanfilin Faydaları NelerMutfağımızda yemeklerimize lezzet ve aroma vermek amacıyla kullandığımız bitkilerin ve baharatların birçok faydası bulunuyor. Yapılan çalışmalarda baharatların kanser riskini azaltabileceği, kan yağlarını düzenlediği, kan şekerini düşürücü etki gösterdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, antienflamatuar etki gösterebileceği ve kuvvetli antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.
#Baharat“Boğa dikeni” öksürük kesici, idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak, “kuş ekmeği”nden yapılan çay kanamaları durdurmada ve idrar yolları enfeksiyonlarında etkin bir şekilde kullanılıyor. “Boy otu”ndan, modern bitkisel tedavilerde bağırsak çalıştırıcı, bronşit ve boğaz ağrıları ile mide sorunlarını çözmekte yararlanılıyor.