Enflasyonu en çok etkileyen ve yükselişten sorumlu tutulan gıda grubunun sepetteki ağırlığı azaltıldı. TÜİK artık enflasyonu hesaplarken gıda grubunun etkisini yüzde 23.68 değil yüzde 21.77 olarak alacak. TÜİK Başkanvekili Mehmet Aktaş, ‘Turistlerin davranışları-nın gıdanın ağırlığını düşürdüğünü’ belirtti. Enflasyon sepetinde alkollü içkiler ve tütünün ağırlığı da arttırıldı.
#GazetehaberleriTürkiye genelinde konut ve kiraya en fazla; gıdaya en az harcama yapan il İstanbul oldu. İstanbul'da haneler 100 birimlik tüketimin 29 birimini konut ve kiraya yatırırken; gıda ve alkolsüz içeceğe ayırdıkları miktar 16'da kaldı. İstanbul, eğitim, eğlence ve kültür ile lokanta ve otel harcamalarına en fazla pay ayıran şehir oldu. Gıda harcamasına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu olurken; konut ve gıdaya en az ayıran ise yüzde 22.3 ile Ortadoğu Anadolu oldu.
#İstanbulTürkiye’nin milli gelirinden en az payı alan yüzde 20’lik grubun tüketim harcamalarındaki payı 2014’te azaldı. En yoksul grup toplam tüketimin sadece 8.5’ini gerçekleştirirken, yüzde 20’lik en zengin grup ise tüketim harcamalarının yüzde 37.2’sini yaptı. Eğitim harcamalarının da yüzde 64.7’sini zenginlerden çıktı.
#ZenginTürkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son sonuçlar İstanbul'da yaşayanların sırtındaki en büyük mali yükün kira, gıda ve ulaştırma harcamalarından kaynaklandığını gösterdi. Bu üç kalemin toplamı, gelirin yüzde 66.2'sine denk geliyor. Bu yüzde içerisinde ısınma, elektrik ve su gibi temel giderler bulunmuyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde kaydettiği büyüme hızının göz kamaştırıcı olduğunu, ancak bu parlak tablonun iç talepteki hızlı büyüme ve cari işlemler açığı gibi kırılganlıkları unutturmaması gerektiğini belirtti.