'Ipsos Hane Tüketim Endeksi Raporu’na göre Ocak ayında toplam hızlı tüketim ürünleri harcaması Aralık ayına kıyasla cirosal olarak artış göstermedi. Yılın ilk aylarındaki harcamaların geçen aya göre ciddi artış göstermemesi, hızlı tüketim harcamalarında olağan olarak değerlendiriliyor.
#IpsosTürkiye ekonomisiyle ilgili bugün açıklanan enflasyon verisiyle ilgili ekonomistlerden açıklamalar geldi. Ekonomist Bürümcekçi, "Yeniden belirgin bir TL değer kaybının gözlenmediği durumda enflasyonun nisan ayına kadar yüzde 15-17 aralığında seyretmesi, sonrasında ise kademeli düşüşle yılı yüzde 11-12 aralığında bitirmesi beklenebilir" dedi.
#EnflasyonDünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. Geleceğe dair senaryolarda mevcut kaynakların yetersiz kalacağı, gıda ve su savaşlarının çıkacağı öngörülüyor. Önümüzde böyle karanlık senaryo varken günümüzün bir diğer önemli sorunu: İsraf. Gıdanın yaklaşık üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl çöpe gidiyor. Avrupa’da yıllık 4 milyon ton giysi israf ediliyor. Türkiye’de bir günde çöpe atılan ekmek miktarı İzmir nüfusu kadar (4.3 milyon). Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyadaki gıda israfının üçte biriyle halihazırda bütün insanları doyurmak mümkün olabilir” diyor. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerjiyle aslında geleceğini tüketiyor.
#İsrafKüresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Perakendedeki daralma her fırsatta dile getirilirken, ’Hazır Giyim Tüketim Endeksi’ne göre Türkiye’deki hazır giyim harcamaları son bir yılda yüzde 10 küçülerek 14 milyar YTL düzeyine geriledi. Mart-Ağustos 2008 döneminde satın almanın adet bazında en çok düştüğü kalem yüzde 30 ile takım elbise, etek ve terlik oldu.