Ham bal; kovandan alındığı haliyle tüketime sunulan, pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerine tabi tutulmamış, balın en doğal halidir. Pastörizasyon, yani yüksek sıcaklıklara (65-80 °C) ısıtma işlemi, balın içerisindeki enzimlerin, fenolik ve flavonoid yapıdaki değerli bileşenlerin azalmasına ve etkilerini kaybetmesine neden olur.
#Ham BalEndemik bitki çeşitliliğinin zengin olduğu, yüksek rakımlı yaylalarda zorlu şartlarda üretilen ve hiçbir endüstriyel işleme tabi tutulmadan tüketiciye en doğal hali ile ulaştırılan ham bal, son yıllarda hem tıbbın hem de beslenme uzmanlarının dikkatle üzerinde durduğu besinlerin başında yer alıyor. Ham bal nedir? Ham balın önemi ve faydaları nelerdir? Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy merak edilenleri açıkladı.
#Ham Bal NedirOkullar açılıyor, çocuklar da aileler de tatlı bir telaş içinde. Okula giden çocukların belki en çok ihmal ettikleri şey sağlıklı bir kahvaltı! Okulların açılmasına az bir zaman kala mevsim geçişleri ile birlikte bulaşıcı hastalıklar özellikle minik öğrencilerin sağlığını tehdit etmeye başladı.
#Ham Balın Faydaları