Genziniz yanıyorsa gerçek bal yemiyorsunuz!
İnsanlara balın doğal antibiyotik ve çok güçlü bir antioksidan olduğunu ve bal satın alırken gerçek ham bal almaları konusunda bilinçli olunması gerektiği konusu üzerinde duran Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, gerçek balı anlamanın püf noktalarından bahsetti.
Aksoy; “Bal kavanozlarının arkasındaki içerik bölümünü mutlaka okuyun, balın hiçbir koruyucu maddeye ihtiyaç duymadığını bilin, balın son kullanma tarihi yoktur, raf ömrü yoktur, nemden uzak tuttuğunuz vakit balın ömrü 5 bin yıldan fazladır. Çok tatlı ballardan uzak durun. Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar ama bu demek değildir ki her donan bal da gerçek baldır. Bunu anlamak için iyi bir bal gurmesine danışarak en doğru bilgiyi alabilirsiniz. Ayrıca en önemli noktalardan biri balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, genziniz yanmıyorsa o bal gerçek baldır” diyor.
Aynı zamanda Aksoy, “Yöre, rakım, endemik bitki çeşitliliği ve balın karakter seviyesinin yüksek olması gibi etkenlerin balın kalitesini arttırıyor” diyor.