Muğla'nın Marmaris ilçesi ve kırsal mahallelerdeki kıyı kesimlerde her yıl olduğu gibi bu yıl da deniz, 50 santim ile 1,5 metre arasında çekildi. Denizin çekilmesiyle kısmi adacıklar oluşurken, iskelelerin temelleri açığa çıktı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz; "Bu çekilmeler deprem veya tsunami gibi belirtiler değildir. Marmaris'in jeofizik yapısı farklı olduğu için her yıl bu çekilmeleri göreceğiz. İlçe halkı deprem olacak endişesi yaşamasın,korkuya gerek yok, tamamen doğal bir durum" diye konuştu.
#MarmarisMarmaris’te denizin bazı yerlerde 20 metreye kadar çekilmesi, ilçe sakinlerinde deprem olacak endişesine neden oldu. Konuyla ilgili konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz ise, "Marmaris sahillerinde aralık ortası ile mart ayları arasında çekilmeler meydana geliyor. Bu durum, atmosferik şartlarda yüksek basıncın neden olduğu doğal bir olaydır. Korkulacak bir durum yok" dedi.
#Hakan BeyazMarmaris'te deniz 5-20 metre arasında çekilirken, bazı vatandaşlar deprem olacak endişesi yaşadı. Korkulacak bir durumun olmadığını söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, "Bu durum, atmosferik şartlarda yüksek basıncın neden olduğu doğal bir olaydır. Bu tür atmosferik basınçlarla, denizde 5 ila 30 metre arasında çekilmeler olabilir" dedi.
#MuğlaMarmaris’te deniz 4 metre çekildi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, "Deniz çekilmesi atmosferik bir olaydır. Son günlerde yaşanan depremlerle ilgili değildir" dedi. Marmaris’in AtatürkCaddesi’nden turistik İçmeler Mahallesi’ne kadar uzanan 11 kilometreliksahil şeridinde, denizin yaklaşık 4 metre çekildi. Teknelerin demirattığı Kordon Caddesi ve Yat Limanı’nda da denizin çekilmesi halktaşaşkınlık yarattı.Atatürk Caddesi’ndekaraya çekilmiş su sporları aletlerinin başında bekleyen su sporlarıişletmecisi Yalçın Sümen, eline metreyi alarak denizin ne kadarçekildiğini gösterdi. 2 gündür çekilmelerin olduğunu ama bugün çekilmenin gözle görünür hale geldiğini bildiren Sümen, "İki gündür Muğla ve çevresinde depremler oluyor. Marmaris’te depremolabilir mi diye düşündüm. Alanında uzman arkadaşlarımla görüştüğümdedeprem habercisi olmadığını, her yıl Marmaris’te yaşanan atmosferik olayolduğunu söylediler" dedi. Denizin çekildiğini fark eden bazıvatandaşlar ise öz çekim yaparak sosyal medyada paylaşarak ’Depremhabercisi mi ?’ yorumları yazdı. Deniz çekilmesi ile ilgili telefonla açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, "Marmaris ve çevresinde her yıl Aralık sonu ve Ocak ayı arasında yaşanılan bir durum. Songünlerde Gökova ve Rodos Adaları çevresinde yaşanan sismik (deprem)hareketleriyle bir alakası yoktur. Deniz çekilmesi tamamen atmosferikbir olaydır, halkımız endişeye kapılmasın" dedi. Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), DHA
#MarmarisMUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde yeşil ve turkuaz rengindeki suyu nedeniyle 'Fosforlu Mağara' olarak bilinen doğal mağara, özellikle yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri oldu. Mağaranın içinde fosfor bulunmadığını belirten Yüksek Jeoloji Mühendisi Hakan Beyaz "Mağara içi ve dışındaki turkuaz renkli denizin yansıması, fosfor görüntüsü veriyor" dedi.
- Marmaris'in Karacasöğüt, Orhaniye ve Hisarönü mahallelerinde deniz 5 metre kadar çekildi - Çekilme dolayısıyla bazı kayık ve tekneler karaya oturdu - Yüksek jeofizik mühendisi Beyaz: - "Deniz çekilmesi atmosfere bağlı olarak gelişen hareketlerdir. Çekilmenin depremle bir ilgisi yok"
Marmaris'te deniz içinde yanardağ araştırması yapan bilim insanlarından Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, “Bozburun ve Sömbeki Adası arasında bir yanardağın olması, yeniden harekete geçmesi veya yeni bir yanardağ oluşumu mümkün” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yüksek Mühendis Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın da aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerden alanında uzman 12 biliminsanı bir ayda meydana gelen 2 bin 340 depremin araştırılması için Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne gelmeye başladı. Bölgede ilk incelemesini yapan Prof. Dr. Ercan, “Yanardağ deniz dibinde oluşumunu tamamladı, ancak bu hemen püsküreceği anlamına gelmez” dedi.
Muğla'nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi açıklarında 24 Kasım Cumartesi günü başlayan deprem fırtınası sürüyor. Belde halkı depremle yaşamaya alışırken, Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkan Yardımcısı Savas Alexopoulos bir heyet ile Bozburun Belediye Başkanı CHP’li Cemil Şener’e geçmiş olsun ziyaretine geldi. Alexopoulos, depremden bir gün önce adada denizin yükseldiğini söyledi.
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde denizin yaklaşık 10 metre çekilmesi ve bunun bir haftadır devam etmesiyle halkta oluşan deprem kaygısını Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz giderdi. Beyaz, "Kimse korkmasın, bu havalarda su 40 metreye kadar çekilebilir. Bu bir deprem habercisi değildir" dedi. Beyaz ayrıca, Marmaris’e deprem uyarı cihazının da konulacağını söyledi.
MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde deniz suyunun yaklaşık 10 metre çekilmesi ve denizde küçük adacıklar oluşması ilçe halkını tedirgin etti. Marmarisli Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, "Çekilmeler deprem habercisi değil, atmosferik bir olaydır, kimse endişelenmesin" dedi.
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde deniz suyunun yaklaşık 10 metre çekilmesi ve denizde küçük adacıklar oluşması ilçe halkını tedirgin etti. Marmarisli Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, Çekilmeler deprem habercisi değil, atmosferik bir olaydır, kimse endişelenmesin dedi.Ali GÜNDOĞAN.DHA
#HtvhaberMuğla'nın Marmaris İlçesi'nde deniz suyu 10 metre çekildi. Çekilmenin etkisiyle denizde adacıklar oluştu, sandallar karaya oturdu. Gelişmeler, Japonya'daki tsunami'nin ardından deniz hareketlerini daha yakından izleyen ilçe yaşayanlarının endişe ve korkuya kapılmasına sebep oldu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz Japonya'da meydana gelen depremin ardından oluşan tsunaminin denizlerdeki su oranını gözle görülür derecede azaltabileceğinin altını çizdi ve "Ancak Marmaris'te yaşanan 10 metrelik çekilme, deprem olacak anlamına gelmez. Bu çekilmenin iklimsel şartlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Korkulacak ve endişelenecek bir durum yok. Esas yapılması gereken, depreme hazırlıklı olmak, yapıların şiddetli sarsıntılara dayanıklılığını arttırmaktır" dedi.(Haber-Kamera: Doğuş Esat BERME/MARMARİS)
#HtvhaberMUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde deniz suyu 10 metre çekildi. Çekilmenin etkisiyle denizde adacıklar oluştu, sandallar karaya oturdu. Gelişmeler, Japonya’daki tsunaminin ardından deniz hareketlerini daha yakından izleyen ilçe yaşayanlarının endişe ve korkuya kapılmasına neden oldu.