Siber güvenlik sorunlarıyla boğuşan KOBİ’ler, yılda ortalama 2,2 milyon dolardan fazla zarara uğruyor. KOBİ’lerin siber güvenlik konusundaki yatırımlarının yetersiz kaldığını aktaran uzmanlar, KOBİ’lerin en sık karşılaştığı siber sorunlara dikkat çekerken hızlıca atılması gereken adımları da sıralıyor.
#HackerSiber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan “Kaspersky Global Gizlilik Raporu 2020” başlıklı raporda Türkiye'deki kullanıcıların yalnızca%36’sının her hesabı için benzersiz bir parola kullandığını ve kullanıcıların%89’unun parolalarını kendilerinin oluşturduğunu ortaya koydu. Bu da her hesap için farklı parolalar kullanılması gerektiğini gözler önüne seriyor.
#KasperskySiber saldırıların yarısı kolay lokma olarak görülen KOBİ’lere yönelik gerçekleşiyor. Yılda ortalama 2,2 milyon dolardan fazla zarara uğrayan KOBİ’lerin 4’te 3’ünde IT güvenliğini sağlayacak uzmanın olmadığına dikkat çeken uzmanlar, KOBİ’lerin mutlaka izlemesi gerektiği 5 siber güvenlik adımını sıralıyor.
#HackerŞifre güvenliği ile ilgili güncel bir rapor, büyük şirketlerin güvenlik skorunun KOBİ’lere göre daha düşük olduğunu ve en yüksek skorun 100 üzerinden ancak 50’ye çıkabildiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, gelişmiş güvenlik uygulamalarına sahip şirketlerin bile şifre güvenliğini yeterince sağlayamadığını belirterek şifre yönetiminin bir zorunluluk olduğunu hatırlatıyor.
#BitdefenderE-Devlet hizmet ağı genişledikçe vatandaşlar online işlemler sayesinde daha rahat işlem yapmakta. Yeni gelen hizmetler ile bir çok konuda evrak sahibi olmak ve internetten bir çok işlemi yapmak mümkün. Peki bu işlemleri yapabilmek için E-Devlet şifresi nasıl alınır?
#E Devletİnternet sayesinde bir çok işlemin kolayca halledilebildiği e-devlet'te vatandaşlar şifre işlemleri hakkında bir takım soruların cevaplarını merak ediyorlar. Bunların başında 'e-devlet şifremi unuttum yeni şifre nasıl alırım?' sorusu geliyor. Peki e-devlet şifresi hakkında başka bilinmesi gereken hangi durumlar var?
#E Devlet ŞifresiÇocuğunuzun bütün günü bilgisayar başında geçiriyor olabilir ancak örneğin derste sunum için bu teknolojiden ne kadar yararlanabiliyor? İçinde yaşadığımız çağda bilgisayara hâkim olmak büyük bir gereklilik. Çocukları teknolojiyle daha da fazla iç içe olacakları bir gelecek bekliyor. Bu nedenle temel yeterliliklerin şimdiden kazanılması ilerde işlerine çok yarayacak. İşte çocukların bilmesi gereken 10 önemli beceri.
#BilgisayarTrend Micro Akdeniz Ülkeleri Sistem Mühendisi ve Bilgi Güvenliği Danışmanı Mehmet Dağdevirentürk, çok fazla zararlı yazılım geliştirildiğini ve bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Bilgisayarınız dışındaki bilgisayardan banka hesabınıza girmeyin. Bilgisayarınızın başından kalkarken mutlaka kilitleyin. Sabit disklerinizi mutlaka kriptolayın. Tanımadığınız ve herkese açık kablosuz ağlara bağlanmayın" dedi.
Artan siber saldırılar ve tehditlere rağmen yapılan araştırmalar kullanıcıların hala yüzde 60’lık kısmının ücretsiz antivirüs çözümlerini tercih ettiğini ortaya koyuyor. Kaspersky'den yapılan açıklamada ücretsiz antivirüs yazılımlarının virüslere karşı yeterli olmadığı belirtildi.
‘123456’ şifresini kullandığı sitesi RedHack grubu tarafından ‘hack’lenen Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada şifre güvenliği için harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü tüm birimlerinin ve personelinin sosyal medyada hesaplarını nasıl yönetmesi ve nasıl şifrelemesi gerektiğiyle ilgili genelge yayımladı.
Türkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinden örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı. Şifre bilimi olan kriptoloji, özel matematiksel yöntemler kullanarak, haberleşmenin güvenli hale getirilmesini sağlıyor.
#Milli İstihbarat TeşkilatıSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#AvatariaKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiInstagram içerisinde yer alan birbirinden farklı özellik ve içerik bulunmaktadır. Kullanıcılar için geliştirilen bu özellikler pek çok farklı amaç için tasarlanmıştır. Son dönemde takipçi sistemi ile bazı kullanıcılar çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Instagram içerisinde yapılan etkinliklerin hepsi kaydedilmektedir. Bunlar arasında hesabın kendi kendine başka kullanıcıları takip etmesi de yer almaktadır. Çoğu kullanıcının problem yaşadığı bu durum için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Instagram kendi kendine takip ediyor sorunu çözümünü sizler için derledik.
#InstagramBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkTeknoloji sayesinde artık birçok bankacılık işlemi tek tuşla halledilebiliyor fakat o “tek tuş”a ulaşabilmek için her bankanın uygulamasını telefona indirmek ve hepsinin şifre/parola bilgilerini ayrı ayrı muhafaza etmek hepimizi fazlasıyla yoruyor. Dijital bankacılıkta bu devri kapatan yeniliğin adı Açık Bankacılık ve artık banka hesaplarınız size bir adım daha yakın! İşte merak ettikleriniz…
#Sponsorlu İçerik