İtikaf nedir ne demek sorusu, gündeme gelen ifade dolayısıyla merak ediliyor. Arapça kökenli bir sözcük olan itikaf ''akf'' kökünden türetilmiştir. Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemektir. İtikaf ise cami ve mescit gibi ibadethanelerden birine kapanıp Allah'ı zikretmek ve sadece ibadetle meşgul olmak anlamına gelir. Dünya ile tüm ilgi ve alakasını kesip inzivaya çekilen dervişler için de aynı kelime kullanılır. İtikaf nedir ve nasıl yapılır? İtikafa girmek için nasıl niyet edilir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İtikaf NedirGusül abdesti olmadan oruç kabul olur mu gibi sorular, Ramazan ayı bir yandan devam ederken, akıllarında soru işareti bulunan vatandaşlar tarafından Din İşleri Yüksek Kurulu’na yöneltilen sorular arasında yer alıyor. Vatandaşları en çok şüphede bırakan konu ise; rüyalanan kişilerin ve regl dönemleri son bulan kadınların, adet bittikten sonra gusül abdesti almadan oruç tutulur mu soruları. Diyanet, gusül abdesti almadan oruç tutmayla ilgili soruları yanıtladı. İşte detaylar…
#GusülTürkçe alfabesinde yer alan harflerin bir araya gelmesiyle oluşturduğu kelimelerden meydana gelir. Bu kelimeler cümle kurmamızda bize yardımcı olur. Kelimeleri oluşturan Türk alfabesi ise tam olarak 29 harften meydana gelir. Bu harfler ünlü ve ünsüz harfler olmak üzere kategorilere ayrılır. Aynı zamanda harflerin alfabede belirli bir sıralaması vardır. Örneğin A harfi alfabenin ilk sırasında yer alır ve ünlü bir harftir. S harfi olan kelimeleri, içerisinde S harfi olan kelimelerin listesini 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli olmak üzere derledik.
#HarfDinimizde pek çok ibadeti yerine getirmek için temizlik şartı aranıyor. İbadetleri yerine getirmeye engel olan kirliliğe ise, hades ismi veriliyor. Gusül ve abdest alınarak hadesten temizlenebilir. İbadet amacı ile yapılan bu temizlik çeşidine ise, hükmi temizlik adı verilir. Hükmi temizlik nedir ve kaça ayrılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hükmi Temizlik Nedir Ve Kaça Ayrılır?Müslümanlar namaz ibadetlerini yerine getirebilmek için abdest almaktadır. İslamiyet'te abdest almanın belirli kuralları bulunmaktadır. Burada karşımıza istinşak ve mazmaza terimleri çıkmaktadır. Peki istinşak ve mazmaza nedir? Abdest alırken ağza ve buruna su nasıl çekilir ve ölçüsü nedir? Sizlere istinşak ve mazmaza hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#İstinşak Ve Mazmaza Nedir?Namaz ibadetinin yapılmadan önce bilindiği üzere abdest alınması gerekmektedir. Abdestin geçerli olabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eksik olarak yapılan abdest, namaz açısından risk taşıyacaktır. Şortla, atletle, pantolonla abdest alınabilir mi? Şort, atlet ve eşofmanla namaz kılınabilir mi detayları ile derledik.
#NamazEl-Müheymin, Allah’ın 99 esmasından birisidir. Bu esma ne demektir? El-Müheymin esmasının faziletleri ve yararları nelerdir? İşte bu eşsiz maneviyat deryasından faydalanabilmek için tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Gusülsüz oruca niyet edilirse oruç kabul olur mu sorusu, Ramazan ayı devam ederken, vatandaşların gündeminde yer alıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu da resmi internet sitesi üzerinden merak edilenleri yanıtladı. Bunlardan biri de "Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu?" sorusu oldu. İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması
#Gusülsüz Oruç TutmakGusül abdesti ya da boy abdesti İslam dinine özgü olan tüm vücudun yıkanması anlamına gelen abdesttir. Bu abdest normal namaz abdestinden farklı olarak dini bir gerekliliktir. Erkeklerde ve kadınlarda boy abdesti almanın gerekli olduğu durumlar vardır. Cinsel ilişki sonrası durumu bu hallerden sadece bir tanesidir. Erkeklerde boy abdestinin nasıl alınacağı ve nasıl niyet edileceğine dair detaylar.
#Güsul Abdestiİslam için temizlik önemli konular arasında yer aldığından, namaz kılınmadan önce mutlaka abdest alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda abdest bozulabilmektedir. Bu durumların bilinmesi ve gerekli olması durumunda, tekrar abdest alınması gerekmektedir. Allah'ın emrettiği şekilde tertemiz olabilmek için abdesti ve guslü bozan durumlar iyi bir şekilde bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınİslamiyet'in en önemli şartlarından bir tanesi de Gusül abdestidir. Kadın ve erkeğin mutlaka yerine getirmesi gereken farzlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Gusül bütün temizlik anlamına gelmektedir. Cünüp halinden çıkmak temizlenmek, temelinde hijyen ve temizliği ifade etmektedir. Kadınlarda Gusül abdesti alınmadan önce bütün vücut temizliği gerçekleşmeli ve en son Besmele çekerek yazımızda belirtileceği gibi gusül abdesti almak gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Gusül AbdestiAdet döneminde birçok davranışın yapılmaması gerektiği konusunda söylentiler yer almaktadır. Adetliyken kıl ve tüy alınması da en fazla tartışılan konular arasında bulunmaktadır. Adetliyken kıl ve tüy alınır mı? Regl döneminde kıl ve tüy almak zararlı mı? Adet döneminde kıl ve tüy almanın zararı var mıdır detayları ile derledik.
Kuranı Kerim, içinde Allah'ın bize emirleri ve yasakları bulunan kulların bulunduğu gönderilmiş kutsal bir kitap olduğundan dolayı okuma şartlarına da uyulması gerekir. Yüce yaratan tarafından elçiler aracılığı ile insanlığa gönderilmiş olan bir kitabın önemi büyük olduğu için onu okurken, dokunurken ve dinlerken çok dikkat edilmesi gerekir. Abdestsiz Kur'an dinlenir mi sizler için derledik.
#AbdestGusül abdestiyle namaz kılınır mı sorusu, bu abdestin üzerine normal abdest alınıp alınmamasını merak eden vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer aldı. Peki, gusül abdestiyle namaz kılınabilir mi? Ya da yeniden abdest almaya gerek var mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Gusül AbdestiFarz ibadetlerden olan namazın yerine getirilmesi için abdest gereklidir. Suyun olmadığı ya da bazı zorunlu durumlarda teyemmüm abdesti ile namaza hazırlık yapılabilir. Peki teyemmüm nasıl alınır? Hangi durumlarda teyemmüm abdesti alınır? İşte konu hakkında detaylar...
#Teyemmüm NedirHer Ramazan olduğu gibi bu yıl da orucu bozan veya oruç ibadetine zarar veren durumlar, sık sık gündeme geliyor. Özellikle kontrol etmekte güçlük çektiğimiz alışkanlıkların oruç üzerindeki etkisi araştırılıyor. Bunlardan biri de hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen tırnak yeme alışkanlığı. Peki, tırnak yemek orucu bozar mı? Bilmeden tırnak eti yemek orucu bozar mı? Diyanet tırnak eti yemenin oruca etkisi hakkında bilgiler verdi.
#Tırnak Yemek Orucu Bozar MıRamazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu etkileyen durumlarla ilgili tüm sorulara yanıt arıyor. Bunlardan biri de gusül abdesti almadan oruç tutmayla ilgili. Peki gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması...
#RamazanAbdest alırken yanlışlıkla su yutmak Ramazan ayı içerisinde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılan sorular arasında yer alıyor. Abdestin farzlarından biri olan ağıza su vermek, oruçlu olan kimselerde zaman zaman istemeden boğaza kaçmasına neden olabilir. Peki, abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Diyanet yanıtladı...
#Abdest Alırken Su Yutmak Orucu Bozar MıRamazan ayı içerisinde oruç tutarken sahura kalkamayan vatandaşların en son sorguladığı, "Niyet etmeden oruç tutulur mu" Diyanet tarafından yanıtlandı. Peki, oruca sabah niyet edilir mi, geceden niyetlenilmeyen oruç kabul olur mu? Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? şte yanıtları...
#Niyet Etmeden Oruç Tutulur MuAyetel kürsi okunduğunda şeytanın oradan uzaklaşacağı ve gece uykudan önce okunduğunda ise şeytandan muhafaza olunduğu hadislerde bildirilmektedir. Ayetel kürsinin faziletlerinden faydalanabilmek ve ezberlemek her inanan için çok önemlidir. Ayetel kürsinin hangi hallerde okunmaması gerektiğini hadisler ve fıkhı usullere göre sizler için derledik.
#Ayetel Kürsi DiyanetBakara suresinin 255.ayeti olan Ayetel Kürsi okumanın faziletleri ve faydaları birçok hadiste bildirilmektedir. Ayetel Kürsinin anlamını ve mealini bilerek ve öğrenerek Tevhid inancını vurguladığını anlamak mümkündür. Ayetel Kürsi okumak ve ezberlemek için okuma kurallarına uygun şekilde okumak harfleri doğru telaffuz etmek gerekmektedir. Ayetel Kürsi nasıl okunur Arapçası ve Türkçe okunuşu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ayetel KürsiGusül abdesti alırken ağız ve buruna gargara yapıldığından, oruçluyken gusül abdesti alınır mı sorusu Ramazan ayında sıklıka araştırılıyor. Orucu tehlikeye atmak istemeyen vatandaşlar, en ince ayrıntısına kadar çeşitli soruları Din İşleri Yüksek Kurulu'na yöneltmeye devam ediyor. Peki, oruçluyken gusül abdesti alınır mı, nasıl alınır? İşte, Diyanet bilgisi ile yanıtlar...
#Oruçluyken Gusül Abdesti Alınır MıProtez tırnak abdest geçirir mi sorusu, sağlık ya da estetik kaygı ile protez tırnak yaptıran kişilerin araştırdığı konu olmaya başladı. Peki, Protez tırnakla abdest olur mu? Protez tırnakla abdest alınır mı? İşte, o konu hakkında Diyanet bilgisi
#Protez TırnakPek çok kişi rüyasında gusül abdesti aldığını görür. Farklı amaçlar altında gerçekleştirilen gusül, bazı durumlarda rüyalara girer. Peki, rüyada gusül abdesti almak ne anlama gelir? Rüyada elbise ile denizde, hamamda ve tuvalette gusül almanın anlamı hakkında detayları derledik.
#Rüya TabirleriDövme yaptırmak, kimi zaman sevdiklerinin isimlerini vücudunda taşımak için kimi zaman da kişilerin kendilerini ifade biçimi olarak görülür. Ancak dövme yaptırmak isteyenlerin akıllarında çoğu zaman aynı soru vardır: Dövme yaptırmak günah mı? İşte Diyanet bilgisi ile dövme yaptırmanın caiz olup olmadığının yanıtı…
#Dövmeİslam dini insanlara sağlamış olduğu kolaylıklar ile bilinmektedir. İslam dinine göre başta namaz olmak üzere ibadetler yerine getirilmeden önce abdest alınmalıdır. Fakat su bulunmayan yerlerde insanlar ibadetlerini yerine getirmeden önce teyemmüm abdesti de alabilmektedir. Teyemmüm abdestinin farzları ve şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Teyemmüm Abdesti