Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 18 yaşından gün almış tüm kişilerin aşılamalarına başlanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çocuk ve genç erişkinleri aşılayan ülkelerdeki sonuçların izlendiğini belirterek bu gruplarda belki aşı dozlarının azaltılabileceğini veya iki doz olacaksa da aradaki sürenin uzatılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, İngiltere'de aşılamaların yüksek düzeyde olmasına rağmen Delta varyantının baskın hale gelmesinin asıl nedeninin ise aşılanmayan grup olduğuna işaret ederek "İkinci önemli neden de İngiltere'de (erişkinlerde) ilk dozun üzerinden 3 ay geçtikten sonra ikinci dozu yaptılar. Erişkinlerde tek doz aşı, varyantlara karşı yeterince etkili değil maalesef" diye konuştu.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, 'Delta' mutasyonunun tehlikesine değinerek, "'Delta' varyantının, İngiliz mutasyonu olan 'Alfa'dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Bu varyant, virüsün ilk çıktığı güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Ayrıca bu virüs nedeniyle kangren olaylarının arttığına yönelik veriler de var" dedi.
#Kayseriİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıDünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 1 Haziran 2021'de Kovid-19 varyantları için duyurduğu yeni adlandırma sistemi kapsamında ülke isimleri yerine Yunan alfabesindeki harflere göre sınıflamaya geçildi. Bu çerçevede İngiltere varyantı "Alfa", Güney Afrika varyantı "Beta", Brezilya varyantı "Gama" ve Hindistan varyantı da "Delta" olarak adlandırıldı. Peki, Delta varyantı nedir?
#Delta Varyantı Nedir?Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#HaberKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada "Tünelin ucundaki ışığı görüyorum" diyerek Ekim ayını işaret etti. Prof. Dr. Yavuz, "Tam açılma için ise vaka sayılarının 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Henüz istediğimiz düzeyde değiliz. Haziran'da yapılandırılmış açılmaya gidebiliriz" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKoronavirüs mutasyonları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Hindistan varyantının, kaçış proteinleri üreterek hem aşıyı hem hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklığını etkisizleştirebileceğinden şüpheleniyoruz" dedi.
#CoronavirüsKoronavirüs salgınıyla mücadele tüm dünyada süren aşılama kampanyalarıyla devam ettirilirken ortaya çıkan Kovid-19 varyantları (mutasyonlar) korku yaratıyor. Hong Kong'da bir kişide daha bulaşıcı iki koronavirüs varyantını bir arada görülmesi endişeye yol açtı.
#KoronavirüsBrezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BrezilyaTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, dünyanın yakından izlediği yeni varyantlar hakkında Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Özpolat, vaka artış hızının azalmaması durumunda Türkiye'yi bekleyen tehlike konusunda uyarı yaptı.
#Bülent ÖzpolatÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika Varyantıİngiltere’de Oxford Üniversitesi Profesörü Oliver Pybus, koronavirüsün mutasyonlarını ve insanlığın mücadelesini bir satranç müsabakasına benzeterek, virüsün ne yönde değişeceğinin tahmin edilmesinin imkansız olduğunu belirtti.
#DünyaKoronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının zirveye ulaştığı şu günlerde iftar davetlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Yavuz, "Ev halkı dışında kimseyle bir araya gelebileceğimiz bir dönemde değiliz" dedi. ''Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı'' diyen Yavuz, ''Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var'' uyarısında bulundu.
#Bilim KuruluKoronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının zirveye ulaştığı şu günlerde iftar davetlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Yavuz, "Ev halkı dışında kimseyle bir araya gelebileceğimiz bir dönemde değiliz" dedi. ''Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı'' diyen Yavuz, ''Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var'' uyarısında bulundu.
#İstanbulVaryant ve mutasyonlu virüs, salgınında yayılım hızını göstermeye devam ediyor. Türkiye'de de gözlenen varyant sayısı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Mutasyon koronavirüs vaka sayısı ne kadar? sorusu ile ilgili Bakan Koca, "Tespit edilen Güney Afrika varyantı 11 ilde görülmüştür, Kaliforniya, New York varyantı da az olmasına rağmen tespit edilmiştir." ifadesini kullandı. Tüm dünyada hızla yayılan varyant tıp dilinde virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklik olarak tanımlanıyor. İşte, mutasyon virüs görülen iller ve Baka Koca'nın yaptığı o açıklamalar..
#Varyant Ne DemekSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, 'Ramazanda tam kapanma olacak mı?' sorusuna "Ramazan ayını özellikle tedbirler konusunda çok önemli görmeliyiz. Bilim Kurulu, kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yaptı. Ben de yarın Kabine Toplantısı'nda bunları dile getirmiş olacağım" şeklinde cevap verdi
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, 'Ramazanda tam kapanma olacak mı?' sorusuna "Ramazan ayını özellikle tedbirler konusunda çok önemli görmeliyiz. Bilim Kurulu, kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yaptı. Ben de yarın Kabine Toplantısı'nda bunları dile getirmiş olacağım" şeklinde cevap verdi
#Fahrettin Kocaİngiltere’de Londra King’s Koleji’nde görevli Dr. Tony Lockett, koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek için mümkün olduğunca herkesin aşı olması gerektiğinin altını çizerek, enfeksiyonların artışının yeni mutasyonları ortaya çıkarma riski olduğunu ve bu mutasyonların geliştirilen birçok aşıyı saf dışı bırakabileceğini söyledi.
#İngiltere212 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık altıncı ülkesi olan Brezilya, Kovid-19 kâbusundan bir türlü uyanamıyor. Ülkede mart ayı boyunca koronavirüs ölümleri rekor seviyede seyrederken bir yandan ortaya çıkan yeni mutasyonlar bir yandan da Devlet Başkanı Bolsonaro'nun yaptığı kabul edilemez açıklamalar dünyada kaygı yaratmaya devam ediyor.
#BrezilyaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs İngiltere varyantının 81 ilde 180 bin 448 örnekte tespit edildiğini belirterek, “Tablo, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu, klasik tip koronavirüsün yerini aldığını ortaya koymaktadır” dedi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberine göre Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazılı açıklama yaptı. Mutasyon virüslerin yayılım hızının artığını ifade eden Bakan Koca, İngiltere varyantının 81 ilde 180.448 örnekte, Güney Afrika varyantının 11 ilde 169 örnekte, Brezilya varyantının 2 ilde 4 örnekte, California-New York varyantının 1 ilde 2 örnekte tespit edildiğini belirtti. Ayrıca Bakan Koca, "Hedefimiz en geç Haziran sonuna kadar nüfusun büyük çoğunluğunu aşılamaktır." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaKoronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiği son günlerde Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, önemli uyarılarda bulundu. İstanbul'da aşısız olan çok fazla nüfusun olduğuna dikkat çeken Yavuz, İstanbul'da salgında üçüncü dalgaya girildiğini kaydetti.
#KoronavirüsKoronavirüs vakalarının tırmanışa geçtiği son günlerde Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, önemli uyarılarda bulundu. İstanbul'da aşısız olan çok fazla nüfusun olduğuna dikkat çeken Yavuz, İstanbul'da salgında üçüncü dalgaya girildiğini kaydetti.
#İstanbulİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#Koronavirüsİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#İstanbul