Geçtiğimiz Ekim ayında Sisam Adası ile Kuşadası Körfezi arasındaki bölgede meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem İzmir’de ciddi hasarlara neden oldu. Bölgede yaşanan depreme ait fay hattı Yunanistan sınırlarına dahil ve Ege Bölgesi’ndeki uluslararası karasularında bugüne kadar bir deprem araştırması yapılmadı. Bu bölgedeki deprem tehlikesini ortaya koymak ve deniz altındaki fay hatlarını incelemek üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi bir araya gelerek bir ilke imza attı. Yapılan araştırmalar Ege Denizi’nde hem karasularımızda hem de uluslararası sularda yapılan ilk çalışma oldu.
#TÜBİTAK MAM R/V MARMARAELAZIĞ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta meydana gelen, 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi, TÜBİTAK iş birliğiyle Hazar Gölü'nde kapsamlı deprem araştırması yaptı. Türkiye'de ilk kez bir gölde mikrobatimetrik yöntemin kullanıldığı çalışmada göl tabanının yüksek çözünürlüklü görüntü morfolojisi elde edilecek ve sondajla göl tabanında karotlar alınarak, binlerce yıllık depremlerin izleri tarihlendirilecek. Çalışma sonucunda gölün altından geçen Doğu Anadolu fayına ait kollar ortaya çıkartılacak ve fayın ne kadar sürede bir tetiklenip harekete geçileceği tespit edilerek ileride olabilecek depremlerin zamanları tahmin edilebilecek.
#Doğu Anadoluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, "Şu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduğu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediğimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eğiliyoruz ve beklediğimiz deprem bu kollar üzerinde olacak" dedi.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul, salı günkü 4.6’lık ‘hatırlatma’dan sonra bu kez şiddetli bir deprem korkusu yaşadı. Silivri’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremde Avcılar ve Sarıyer’de minareler yıkıldı, 172 binada hasar oluştu. İkisi ağır 28 kişi yaralandı. Uzmanlar art arda gelen sarsıntılar için “Bugüne kadar görülenlerden farklı” yorumu yaptı.
#İstanbulSilivri depremi sonrası olası büyük İstanbul depremine ilişkin son açıklama İstanbul Teknik Üniversite'sinden geldi. Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş'un imzasıyla yayımlanan açıklamada son iki 4.6 ve 5.7'lık depremin, kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olmasının kritik bir gösterge olduğu vurgulandı. Uzmanlar "mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" uyarısında bulundu.
#İTÜİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan “Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması” çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. İTÜ çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesinin araştırma altyapısına katkı sağladı. Cibutili öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkçe öğrenme imkânı da sunulacak.
#İtüİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan “Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması” çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. İTÜ çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesinin araştırma altyapısına katkı sağladı. Cibutili öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkçe öğrenme imkânı da sunulacak.
#İtüÇin Ulusal Uzay İdaresi (China National Space Administration - CNSA), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK-UZAY) ile yaptığı temasların ardından, akademik çalışmalar ve araştırmalar konularında iş birlikleri başlatmak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) ziyaret etti.
#İtü