Grönland haberleri sayfasında Grönland hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 703 Grönland haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Grönland; Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge.
Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Adanın kuzeyinde Kuzey Buz Denizi, güneydoğusunda İzlanda, batısında Kanada'nın Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi yer alır.
Grönland, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. Adanın % 81'i buzullarla kaplıdır.
Grönland'da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar.
Grönlandlılar, hem Kalaallit (Grönland İnuitleri), hem İskandinavya kökenlerini taşımaktadırlar ve Grönlandça dilini konuşurlar. Adanın iki önemli şehri; başkent Godthab ile Godhavn'dır.
Ortalama sıcaklığın -70C olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır.
Aralarında Jeff Bezos, Michael Bloomberg ve Bill Gates'in de bulunduğu dünyanın en zengin insanları, Grönland'ın batı kıyısında başlatılan hazine avına fon sağlıyor. Buzulların erimesi ile ortaya çıkan nadir ve çok değerli minerallerin yeşil enerji için yeni bir kapı aralayacağı düşünülüyor...
#GrönlandGrönland, harita üzerinde nerede yer aldığı ve nüfusu ile merak ediliyor. Atlas Okyanusu'nda bulunan Grönland, Kuzey Amerika kıtasına bitişik olmakla birlikte tarihsel olarak Avrupa ile bağları daha fazladır. Her ne kadar geniş özerklikleri olsa da, Danimarka Kraliyet Birliği'nin bir parçasıdır. Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yaptığı bir halk oylaması sonucunda AET'den ayrılma kararı alır ve gelişmelerin ardından 1 Şubat 1985'te Grönland kendi isteğiyle topluluktan ayrılır; hâlen Avrupa Birliği'nin dışındadır. İşte, Grönland hakkında bazı bilgiler
#GrönlandBilim insanları Grönland'daki buzul erimesinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Yapılan yeni bir analize göre buzul erimesindeki bir önceki rekor yüzde 15 oranında aşılmış oldu. Uzmanlar, 1948'ten bu yana kayda geçirilen erime verilerine bakıldığında son incelemelerin 'eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye' işaret ettiğini belirtti.
#GrönlandBilim insanları Grönland'daki dev buz tabakasının bu yıl rekor düzeyde eriyerek inceldiğini tespit etti. Buz tabakasındaki kayıp dünya çapında deniz seviyesinde 1 milimetreden fazla yükselmeye neden oldu. Kalınlığı bazı yerlerde 2-3 kilometreyi bulan buzullar eridiğinde deniz seviyesi 7 metre yükselebilir.
#Küresel IsınmaAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Grönland'da buzulların neden ve nasıl eridiğini araştırıyor. Geçen ay 1 günde 11 milyar ton buzulun eridiği tespit edildi. Erime hızı böyle giderse, 50 ila 100 yıl içinde pek çok şehir su altında kalabilir.
#GrönlandKuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuAntarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel Isınma15'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü 14'üncü kez hitap edecek. Erdoğan, bugüne kadar 4'ü başbakanlığı döneminde olmak üzere 13 kez Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katıldı. Erdoğan, 24 Eylül Salı günü bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ana gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon Sığınak filmi, televizyonda yeniden izleyici karşısına çıkıyor. Yönetmenliğini Ric Roman Waugh’ın üstlendiği filmim başrollerinde Gerard Butler, Morena Baccarin ve David Denman yer alıyor. Peki Son Sığınak oyuncuları kimler, hikayesi nedir? İşte Son Sığınak filmi konusu...
#Son SığınakDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar Günüİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ölümünün ardından Avrupa’da en uzun süredir tahtta oturan hükümdar unvanı Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe’a geçmişti. Kraliçe’nin tahtını bırakıp oğlu Prens Frederik’i kral yapınca Avrupa monarşileri içinde hükümdarlık koltuğunda oturan kadın kalmadı.
#Kraliçe MargretheDanimarka Kraliçesi 2. Margrethe, yılbaşı konuşması sırasında sürpriz bir şekilde tahttan feragat edeceğini duyurdu. 83 yaşındaki Kraliçe, tacını 14 Ocak’ta oğlu Frederik’e devredecek. Tehlikeli sporlara düşkünlüğüyle tanınan Veliaht Prens Frederik, gençliğinde ‘parti prensi’ olarak anılıyordu.
#DanimarkaF harfinden sonra, Ğ harfinden önce gelen G, alfabemizin 8 harfidir G harfiyle başlayan şehir ve ilçelerimizden bazıları şunlardır: 1- Giresun 2- Gelibolu 3- Gaziantep 4- Gemlik 5- Gümüşhane 6-Gölbaşı 7- Gölcük 8- Güzelyalı Gamze, Gizem, Gözde, Gülay ve Gülnur ise ülkemizde kız çocuklarına verilen en popüler isimler arasında yer alıyor. G harfi ile başlayan ve biten kelimeler nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
#G İle Başlayan Kelimeler Nelerdir?Galler'in sakin sahil kasabalarından biri, bundan tam 40 yıl önce filmlere taş çıkartan bir polis operasyonuna sahne oldu. Ülkenin en küçük polis kuvveti, dünyanın en büyük uyuşturucu kaçakçılığı çetelerinden birini alt etti. Çetenin lideri ülkesinde "lastik suratlı adam" olarak tanınan bir suçluydu ve 11 yıldır aranıyordu. İşte tüm yaşananlar...
#Lastik Suratlı AdamDünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlandaKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiTürk havacılık sektörünün ünlü ailesi Sulyak’ların torunu 17 yaşındaki Selim tek motorlu uçakla Atlantik Okyanusu’nu geçti. Selim Sulyak, Amerika Bangor Main’den kalkıp Atatürk Havalimanı’na geldi. 36 saat 30 dakika havada kaldı. Yakıt ikmali için indiği yerlerde çok değişik mevsimleri, hırçın hava şartlarını yaşadı. Bir ara oksijen düzeneği olan uçağıyla maskesini takıp 19 bin feet (6333 metre) yüksekliğe kadar çıktı.
#Atlantik Okyanusu18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#Seyahatİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent Kurnazİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent KurnazCUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, “The Economist dergisinin kapağında görüyorsunuz. Batı basınında seçimlere giderken Türk milletinin hür iradesini vesayet altına almaya çalışan bir bakış açısının yaygınlaştırılmaya başladığını görüyoruz. Tabii bu yeni değil biz alıştık. Her seçim döneminde bunu yaptılar. Bundan sonra da yapmaya devam edecekler. Yine yanılacaklar, geçmişte yanıldıkları gibi" dedi.
#İSTANBULOcak ayının ortasına gelmemize rağmen ne kar, yağmur var ne de soğuk. Yurt genelinde adeta bahar havası esiyor. Güneyde denize bile giriliyor. Aralık ve ocakta mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklara dikkat çeken uzmanlar, beklenen kış havasının şubat başında geleceğine vurgu yapıyor.
#Kış