Giresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriBulgaristan ve Romanya'da yoğun kar yağışının yolları kapatması nedeniyle Avrupa ülkelerine ihraç ürünleri taşıyan Türk TIR'ları, Edirne'den Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 20 kilometreyi bulan kuyruk oluşturdu.
#Hamzabeyli Sınır KapısıTürkiye’nin en derin 3’üncTürk bilim adamları, Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca mağarasının derinliklerinde yeni bir tür olan yangıç (amphıpoda: gammarıdae) türünü keşfetti. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, çift ayaklılar grubuna ait karideslerin akrabası olan ve halk arasında “yangıç” ismiyle anılan canlı türünü bilim dünyası literatürüne kazandırdı.
#YangıçIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, 20 yıl önce neslinin tükenmediğini ispat ettiği, kendi türündekileri yemesi ve kendi kendine üremesiyle dikkati çeken çekirgeyi, bilimsel çalışmalarıyla dünyaya anlatıyor.
#Gökhan AydınTürkiye'de 1800'lü yılların sonunda görülen ve bir daha rastlanmayan 'yamyam çekirge' Isparta'da bulundu. Yaklaşık 20 yıl önce bilimsel çalışmalar yürütmek için bulunduğu Çukurova ve Göksu deltasında neslinin tükendiği düşünülen ve endemik bir tür olan çekirgeyi yeniden ortaya çıkaran Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, 'kum kriketi' adını verdiği çekirgenin yamyam olduğunu ve kendi türlerini de yediğini söyledi. Bu türün dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürüyor.
#Isparta