Gökbilimciler haberleri sayfasında Gökbilimciler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 395 Gökbilimciler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bitlis'te gök bilimi severler, 6 gezegenin dizilimini görüntülemek için eksi 10 dereceyi bulan sıcaklıkta teleskoplarının başına geçti. Dr. Cihan Önen, 'Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere bu altı gezegen akşamın ilk saatlerinde gökyüzünde görünmektedir. Merkür hariç, diğer gezegenleri gözlemleme fırsatımız oldu.' dedi.
#Gök BilimiHubble uzay teleskobu, Samanyolu Galaksisi’nde elmaslar gibi ışıldayan en parlak ve en büyük yıldız kümesini gözler önüne serdi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) idaresindeki teleskop, Dünya’dan yaklaşık 8 bin ışıkyılı uzaklıktaki (1 ışıkyılı = 10 trilyon kilometre) yaklaşık 2 bin yıldızın eşsiz görüntülerini elde etti.ESA’dan yapılan açıklamada, Karina Takımyıldızı’nda yer alan ve ‘Trumpler 14’ adı verilen yıldız kümesinin sadece 500 bin yıl yaşında olduğu, Samanyolu’nun en büyük ve ışık saçan yıldızlarına ev sahipliği yaptığı belirtildi.Şu ana kadar Samanyolu’nda 1100 civarında yıldız kümesi keşfedildiğini belirten ESA uzmanları, 'Trumpler 14’ün en kalabalık ve genç yıldız kümesi olduğunu belirtti. Son derece aktif olan yıldızların uzaya parçacık yüklü rüzgarlar yaydıkları, çarpışan materyallerin milyonlarca derecelik x-ışını patlamalarına sebep olduğu kaydedildi. Gökbilimciler, 'Trumpler 14'teki yıldızları 'ışıldayan elmaslara' benzetiyor. CİHAN
#Avrupa Uzay AjansıUzayda daha önce gaz ve toz kaplı olduğu sanılan uzak bir bölgede milyarlarca Güneş'i yutabilecek büyüklükte 5 dev karadelik tespit edildi.İngiltere'deki Durham Üniversitesi Extragalactic Astronomi Merkezi'nden George Lansbury önderliğindeki araştırma ekibinin söz konusu bulgularına göre, evrende benzer nitelikte milyonlarca dev karadelik bulunabilir. Bilim insanlarının 'çok büyük ve kötü' olarak nitelediği 5 karadelik, NASA'nın Nükleer Spektroskopik (NuStar) uzay teleskopu tarafından ortaya çıkarıldı. NuStar, gökcisimlerinin yerini, karadeliklerden gelen yüksek x-ray enerjisi ile belirledi. Uzaklıkları henüz anlaşılamayan karadelikler, kalın bir toz ve gaz tabakasının arkasında olduğu için diğer teleskoplar tarafından fark edilmedi.Araştırmalara göre, 'süper kütleli karadelik' olarak adlandırılan bu gök cisimlerinin kütleçekimi o kadar büyük ki, çevresindeki gazı, yıldızı, gezegeni ve ışığı içine çekerek yutuyor. Karadeliklerin merkezinde ne olduğu henüz bilinmiyor. Bu gizemli hiçliğe, fizik kurallarının geçersiz kılındığı yer (tekillik) adı veriliyor.NuStar, merkezindeki süper kütleli karadeliklerin hayli hareketli olduğu düşünülen 9 farklı galaksiyi gözlemliyordu. Bunlardan 5'inde yer alan karadeliklerin sanılandan daha da aktif olduğu ortaya çıktı. Durham Üniversitesi'nden George Lansbury, evrende bu tür büyük karadeliklerin sayısının düşünülenden çok daha fazla olabileceğini, milyonlarcasının bulunabileceğini kaydetti.Süper kütleli -canavar- karadelikler, çoğunlukla galaksilerin merkezlerinde bulunuyor. Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli karadeliğin, Dünya'dan 25 bin ışık yılı uzaklıktaki 'Sagittarius A' olduğu düşünülüyor. Araştırma sonuçları, İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun dün Galler'de düzenlediği ulusal astronomi toplantısında açıklandı.
#GökbilimcilerDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yapımı tamamlanan camilerin açılışına katılmak üzere geldiği Adana’da Sabancı Merkez Cami’nde cuma hutbesini okuyup, namaz kıldırdı. Erbaş, cami açılışında yaptığı konuşmada 'Güneş kendisi için tayin edilmiş belirli bir yörüngeye doğru hareket etmektedir' ayetini yapay zekaya yazdığını belirterek, "Dedim ki, bunun hikmeti nedir? Nasıl açıklarsınız? Yapay zeka, şaşkınlıklar, hayretler içerisinde cevaplar verdi bana. 'Bunun 1400 sene önce bilinmiş olması imkansız.' diyor. 'Bunun bilinmesi mümkün değil, bilim bunu 1980'li yıllarda ancak bilebildi.' diyor. Bunun gibi nice ayetler var" dedi.
#Ali ErbaşUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay AraştırmalarıTeleskoplar evrendeki parlak ve erken bir nesneden yayılan canavar bir radyo jetini gözetliyor. Tespit edilen radyo dalgası jetinin, evren tarihinin bu kadar erken dönemlerinde tespit edilen en büyük radyo dalgası olduğunu bildirdi.
#Radyo JetiBitlis'te gök bilimi severler, 6 gezegenin dizilimini görüntülemek için eksi 10 dereceyi bulan sıcaklıkta teleskoplarının başına geçti. Dr. Cihan Önen, 'Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere bu altı gezegen akşamın ilk saatlerinde gökyüzünde görünmektedir. Merkür hariç, diğer gezegenleri gözlemleme fırsatımız oldu.' dedi.
#Gök BilimiBu aralar geceleri gökyüzüne bakıldığında Güneş Sistemi'nin altı gezegenini bir arada görmek mümkün. Şubat ayı sonunda buna yedinci bir gezegen daha eklenecek ve ortaya çok sıra dışı bir tablo çıkacak. Peki gezegenlerin bu şekilde hizalanması Dünya'yı nasıl etkileyecek? Cevabı bilim insanları verdi.
#DünyaBundan tam bir yüzyıl önce, gencecik bir kadın, insanın asırlardır cevabını aradığı sorulardan birini yanıtlamayı başardı. Üstelik bunu henüz öğrenciyken yaptı. Bilim tarihini değiştiren o genç kadını tanıyor musunuz?
#Astronomi2024 yılına girilmesinin üzerinden henüz 4 gün geçmesinin ardından yılın ilk meteor yağmuruna sayılı saatler kaldı. Quadrantid Meteor Yağmuru, ocak ayının ilk haftası gerçekleşecek. Meteor yağmuru 2024 ne zaman? Quadrantid Meteor Yağmuru saat kaçta? soruları da bu sebeple merak edilip araştırılıyor. Son derece etkileyici bir doğa olayı olan meteor yağmuru özellikle gökbilimciler tarafından büyük bir dikkatle takip edilecek. Toplamda 3 gün süren Quadrantid Meteor Yağmurunda 120 adet "yıldız kaymasının" görülmesi bekleniyor. En iyi Kuzey Yarımküre`de görüntülenen Quadrantidlerin parlak noktası (göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yer) Büyük Kepçe`nin hemen altında, Boötes ve Draco takımyıldızları arasında yer alıyor. Dünya, Güneş Sistemi boyunca ilerleyen bir kaya parçasının geride bıraktığı enkazın içinden geçerken meydana geliyor. İşte Quadrantid Meteor Yağmuru ile ilgili detaylar!
#Quadrantid Meteor Yağmuru 2024ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFO"Güneş ne renk?" sorusuna cevap olarak aklımıza ilk olarak "sarı" gelir. Ancak birazdan okuyacaklarınız size tüm bildiklerinizi unutturabilir. Sosyal medyada yaşanan hararetli tartışma Güneş'in rengiyle ilgili bilmediğimiz bazı gerçekleri de gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#TeknolojiBundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterKanlı Ay Tutulması, 8 Kasım Salı günü bilim insanları ve astronomiye ilgi duyan pek çok kişinin yakın takibinde olacak. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Güneş Tutulması'nın akabinde kısa zaman içerisinde ikinci bir tutulma olayına daha şahitlik edecek olan vatandaşlar, öğle saatlerinde tutulmayı gözlemleyebilecek. Peki, Kanlı Ay Tutulması nedir ve ne zaman gerçekleşecek? İşte, tutulma hakkında detaylı bilgiler
#Ay TutulmasıAy tutulması ne zaman sorusu, yakın zamanda meydana gelen Güneş tutulmasının akabinde merak ediliyor. Ender görülen bu doğa olayında ay ile güneşin arasına dünya giriyor ve Ay, Dünyanın gölgesinde kalıyor. Tutulmalar gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor. Peki Ay tutulması ne zaman, saat kaçta? İşte o sorunun yanıtı...
#Ay TutulmasıABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, tüm dünyada bilinen adıyla NASA, yaptığı uzay çalışmalarıyla dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen mayıs ayında bir kara deliğin sesini kaydettiğini açıklayan NASA, şimdi bir de bu sesi geliştirdi ve hatta müzik parçalarına yapıldığı gibi remiksledi ve yeniden paylaştı…
#NASAGünlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 16 Mayıs'ta aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 16 Mayıs günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 16 Mayıs Pazartesi günü Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor detaylı olarak anlattı. İşte, 16 Mayıs 2022 Pazartesi günlük burç yorumları...
#BurçlarSüpernova çok miktarda enerji yayan yıldız patlamalarıdır. Genellikle birkaç hafta sürerler ve bu sırada içinde bulundukları gökadanın aşırı miktarda aydınlanmasına sebep olurlar. Bir süpernova patlaması sırasında Güneş’in tüm ömrü boyunca yayacağı kadar enerji salınabilir. Süpernova patlamalarından artakalan gaz ve toz bulutlarına süpernova kalıntısı denir.
#SüpernovaGüneş Sistemi’nin soğuk ve karanlık bölgelerinde gizlenen, tamamlanması 20 bin yıl sürebilecek kadar geniş bir yörüngede büyük bir gezegen mi var? Bu soru, astronominin en merak uyandıran ve cevaplanması en güç soruları arasında geliyor. Ancak yeni bir çalışma, gizemli dokuzuncu gezegenin var olabileceğine dair gözlemler yapılmış olabileceğini öne sürüyor.
#Güneş SistemiABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), keşfedilen yeni bir gezenle ilgili paylaşımı heyecan yarattı. Samanyolu Galaksisi dışında yer alan ve gözlemlenmesi adeta bir mucize olan gezegende bizim ölçülerimizdeki 1 yıl 70 yıl sürüyor...
#NASA