Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#Antalyaİnsanlığın dünya dışında, uzayda, yaşanabilir bir gezen arayışı devam ediyor. Uzayı ve ulaşılabilir gezegenleri tarayan James Webb teleskobun yeni keşfi ise bu konuda atılacak kritik adımların öncüsü olabilir…
#Öte GezegenGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniBir yıl daha umutlarla, beklentilerle başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında takvimlerin sayfalarında 1 Ocak yazıyor. Peki bugün kullandığımız takvimin tarihçesini biliyor musunuz? Eskiden yılın Ocak'ta değil de Mart'ta başladığını duymuş muydunuz? İşte binlerce yıl öncesine uzanan ilginç ayrıntılar...
#TakvimPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayBundan 400 yıl önce İngiltere'de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Dünya'nın evrenin merkezi olmadığını aksine Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton'ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Ancak bu büyük başarıya rağmen bilim çevreleri dışında adını bilen bile yok. Peki neden?
#Jeremiah HorrocksModern Astronominin babası olarak bilinen Nicolaus Copernicus yaptığı çalışmalar ve buluşları ile Avrupa'nın önemli bilim insanlarından biri olmaktadır. Nicolaus Copernicus Dünya'nın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü ortaya koyarak Helyosentrika Teorisini ortaya koyan modern bir gökbilimci olarak ifade edilmektedir. Peki, Nicolaus Copernicus neyi buldu ya da icat etti? Nicolaus Copernicus buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#Sözlükİnsanlık adına çalışma yapmış olan her isim ya bir şey bulmuştur ya da icat etmiştir. Bu kişiler bilim alanında yaptıkları ve çeşitli çalışmaları ile dünyanın gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Sizler için Johannes Kepler neyi buldu ya da icat etti? Johannes Kepler buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#SözlükBundan tam 45 yıl önce uzay boşluğundan insanlığın kulağına ulaşan bir sesin, dünya dışı varlıkların bizlere ilettikleri ilk mesaj olabileceği fikri büyük heyecan yarattı. "Wow!' sinyali olarak isimlendirilen ve sadece bir kez duyulan bu ses gerçekten de dünya dışı varlıklar tarafından mı gönderilmişti? Bilim insanları geçmişte defalarca araştırdıkları sesin peşine son bir kez daha düştü. Biz de bilim dünyasını peşinden sürükleyen 1 dakika 13 saniyelik sesin hikâyesini sizin için derledik...
#Wow! Sinyali‘Evrendeki En Küçük Işıklar’, zor zamanlarda yolumuzu kaybedip bulmaya dair gerçek ve etkileyici bir yaşamöyküsü. Sara Seager’ın aile olmaya, arkadaş olmaya, insan olmaya, kadın olmaya, yıldızlara, hayallere, yas tutmaya, uzaya dair anlattıklarını okumak, sizin de dönüp kendinize dürüstçe bakmanızı, kendinizi anlamanızı sağlıyor.
#Evrendeki En Küçük IşıklarGüneş Sistemi’nin soğuk ve karanlık bölgelerinde gizlenen, tamamlanması 20 bin yıl sürebilecek kadar geniş bir yörüngede büyük bir gezegen mi var? Bu soru, astronominin en merak uyandıran ve cevaplanması en güç soruları arasında geliyor. Ancak yeni bir çalışma, gizemli dokuzuncu gezegenin var olabileceğine dair gözlemler yapılmış olabileceğini öne sürüyor.
#Güneş SistemiNASA, Jüpiter gezegenine yolladığı uzay aracı Lucy’e aralarında Orhan Pamuk’un da olduğu önemli yazarlar, bilim insanları ve düşünürlerden alıntılar içeren bir plaka yerleştirdi. Pamuk’un Kara Kitap romanından alıntının yer aldığı plakada bir de Türk atasözü bulunuyor.
#Orhan PamukYaşadığımız Dünya Güneş Sistemi'nde yer alan gezegenlerden birisidir. Gezegenler arasında sadece Dünya yoktur. Güneş Sistemi'nde toplamda 8 adet gezegen bulunur. Bu gezegenlerden biriside Venüs olarak bilinmektedir. Venüs gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? Venüs gezegeninin özellikleri ve dünyaya uzaklığı hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Venüs GezegeniGeçmişten günümüze insanları cezbeden bir alan olan Astroloji popülerliğini sürdürmektedir. 26 Eylül hangi burç, 26 Eylül özel bir gün müdür, 26 Eylülde tarihte yaşanmış olaylar ve konu hakkında pek çok şeyi sizler için derledik.
#26 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Eylül doğumlu olanlar burç yorumlarını okumaya meraklıdırlar. Özellikle 23 Eylül tarihinde doğan kişiler hangi burca ait olduklarını ve bu burcun özelliklerinin ne olduğu merak etmektedirler. 23 Eylül tarihinde yaşanmış olan tarihi olaylar da yer almaktadır. Son günlerde arama motorlarında 23 Eylül tarihi ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Peki, 23 Eylül hangi burçtur? 23 Eylül tarihte bugün ne yaşanmıştır? 23 Eylül tarihte doğan Türk ünlüler ve yabancı ünlüler kimlerdir? İşte 23 Eylül ile ilgili tüm detaylar.
#23 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Astroloji içerisinde doğum tarihlerinin büyük bir önemi bulunmaktadır. Her burç için farklı kategorilerde doğum tarihleri yer almaktadır. Bu tarihlerden bir tanesi de 9 Mart olmaktadır. 9 Mart tarihinin hangi burca ait olduğunu, bu burun özellikleri ile beraber yükselenini, 9 Mart doğumlu olan ünlüleri, anime karakterlerini ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#9 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?El-Biruni matematik, gökbilim, coğrafya, tarih ve doğa bilimleri gibi pek çok konuda çalışmalar yapan bir bilim insanıydı. Pek çok kişiye göre çağının ötesinde kabul edilen Biruni, eserleri ve yaptıklarıyla öne çıkar. Bu nedenle el-Biruni'nin kim olduğu ve neler yaptığı herkesin merak ettiği konulardandır. El-Biruni kimdir, eserleri ve özellikleri nelerdir, neyi bulmuştur tüm detayları ile derledik.
#El-BiruniEvren nedir ve nasıl oluşmuştur? Evren hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Evren hakkındaki bilgiler hangi yollarla elde edilmiştir? Evrenin oluşumunda neler katkı sağlamıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Evren Nedir Ve Nasıl Oluşmuştur?Çin’e ait bir uzay roketinin kontrolden çıktığı ve 8-10 Mayıs arasında yeryüzüne düşmesinin beklendiği açıklanmıştı. Roketin parçalarının düşme ihtimali olan yerler arasında Türkiye de var. İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, kontrolden çıkan Çin’e ait Long March 5B tipi roketi ilk kez görüntülemeyi başardı.
#ÇinÇin’e ait bir uzay roketinin kontrolden çıktığı ve 8-10 Mayıs arasında yeryüzüne düşmesinin beklendiği açıklanmıştı. Roketin parçalarının düşme ihtimali olan yerler arasında Türkiye de var. İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, kontrolden çıkan Çin’e ait Long March 5B tipi roketi ilk kez görüntülemeyi başardı.
#Çin Roketiİzmir´e olan sevgisiyle tanınan Yahudi asıllı şarkıcı ve sinema oyuncusu Dario Moreno´nun doğumunun 100. yılında adının verildiği sokağa "İzmir Dario Moreno´yu seviyor" adlı portresi resmedildi. Dario Moreno, çocukluğunu ve gençliğini İzmir´de geçirmişti. Peki, Dario Moreno kimdir?
#Dario Moreno Kimdir