Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONİklim değişikliği, meteorolojik değişikliklerin yanı sıra hastalıkların seyrini de etkiliyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü dikkat çeken uyarılarda bulunurken, "İklim değişikliklerinin sadece çevresel sonuçları üzerinde değil sağlıkla ilişkili olarak da pek çok hastalığın ve özellikle akciğerle ilgili hastalıkların seyri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngörüyoruz. Son yıllarda astım ataklarında, KOAH alevlenmelerinde belirgin artışlar görülüyor" ifadelerini kullandı.
#İklim Değişikliğiİklim değişikliği, meteorolojik değişikliklerin yanı sıra hastalıkların seyrini de etkiliyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü dikkat çeken uyarılarda bulunurken, "İklim değişikliklerinin sadece çevresel sonuçları üzerinde değil sağlıkla ilişkili olarak da pek çok hastalığın ve özellikle akciğerle ilgili hastalıkların seyri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngörüyoruz. Son yıllarda astım ataklarında, KOAH alevlenmelerinde belirgin artışlar görülüyor" ifadelerini kullandı.
#Küresel IsınmaKarpuzlu, mangolu, kivili, kavunlu... Marshmallowlu, sakız ya da kahveli... Birbirinden farklı aroma ve rengârenk tasarımları ile özellikle gençler arasında salgın gibi yayılıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın başı tek içimlik “puff” denilen elektronik sigara ile dertte. Öyle ki Fransa kolları sıvadı. 8-12 Euro arasında satılan (Türkiye’de 350-450 lira arası) puff sigaraların satışı yasaklanıyor. Bizde satışı zaten yasak ama internetten -yaş denetimi olmadan- kolayca alınıyor. Okul yolu üzerine sıralı seyyar tezgâhlardan da almak mümkün. Oysa gençler arasında giderek popüler hale gelen bu pufflar içindeki likit ve ısı ile temasından dolayı bildiğimiz tütün ürünlerinden 2 kat daha tehlikeli.
#Mehmet DinçAsrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından bölgede enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, uzmanlar enkaz kaldırma sırasında çıkan tozun sağlık açısından neden olacağı rahatsızlıklar için uyarılarda bulunuluyor.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiAsrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından bölgede enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, uzmanlar enkaz kaldırma sırasında çıkan tozun sağlık açısından neden olacağı rahatsızlıklar için uyarılarda bulunuluyor.
#DepremSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, okullarda solunum yolu virüslerine bağlı enfeksiyonlar çok yaygın olarak görüldüğünü belirterek, son 2 yıldır pandemi nedeniyle alınan tedbirlerden dolayı bu tür hastalıklara yakalanmadık. Bu da bizim bağışıklık sistemimizi biraz zayıflattı. Bu virüslere karşı eskisi kadar dirençli değiliz” dedi.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiÜlkemizde özellikle son günlerde belirgin bir artış gösteren Covid-19 vakaları tedirgin etmeye devam ederken, ölüm sayılarının fazla olması ürkütüyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs nedeniyle ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti.
#KoronavirüsKANSER ilaçları bir arada kullanıldığı için bazen hangisinin alerji yaptığı tam olarak anlaşılamaz. Böyle durumlarda alerji testi yapılarak sorumlu ilaç belirlenir, gereksiz yere diğer ilaçların kesilmesine gerek kalmaz. Bazen ilacın reaksiyon yapacağı önceden tahmin edilebilir. Koruyucu olarak hastalara ilaç uygulanmadan önce alerji ilaçları uygulanabilir. Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İmmunoloji ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, şunları anlattı:
#1Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz (verem) olarak bakteriyi taşıdığını, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 10 ila 30'unda gizli tüberküloz bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
#TüberkülozSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada 2 milyar kişinin gizli tüberküloz (verem) olarak bakteriyi taşıdığını, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 10 ila 30'unda gizli tüberküloz bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, risk gruplarına gizli tüberküloz açısından tarama yapılması gerektiği ve bunlara önleyici tedavi verildiğinde toplumun da korunduğunu belirtti.
#AntalyaAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Türkiye'de aşılama oranının en düşük olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde koronavirüs vakalarında artış beklediğini söyledi. Prof. Dr. Şenyiğit, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bayramdan 10-15 gün sonra ciddi anlamda bir pik bekliyorum. Bakıyorum herkes maskesiz dolaşıyor. Kimsenin mesafeye dikkat ettiği yok. Eğer böyle giderse korkarım ki Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere aşılama oranlarının düşük olduğu yerlerde ciddi anlamda kısıtlamalar gelecektir" dedi.
#Güneydoğu AnadoluDicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Türkiye'de aşılama oranının en düşük olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde koronavirüs vakalarında artış beklediğini söyledi. Prof. Dr. Şenyiğit, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bayramdan 10-15 gün sonra ciddi anlamda bir pik bekliyorum. Bakıyorum herkes maskesiz dolaşıyor. Kimsenin mesafeye dikkat ettiği yok. Eğer böyle giderse korkarım ki Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere aşılama oranlarının düşük olduğu yerlerde ciddi anlamda kısıtlamalar gelecektir" dedi.
#Güneydoğuİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve immunoloji ve alerjik hastalıklar uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, Münih Teknik Üniversitesi ile yaptıkları ve geçen ay yayınlanan global araştırmada, polenlerin Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sisteminin az çalışmasına neden olduğunun ortaya çıktığını söyledi. İzmir’de polenlerin 9 ay boyunca atmosferde kaldığını dile getiren Göksel, “Polen alerjisi ve Kovid-19’u ayırmak için alerjiniz olan polenlerin atmosfere çıkıp çıkmadığından haberdar olun. www. polenalerji.ege.edu. tr adresinden İzmir Polen Alerji Bülteni’ni düzenli olarak takip edebilirsiniz” dedi.
#İzmirSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, mutant virüsün belirtilerinin baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, "Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor" dedi.
#SamsunSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Uzun, mutant virüsün belirtilerinin baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzun, "Samsun’daki vakaların çoğu İngiliz varyantı dediğimiz mutant virüsten oluşuyor. Bu varyant virüs önceki pandeminin ilk dönemine göre biraz daha farklı seyrediyor" dedi.
#SamsunSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta ve bu hafta paylaştığı ‘illere göre vaka sayısı’ haritasında en dikkat çeken nokta Karadeniz Bölgesi’ndeki artış oldu. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?
#PandemiKORONAVİRÜS tedavisi sonrası akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle 64 gün yoğun bakımda kalan ve 108 günlük tedavisinin ardından taburcu edilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendisini tedavi eden doktorlarla cep telefonu üzerinden görüntülü görüşme yaparak, teşekkürlerini iletti. Başkan Böcek, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan ile Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özbudak’a, Hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum vallahi" dedi.
#AntalyaKORONAVİRÜS tedavisi sonrası akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle 64 gün yoğun bakımda kalan ve 108 günlük tedavisinin ardından taburcu edilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendisini tedavi eden doktorlarla cep telefonu üzerinden görüntülü görüşme yaparak, teşekkürlerini iletti. Başkan Böcek, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan ile Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özbudak’a, Hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum vallahi" dedi.
#Muhittin BöcekSon dakika haberi... Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin sağlık ekibi, koronavirüs tedavisi sonrası akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle 64 günü yoğun bakımda olmak üzere 108 gün hastanede yatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in tedavi sürecini DHA'ya anlattı. Prof. Dr. Murat Turhan, “Çok zor ve sıkıntılı bir süreçti. 50-60 kişiye yakın ekip gece gündüz çalıştı" derken, Prof. Dr. Murat Yılmaz ise, “Bize geldiğinde akciğer dokusu bir bebek akciğeri kadar küçülmüştü. İğne oyası işler gibi yavaş yavaş o akciğeri açtık. Sağlıklı bir akciğer haline getirdik. Başkana şu an sorsanız bizde geçen 46 günü hatırlamaz" diye konuştu.
#Muhittin BöcekTüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümcül seyreden yeni tip koronavirüs salgınında, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda Covid-19'un daha ağır seyrettiği, ağır koronavirüs hastalığı riskinin bu hastalarda 5 kat arttığı belirtildi.
#KOAHEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sinan Erginel, 18 Kasım Dünya KOAH Günü'nde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kronik hastalara olan olumsuz etkisine dikkati çekti.
#KOAH