Plastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkAnaokulundan fen ve anadolu lisesine kadar kesintisiz eğitim veren Batı Anadolu Okulları, üniversitenin de bünyeye katılımıyla zinciri tamamlayacak. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Gürbüz, 14 alan 24 dalda eğitim-öğretime devam ettiklerini belirterek, “Her biri Türkiye’nin kalkınmasında gençlerimizin aktif rol almalarını sağlayacak önemli bölümler” dedi.
#İzmirZeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten Biolive şirketinin kurucusu Duygu Yılmaz, dünya markalarına ‘bitkisel deri’ de üretiyor, yaşlanma karşıtı serum da yapıyor. Dünyanın en başarılı genç girişimcileri arasında gösterilen Yılmaz’ın şirketi Biolive, mart ayında yapılan yeni yatırım turunda 30 milyon dolar değerlenmeyle yeni yatırım aldı. Biolive 1 yıl içinde bitecek yeni üretim tesisinde ayda 500 ton biyoplastik üretecek.
#GazetehaberleriKoronavirüs sebebiyle marketlerden aldığımız ürünleri, meyve ve sebzelerimizi yıkamadan asla dolaba yerleştirmiyoruz. Peki, meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile mi yoksa sirkeli su ile mi yıkamalı? Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, merak edilen soruya cevap verdi.
#Sirkeli SuBar ve restoranlar kapatıldı, sosyal mesafe kavramı hayatımızın her alanında uygulamaya konuldu. Peki, ya gıda siparişi bu yeni koronavirüs salgını esnasında güvenli mi? Yemeğimizin geldiği poşet veya kaplardan enfekte olma ihtimalimiz var mı? Ya da yiyeceğin kendisinden? Eldeki bilgilere bakalım...
#COVID-19Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, Yıldız Teknopark'ın 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiği ihracat tutarının yaklaşık 180 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirterek, "Bugün 280’i Ar-Ge, 102’si kuluçka olmak üzere toplam 382 firmanın faaliyet gösterdiği teknoparkımızda kabul edilen proje sayısı 3 bine yaklaştı. Bu projelerden elde edilen gelir ise 2,6 milyar TL civarında." dedi.
#CompocketGıda mühendisi Duygu Yılmaz kahvaltıda zeytin çekirdeği yutan gazi babasının sağlığı için doğru mu yanlış mı yaptığını merak etti. Zeytin çekirdeğini araştırdı ve 2 yıllık çalışmaları sonucunda zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti. Biolive şirketinin kurucusu 29 yaşındaki Duygu Yılmaz bu yıl Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisi’nin Yılın Kadın Girişimcisi Yarışması’nda Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci seçildi. Ürünlerin raf ömrünü uzatan, antibakteriyel biyoplastikten ambalajdan bebek emziğine farklı ürünler üretilebiliyor. Biolive, Vestel Venture’dan da ARGE yatırımı aldı, Vestel buzdolapları için biyoplastik denemeleri yapılıyor.
#Zeytin ÇekirdeğiGıda israfı halen dünya gündemindeki büyük sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Türk bilim insanlarının nano teknoloji ile geliştirdiği yeni bir ürün ise umut verici. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde geliştirilen ürün gıdaların raf ve saklama ömrünü uzatabiliyor. Ürünün yakında ticarileşmesi gündemde…
#Gazetehaberleriİstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü, gıda ambalajlarındaki kimyasal tehlikeye karşı harekete geçti. Kimyasal madde içermeyen, sağlıklı ve düşük maliyetli ambalajlar geliştirmek için çalışmalarına hız verdi.
#İstanbul Aydın Üniversitesi