GIDA haberleri sayfasında GIDA hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 90212 GIDA haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıGıda ürünlerinin ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esasları belirlendi. İşletmeciler, ürünlerde kullandıkları parti numarası veya işaretinin uygunluğunun kaydını tutarak, talep edilmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığına sunacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıyan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması"nın ilk örneğinin hayata geçirildiğini belirterek, "Umuyorum ki en kısa zamanda işletmelerin ekseriyeti uygulamayı hayata geçirmiş olacak. Bir tüketici olarak markete gittiğimde bu karekodu okutup, buranın en son ne zaman denetlendiğini gördüğümde bu benim için bir güven kaynağı olacak." dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Haziran’dan bugüne kadar 7 bin 500’den fazla personelimizle 56 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. Bu denetimlerde 608 kişi ve iş yerine 39 milyon 629 bin 334 TL idari para cezası uygulanırken, 3 işletme için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıdalara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı "Gıda alışverişi yapacağınız yere gittiniz, o işletmenin ne zaman denetlendiğine dair bu barkodla bilgi sahibi olabilirsiniz" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıMÜSİAD Hessen tarafından düzenlenen ‘Avrupa’da Türk Gıda Sektörünün Geleceği’ adlı program, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, sektörde faaliyet gösteren firmaların uzmanları, geleceğe dair önemli görüşlerini paylaştı.
#ALMANYACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye olarak, tarih boyunca etkilediği birçok ülkenin insanı ile birlikte toplumumuzdaki her grubu bir sofra etrafında birleştiren köklü bir mutfak kültürüne sahip olmanın kıymetini biliyoruz ve temiz, sağlıklı, yerel ve özgün gıdaya erişimin tüm insanlığın hakkı olduğuna inanıyoruz" dedi.
#Emine ErdoğanMeyve kabukları, sadece meyveyi dış etkenlerden korumakla kalmaz, aynı zamanda birçok faydalı kullanım alanına sahiptir. Bu şekilde, meyve kabuklarını atmak yerine çeşitli şekillerde değerlendirmek hem çevreye katkıda bulunabilir hem de ekonomik açıdan fayda sağlayabilir. Meyve ve sebze kabuklarının hangi amaçlarla kullanılabileceğini merak edenler için detaylı bir araştırma yaptık. İşte meyvelerin kabukları ile ilgili kullanım alanları…
#Mutfak TüyolarıABD gazetesi New York Times, Rusya ve Ukrayna arasındaki 3 yıla yaklaşan savaşın sona yaklaştığını ifade etti. Gazete, savaşın sonunun nasıl gelebileceğini ve tarafların müzakere masasına oturması için nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini değerlendirdi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin emriyle yeni askeri ve politik ittifaklar kurulduğunu söyledi.
#RusyaAlmanya’da 23 Şubat’ta yapılması öngörülen erken genel seçimler öncesi partiler milletvekili adaylarını belirlemeyi sürdürürken, seçim programları da şekillenmeye başladı. CDU/CSU, SPD ve Yeşiller’in seçim kampanyası programlarını yarın resmen ilan edeceği açıklandı. Ancak diğer partiler hedeflerine ‘Seçim Programı’ başlıklı metinlerde yer verirken, SPD’nin seçim kampanyasını ‘Hükümet Programı’ ile sürdüreceği ortaya çıktı.
#ALMANYATarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇaySağlıklı bir yaşam sürdürmek için gıda takviyeleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, bu takviyeleri doğru bir şekilde kullanmak ve beklenen faydayı görmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yanlış zamanlama, yetersiz bilgi veya düşük kaliteli ürün tercihleri, takviyelerin etkisini azaltabilir veya zararlı hale getirebilir. İşte gıda takviyeleriyle ilgili doğru bilgiler ve uygulamalar...
#Gıda TakviyesiDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#Parfümİngiltere'de yapılan bir araştırma, şekerlemelere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ortaya koydu. İngiltere'ye ABD'den ithal edilen 4 bin ürünün içerisinde, farklı çeşitlerdeki gıda boyalarının bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar uyarıda bulunurken, tespit edilen gıda boyalarının DNA bozulmasına, hormonal dengesizliğe hatta kansere yol açabildiği belirtildi.
#İngiltereBursa Büyükşehir Belediyesi burs sonuçları, 14 Ekim'de tamamlanan başvuru sürecinin ardından merak konusu oldu. Öğrenci başına meslek liseleri için toplam 9000 TL, üniversiteler için ise toplam 18000 TL burs desteği sağlayacak olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, meslek lisesi okuyan Bursalı öğrencilerden başvuru yapanları bu kapsamda tutacak. Peki, Burskoop burs sonuçları açıklandı mı? İşte, detaylar
#BursaSüper Loto'nun 5 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen çekilişinde, Beşiktaş Arnavutköy’den oynayarak 6 bilen bir talihli 87 milyon 686 bin 121 TL ikramiye kazandı. Büyük ikramiye; 3, 4, 13, 15, 20, 35 sayılarına isabet etti. 87 milyon TL’lik büyük ikramiyenin Çilek Gıda bayisinden çıkmasının ardından yılbaşının da yaklaşmasıyla bayide yoğunluk yaşandı. Kazandıran bayinin işletmecisi Durali Çilek, “87 milyon TL’lik ikramiyenin bizim bayimizde oynanan bir Süper Loto biletine çıkmasının ardından bayağı talep arttı. Daha çok kişi gelmeye ve oynamaya başladı. İkramiye bizden çıkınca sevindik ve heyecanlandık. Çok mutlu olduk, biz de şanslı bayiler arasına girmiş olduk. Yılbaşı yaklaşıyor ve ikramiyeler de artıyor. İnşallah Milli Piyango’nun da büyük ikramiyesi bizden çıkar” dedi.
#Süper LotoSüper Loto'nun 5 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen çekilişinde, Beşiktaş Arnavutköy’den oynayarak 6 bilen bir talihli 87 milyon 686 bin 121 TL ikramiye kazandı. Büyük ikramiye; 3, 4, 13, 15, 20, 35 sayılarına isabet etti. 87 milyon TL’lik büyük ikramiyenin Çilek Gıda bayisinden çıkmasının ardından yılbaşının da yaklaşmasıyla bayide yoğunluk yaşandı. Kazandıran bayinin işletmecisi Durali Çilek, “87 milyon TL’lik ikramiyenin bizim bayimizde oynanan bir Süper Loto biletine çıkmasının ardından bayağı talep arttı. Daha çok kişi gelmeye ve oynamaya başladı. İkramiye bizden çıkınca sevindik ve heyecanlandık. Çok mutlu olduk, biz de şanslı bayiler arasına girmiş olduk. Yılbaşı yaklaşıyor ve ikramiyeler de artıyor. İnşallah Milli Piyango’nun da büyük ikramiyesi bizden çıkar” dedi.
#Süper LotoSpotify’de yılın en çok dinlenen parçası Batuflex, Narco ve Era7capone adlı rap’çilerin yaptığı “Cıstak” çıktı. İyi, güzel de şarkı aşırı cinsiyetçi sözler içeriyor. Kadın meselesindeki hassasiyetiyle bilinen Aydilge “gıda zehirlenmesi” dedi, ateş püskürdü. Tilaver ve Ceza’dan cevap geldi. Onlar kapışadursunlar, biz nerede duracağız?
#Savaş ÖzbeyAB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarSon zamanlarda probiyotik gıda takviyesi kullanımının artmasıyla uzmanlar bilinçsiz tüketim hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, “Probiyotik dediğiniz şey canlı bakteridir. Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın” diye uyardı.
#Prof. Dr. Ayhan Hilmi ÇekinÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuSakarya’nın Serdivan ilçesinde 3 yıl önce nadir görülen bir kas hastalığı olan Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisi konulan Asaf Diler (7) için ailesi, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı. Asaf’ın annesi Kübra Diler, oğlunun Dubai’de gen tedavisi olması gerektiğini belirterek, “Bu gen tedavisine ulaşamazsa maalesef hastalığın seyri 10 yaşından itibaren yürümesini durduracak, merdiven çıkmayı zorlaştıracak ve daha sonrasında da kalp ve solunum kaslarını etkileyecek. Böyle bir son olmaması için Asaf’ın tedaviye ulaşmasını istiyoruz” dedi.
#Asaf DilerSakarya’nın Serdivan ilçesinde 3 yıl önce nadir görülen bir kas hastalığı olan Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisi konulan Asaf Diler (7) için ailesi, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı. Asaf’ın annesi Kübra Diler, oğlunun Dubai’de gen tedavisi olması gerektiğini belirterek, “Bu gen tedavisine ulaşamazsa maalesef hastalığın seyri 10 yaşından itibaren yürümesini durduracak, merdiven çıkmayı zorlaştıracak ve daha sonrasında da kalp ve solunum kaslarını etkileyecek. Böyle bir son olmaması için Asaf’ın tedaviye ulaşmasını istiyoruz” dedi.
#DMDDeli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatMuhaliflerin hızla ilerlemesiyle büyük göç konvoyları oluştu. Son 5 günde 200 bin kişi ülke içinde yer değiştirdi. Buldukları araçlara alabildikleri kadar eşyalarını, hayvanlarını yükleyen Suriyeliler, rejim güçleri ile PKK/YPG’den alınan Halep ve Tel Rıfat’taki evlerine dönüşe başladı.
#Suriye