ÇORUM’un Sungurlu İlçesi’nde günümüzden yaklaşık 23- 27 milyon yıl öncesine ait en büyük kara memelisi olarak bilinen ve yaklaşık 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen 5 metre yüksekliğinde dev gergedan fosili bulundu. Dev gergedan fosilinin gün yüzüne çıkarılması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekiplerince çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde günümüzden yaklaşık 23- 27 milyon yıl öncesine ait en büyük kara memelisi olarak bilinen ve yaklaşık 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen 5 metre yüksekliğinde dev gergedan fosili bulundu. Dev gergedan fosilinin gün yüzüne çıkarılması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekiplerince çalışmaların devam ettiği belirtildi. Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde geçen yıl kasım ayında bir çobanın ihbarı üzerine başlatılan çalışmalar sonucunda dev gergedan fosilinin gün yüzüne çıkmasına sayılı günler kaldı. ’Paraceratherium’ olarak adlandırılan boynuzsuz dev gergedan iskeletinin hemen hemen tamamına yakını bulunurken, çalışmaların bu ay sonunda biteceği belirtildi. Yusuf ÇINAR / SUNGURLU Çorum DHA
#Gergedan FosiliÇankırı'da bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, su samuru ve kılıç dişli kaplan başta olmak üzere 30'un üzerinde türün kalıntılarına ulaşılan "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yapılan kazılarda, 8,5 milyon yıllık deve kuşu yumurtasına rastlandı.
#ÇankırıÇankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında aralarında zürafa, at, küçük koyun, keçi türlerinin yanı sıra 8,5 milyon yıllık olduğu değerlendirilen tam bir gergedan kafatasının da yer aldığı 15 türde yaklaşık 140 fosile ulaşıldı.
#ÇankırıDENİZLİ'nin Honaz İlçesi Kocabaş Mahallesi'nde 2002'de mermer ocağında bir işçi tarafından bulunan ve 'Denizli Adamı' ismi verilen fosil kafatasının 1.2 milyon yaşında olduğu çeşitli testlerle kesinleşti. İnsanlık tarihine ışık tutacak fosil kafatasının; anatomik ve kesin yaş bulguları ile Anadolu'da bilinen ilk ve tek taş devri insanı olduğu açıklandı.
Muğla’da dokuz milyon yıl öncesine ait zengin fosil yataklarının bulunduğu Özlüce Kazı Alanı, açık hava müzesine dönüştürülüyor. Turolian Park iki ay sonra ziyarete açılacak. Zürafa, at, domuz, fil, gergedan ve sırtlan fosillerinin yer alacağı müzede, patika yollar ve seyir tepeleri bulunacak. Çalışmaları yürüten Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut, seyahat acentelerinea çağrıda bulunarak parkın tur programlarına alınmasını istedi.
Burdur yakınlarında yapılan kazılarda 5 milyon yıl öncesine ait fil fosili bulundu. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, “Artık rahatlıkla Burdur'da fillerin yaşadığını söyleyebiliriz” dedi. Çıkan fosillerin, İnsuyu Mağarası'nda oluşturulacak bir doğa tarihi müzesinde sergilenmesi isteniyor.