Otizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarAlmanya nesiyle meşhurdur diye sorulsa, kuşkusuz otomobil endüstrisi, birası, tarihi şatoları, ünlü düşünürlerini, dünyaca ünlü klasik müzisyenlerini ve felsefecilerini sayabiliriz. Ama bir şey var ki, bu da Almanya’yı Almanya yapan bir özelliktir. Bu da gönüllülük bazında yapılan, yani Almancası ‘Ehrenamt’ dediğimiz gönüllülük bazındaki toplum yararına yapılan çalışmalardır.
#AlmanyaÇukurova Üniversitesi yenilenebilir enerji ile kendi elektriğini üreten üniversiteler arasında yerini aldı. Çukurova Üniversitesi bilime ve topluma yaptığı katkıların yanı sıra çevreye ve yeşil vatana katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji santralini kullanıma açtı.
#Çukurova ÜniversitesiYüz simetrisi, estetik algının temel unsurlarından biri olarak kabul edilir. Araştırmalar, insanların bilinçaltında simetrik yüzleri daha çekici bulduğunu göstermektedir. Ancak mükemmel bir yüz simetrisi doğada neredeyse hiç yoktur ve herkesin yüzünde belirli oranlarda asimetri bulunur.
#GüzellikManisa Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk, Fransa’da düzenlenen Aquae Open Cup 2025 Uluslararası Aerobik Cimnastik Turnuvası’nda 4 takım şampiyonluğu, 20 altın ve 6 gümüş madalya kazanarak büyük bir başarı elde eden Manisalı sporcuları ve antrenörlerini makamında ağırlayarak tebrik etti.
#Manisalı Cimnastikçilerİller Bankası Sosyal Tesisleri'nde Trabzonlu siyaset, bürokrat ve iş insanları ile iftar programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Samsun-Sarp Hızlı Demir yolu projesinin detaylarını paylaşarak "Trabzon ile Samsun arasını 2 saate düşürecek" dedi.
#Bakan UraloğluMart ayının “kolorektal kanserler farkındalık ayı” olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Kolorektal kanserler, erken teşhisle kontrol edilebilir. Bu nedenle düzenli tarama ve bilinçlenme önemlidir” diyerek, her kanser türünde olduğu gibi kolorektal kanserlerde de erken tanının önemine dikkat çekti.
#1Yabancı dil öğrenimi, sürekli olarak devam eden bir öğrenim süreci. Bu süreçte algılayıcı beceriler olan dinleme ve okuma ile üretken beceriler olarak adlandırılan yazma ve konuşma becerileri oldukça önemli bir yer ediniyor. Yazma ve konuşma becerileri, yabancı dil bilgisini kullanılarak kişinin kendisini ifade etmesini gerektiriyor. Bu nedenle, yabancı dili öğrenenler bu becerilerde çeşitli sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Bu sıkıntılar, yabancı dilde konuşma ve yazma nasıl geliştirilir konusunu önemli kılıyor.
#Yabancı Dil ÖğrenmeDoğu Afrika'da özellikle Kenya ve Tanzanya'da yaşayan, Maasai Kabilesi, dünyanın en uzun boylu kabilelerden biri… Boyları ortalama 190.5 cm...Boylarının bu zıplama hareketleri sayesinde uzadığını düşünen kabile üyeleri yıllardır bir ritüel halinde yaptıkları zıplama hareketleri ile tanınıyorlar.Acaba boyları zaten genetik olarak uzun mu yoksa yaptıkların bu danstan dolayı mı bu konuda net bir bilgi yok ama onlar boyları bu kadar uzamış olmasına rağmen hala zıplamaya devam ediyorlar.
#Maasai KabilesiCumhurbaşkanı Erdoğan, “2025 yılında bütçeden ve uluslararası kurum kuruluşlardan kredi ve eş finansman desteği ile 18.5 milyar liralık kırsal kalkınma desteği vereceğiz. Kırsala yaklaşık 25 milyarlık yatırım ve 10 bin kişiye istihdam sağlamış olacağız” dedi.
#Erdoğanİzmir’in girişimcilerin ruhunu besleyen bir kent haline geldiğini söylüyor EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı… Gençlerin en önemli kası olarak girişimciliği gören Özhelvcı, İzmir’de girişimcilik açısından ise bilişim, tarım teknolojileri, yenilenebilir enerji, yaratıcı endüstriler, turizm, lojistik ve sağlık teknolojileri sektörlerinin ön plana çıktığını paylaşıyor.
#1Basın dünyasında, edebiyat çevrelerinde, eğitimciler arasında sıkça duyduğumuz bir söz vardır: “Türk Dil Kurumu yine yazım kurallarını değiştirdi!” Bilen bilmeyen çoğu kişinin doğruluğunu araştırmadan dillerine pelesenk olmuş bir başka söz de: “Türk Dil Kurumu şapka işaretini kaldırdı!”
#Türk Dil KurumuDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk YazarDown sendromu, 21’inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılıktır. Bu durum, bireylerin gelişimsel ve fiziksel süreçlerini etkileyebilir. Ancak doğru eğitim, destek ve fırsatlarla, Down sendromlu bireylerin yaşam kaliteleri büyük ölçüde artırılabilir.
#Konuk YazarDuymer İşitme Cihazları sponsorluğunda 40’ıncı Fırat-Dicle Havzası Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi (BBC) Sempozyumu düzenlendi. Diyarbakır’daki etkinlikte konuşan Duymer İşitme Cihazları CEO'su Salih Baz, "Hekimlerimiz, akademisyenlerimiz ve sağlık profesyonellerimizle bir araya gelerek işitme sağlığına dair en yeni gelişmeleri paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
#1Son günlerde sosyal medyada zıplayan zıplayana… Büyük puntolarla ‘Boyunu uzatmak isteyen bir saat bu hareketi yapsın’ söylemleri ile viral olan bu videolardaki sıçrama hareketinin temeli Doğu Afrika'nın Maasai Kabilesi’ne dayanıyor. Boyları ortalama 190.5 cm olan bu kabilenin üyeleri parmak uçlarında yaptıkları dikey sıçrama ritüelleriyle boylarını uzattıklarına inanıyorlar. Onlar bu hareketleri yüzyıllardır bir ritüel olarak yapıyor ama gerçekten uzun boylarının altında yatan gerçek ne? Genetik mi yoksa bu dansları gerçekten boylarının uzamasına yardımcı oluyor mu? Böyle zıplayarak boy uzatmak mümkün mü? Doç. Dr. Ozan Ali Erdal ile konuştuk
#Boy UzatmaBir koroya girmek, koro dinlemek çoktandır hobi olmaktan çıktı. Bu kalabalık toplulukların coşkulu konserleri, birlikte üretmenin verdiği haz Türkiye’de koro müziğine olan ilgiyi arttırdı. Chromas, Boğaziçi Caz Korosu, İstanbul Avrupa Korosu ve daha birçok topluluk müzikseveri salonlara çekiyor.
#Uygar TAYLANAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Van'da düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Terörsüz Türkiye sürecini değerlendiren Tunç, "Bu konuda da herkese görev düşüyor. Bin yıllık kardeşliğimize saplanan hançer çıkarılacak." dedi.
#Yılmaz TunçSamsun’un Atakum ilçesinde sokak ortasında sözlü tacize uğrayıp darbedilen Damla Korkmaz, 8 gün süren tedavisinin ardından taburcu edildi. DHA’ya konuşan Korkmaz, “Umarım öyle bir ceza alır ki bir daha kadına dokunmayı aklından bile geçiremez. Beni düşünemeyeceğim kadar kötü yaptı. 3 ay sıvı ile besleneceğim” dedi.
#Taciz