TEKNOFEST Adana, “DENEYAP Makeathon Yarışması” ile bilim ve inovasyon dolu bir şölene sahne oldu. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve ana teması “Uzayın Keşfi” olan yarışmaya Türkiye genelindeki 81 ilde bulunan 130 farklı DENEYAP Teknoloji Atölyesinde eğitim gören veya mezun olan ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Genç mucitler, uzay görevleri üzerine geliştirdikleri projelerle hem teknik hem de yaratıcı becerilerini ortaya koyarak Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki geleceğine yön verdiler.
#TEKNOFESTTürkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün geçirerek çeşitli deneyler yapan Alper Gezeravcı, görevini tamamlayıp dünyaya döndükten sonra ilk gençlik söyleşişini, Konya Bilim Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelerek yaptı.
#Alper GezeravcıSentetik elyaftan üretilen mayo kumaşı, özünde pet şişeyle aynı malzemeden yapılıyor. Plaj giyimine yatırım yapan firmalar son dönemde pet şişeleri üretim hattına dahil etti. 2019’da pet şişelerden üretilen geri dönüştürülebilir polyester elyaf kullanımına başlayan Kom’da bu ürünler ihracatın yüzde 20’sini oluşturuyor. 2021’de balık ağları ve pet şişelerden hazırlanan koleksiyonun geliri ise doğayı iyileştiren projelere aktarıldı.
#Pet ŞişeSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk öğrencilerin Japonya'da düzenlenen uluslararası matematik olimpiyatında 1 altın ve 5 gümüş; Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen uluslararası biyoloji olimpiyatında ise 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandığını duyurdu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 'Her iki olimpiyatta da ülkemizi temsil eden geleceğin bilim insanı adayı öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.' açıklamasında bulundu.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıTÜBİTAK tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 180 projenin mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları, “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” ile teşvik ödülü aldı.
#DiyarbakırTÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nda geleceğin bilim insanları ödüllerine kavuştu. 57 ilden 336 öğrencinin 180 projesinin kıyasıya mücadele ettiği yarışmada Muşlu Bager Çalışcı ve arkadaşları “Engelsiz Astronomi Sözlüğü” Projesi ile teşvik ödülü aldı.
#TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları BaşkanlığıDeneyap Atölyeleri bu yılda faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu 4 önemli kurumun katkıları ile Deneyap Türkiye hayata geçirilmişti. Peki, Deneyap nedir? Deneyap Atölyeleri hangi illerde faaliyet gösteriyor?
#DeneyapHuawei'in tüm dünyada yürüttüğü ana sosyal sorumluluk projesi ‘Gelecek için Tohumlar’ın Türkiye bölümü, 10 Eylül'de online açılış töreniyle birlikte başladı. Bir hafta sürecek program, canlı ve video bant yayınları üzerinden verilecek eğitimlerin yanı sıra, atölye çalışmaları ile bilgi ve iletişim teknolojileri alanında uzman gençlerin yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Kursların konuları arasında 5G, yapay zekâ ve bulut teknolojilerinin yanı sıra; liderlik, kültür ve iletişim de yer alıyor. Bu yıl öğrenci kontenjanını 40'tan 50'ye çıkaran Huawei, programı başarıyla tamamlayan öğrencilere çeşitli ödüller ile birlikte dünya çapında geçerli Huawei sertifikası veriyor.
#HuaweiT3 Vakfı ve 73 paydaşı tarafından düzenlenen TEKNOFEST'te TÜBİTAK'ın para aktardığı iddialarına, TÜBİTAK'tan ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'dan yalanlama geldi. Yazılı bir açıklama yapan Bayraktar "Bir anlayış var ki maalesef; ne yalandan utanıyor, ne de algı ve iftiradan usanıyor" dedi.
#TübitakSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranı yakalandığını belirterek, "OECD'nin yayımladığı son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor." dedi.
#Mustafa VarankÜlkemizdeki fen bilimleri, matematik bilimi, sosyal bilimler ve yazılım-kodlama bilimleri öğretimini desteklemek, bu alanlarda yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yöneltmek ve onların “Geleceğin Bilim İnsanları” olarak yetişmeleri amacıyla düzenlenen MEF Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi Ortaokullar Arası Proje Yarışması sonuçlandı. Türkiye’deki resmi, özel ortaokul ve bilim sanat merkezi öğrencileri arasında düzenlenen yarışmada; fen bilimleri, matematik bilimi, sosyal bilimler ve yazılım-kodlama olmak üzere dört kategoride ödül verildi.
#Geleceğin Bilim İnsanlarıSincan Şehit Abdullah Büyüksoy Bilim ve Sanat Merkezi ortaokul öğrencileri, görme engellilerde renk algısı oluşturacak önemli bir projeye imza attı. Dünya’nın en büyük Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST 2020’de birincilik ödülü alan projelerini evrensel boyuta taşımak isteyen geleceğin bilim insanları, Braille Alfabesine uzantı olabilecek renk pikselleri hazırladı.
#TeknofestAnkara Sincan Şehit Abdullah Büyüksoy Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, görme engellilerde renk algısı oluşturacak önemli bir projeye imza attı. Dünya'nın en büyük Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST 2020'de birincilik ödülü alan projelerini evrensel boyuta taşımak isteyen geleceğin bilim insanları, Braille Alfabesine uzantı olabilecek renk pikselleri hazırladı.
#Eğitim39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökKastamonu Gençlik Merkezi Deneyap Teknoloji Atölyesi hizmete sunuldu. Kastamonu Deneyap Atölyesinin de arasında bulunduğu 30 atölyenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eş zamanlı olarak canlı yayında gerçekleştirildi.
#TeknolojiYÖK Başkanı Yekta Saraç akademik personel alımındaki yeni dönemi duyurdu 'Bu sene yükseköğretim tarihimizde akademik kadro kullanımında yeni bir yöntem hayata geçirilecek' diyen Saraç yeni dönemin işleyişine ilişkin önemli bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
#Yekta SaraçSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk olarak 12, ikinci aşamada 18 şehirde, toplamda 30 Deneyap Teknoloji Atölyesi'ni hayata geçirdiklerini belirterek, 5 yılda yaklaşık 50 bin öğrenciyi atölyelerden mezun etmeyi amaçladıklarını bildirdi.
#Mustafa VarankYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sayısal ve sözel birincileri İstanbul Medipol Üniversitesi’ne yerleşti. Sözel birincisi Muhammed Rodi Düger İletişim Fakültesi’ni, sayısal birincisi Özge Dilay Örüm ise Uluslararası Tıp Fakültesi’ni tercih etti. Birinciler ve sınavda ilk 100’e girerek derece elde eden öğrenciler üniversitenin Beykoz Kampusu’nda düzenlenen törende basın mensuplarıyla bir araya geldi.
#İstanbul Medipol ÜniversitesiBilimsel bilgiyi geniş kitlelere aktarmayı hedef edinen ve Anadolu’nun en kapsamlı bilim merkezi olan Kayseri Bilim Merkezi, geleceğin bilim insanları için yenilendi. Başkan Büyükkılıç, yenilenen Kayseri Bilim Merkezi’ni çocuklar tarafından yeniden keşfedilmesi gerektiğini söyledi.
#KasyeriGençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Deneyap Teknoloji Atölyeleri projesiyle Türkiye’de geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirme adına büyük bir atılım gerçekleştirildiğini belirterek, “Gençlerimizin icatlar çıkarması, geleceğin bilim insanları olmaları için tüm imkanları seferber ediyoruz. Her şey geleceğimiz için” dedi.
#Gençlik Ve Spor Bakanlığı