Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresine ilişkin "2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmekte olup, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla son kez geçici vergi beyanname verme süreleri 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatılmıştır" açıklamasında bulundu.
#GibGeçici vergi uzatıldı mı sorusuna Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Normal şartlar altında 17 Mayıs tarihine kadar beyan edilip ödenmesi gereken geçici vergi süreci için detaylar açıklandı. Peki, geçici vergi uzatıldı mı? İşte, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan o konu hakkında yapılan açıklamalar
#Gelir İdaresi BaşkanlığıGeçici vergi uzatıldı mı, 17 Şubat 2022 tarihine girilmesiyle birlikte gündemde yer aldı. Geçici Vergi mükellefi olanları yakından ilgilendiren geçici vergi süresi hakkında mali müşavir ve muhasebe görevlileri bir süredir erteleme beklentisi içerisindeydi. Normal şartlar altında son günü 17 Şubat tarihine denk gelen 2022 4. Dönem Geçici Vergi Beyanname verme süreci için tarih değişikliği talep eden muhasebe ve mali müşavirler, konuyla ilgili resmi açıklama sürecini takip ediyordu. Peki, geçici vergi uzatıldı mı? İşte, beyan vermek isteyen binlerce kişinin sorguladığı o konunun detayları
#VergiHazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yaptığı çalışmalara göre, sadece bir sosyal medya platformu işleticisi üzerinden yıllık ortalama 14 bin kişi yaklaşık 4 milyar liralık kazanç elde ediyor. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, Türkiye’deki banka hesapları üzerinden birçok Youtuber gelirlerinin tahsilatını yaptıklarını, takip ettiklerini, çapraz kontroller yapıldığını söyledi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkanı sağlanıyor. Ayrıca iktisadi kıymetlerin değerleme ölçüsü olarak dikkate alınan "maliyet bedeli" tanımına girmesi zorunlu olan ve olmayan unsurlar kapsamlı sayılıyor. Öte yandan, teklife göre banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilecek. Belge basımıyla ilgili bildirim görevinibelirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatalı yapan matbaa işletmecilerine 1400 lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Varlık yönetim şirketlerine,kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek. Bu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılacak. Mükellefler, usulüne uygun çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine aykırı vergilendirilmesi veya bu şekilde vergilendirileceğine dair kuvvetli emareler bulunduğu iddiasıyla "anlaşmanın karşılıklı anlaşma usulü" hükümlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığına başvurabilecek. Teklife ihdas edilen bir maddeyle de konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022'den 1 Ocak 2023'e ertelendi.
#AK PartiAK Partili milletvekillerin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, "küçük esnaf" olarak ifade edilen, 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançları gelir vergisinden muaf olacak.
#Vergi KanunuMüşterinin aldığı malı satıcıya iade etmesi halinde hazırlanan bir belge olarak iade faturaları günlük yaşamın bir parçasıdır. Her ne kadar adı iade faturası olarak geçse de bu belge aslında bir fatura türü değildir. Çünkü bir malın satılması, üretilmesi ya da tedarik edilmesi karşılığında düzenlenip kesilmemekte aksine satın alma, üretim ya da tedarik sonucunda alıcının satın aldığı malın tamamını ya da bir bölümünü kabul etmemesi herhangi bir sebeple iadesi durumunda düzenlenmektedir. Peki detaylarıyla “İade faturası nedir? İade faturası nasıl kesilir ve işlenir?” Tüm detayları ile derledik.
#İade Faturası Nedir?