Enflasyon düzeltmesiyle amaçlarının, ‘mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak’ olduğuna dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, özellikle küçük işletmelerin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Buna göre, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıGeçici vergi uzatıldı mı sorusu ile ilgili açıklama geldi! Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. ve Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 120. maddesi hükümlerine göre, geçici vergi beyannameleri ilgili üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın 17. günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine verilmekte ve tahakkuk eden vergi aynı ayın 17. günü akşamına kadar ödenmektedir. Geçici vergi 2024 uzatıldı mı? sorusu da vergi ödemelerinin sonlarına doğru yaklaşırken merak ediliyor. Peki, Geçici vergi ödemeleri 2024 1. dönem ne zaman bitiyor?
#Geçici Vergi 2024Vergi Paketi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 850 bin civarında esnafa gelir vergisi muafiyeti ve sosyal medya içerik üreticilerine vergi düzenlemesi de paketin içinde yer alıyor. Konaklama vergisi 2023'te başlayacak, ATV ve UTV isimli araçlardan yüzde 25 ÖTV alınacak.
#VergiAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkanı sağlanıyor. Ayrıca iktisadi kıymetlerin değerleme ölçüsü olarak dikkate alınan "maliyet bedeli" tanımına girmesi zorunlu olan ve olmayan unsurlar kapsamlı sayılıyor. Öte yandan, teklife göre banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilecek. Belge basımıyla ilgili bildirim görevinibelirlenen sürede yerine getirmeyen ya da bildirimi eksik, hatalı yapan matbaa işletmecilerine 1400 lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Varlık yönetim şirketlerine,kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek. Bu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılacak. Mükellefler, usulüne uygun çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hükümlerine aykırı vergilendirilmesi veya bu şekilde vergilendirileceğine dair kuvvetli emareler bulunduğu iddiasıyla "anlaşmanın karşılıklı anlaşma usulü" hükümlerine göre Gelir İdaresi Başkanlığına başvurabilecek. Teklife ihdas edilen bir maddeyle de konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022'den 1 Ocak 2023'e ertelendi.
#AK PartiAK Partili milletvekillerin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, "küçük esnaf" olarak ifade edilen, 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançları gelir vergisinden muaf olacak.
#Vergi KanunuOrman yangınları nedeniyle mağduriyetleri bulunan bölgeler için Hazine ve Maliye Bakanlığı mücbir sebep ilanında bulundu. Mücbir sebep bölgelerinde bulunanlar vergileri 24 ay taksitle ödeyebilecek, bazı vergi ödemelerinin de süresi uzatılacak.
#YangınBasit usulde gelir vergisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gündeme geldi. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan "Son olarak, ekonomi reform programımız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışında bırakıyoruz. "dedi. Gelir vergisine tabi olan ticaret ve sanat erbabı, kazancın tespit usulü bakımından ikiye ayrılıyor. Basit usulde vergilendirmenin mükellefleri, mevzuata göre, geçici vergi beyannamesi verilmez ve geçici vergi ödenmez. İşte, Basit usul vergilendirme şartları ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Basit Usul VergilendirmeVergi, gerçekleştirilen kamu hizmetlerinin masraflarını karşılamak için devlet tarafınca halktan tahsil edilen meblağdır. Geçici vergi ise yeni duyanlar için pek bilinmeyen bir terimdir. Bu yazımızda Geçici vergi nedir ve nasıl hesaplanır? Geçici vergi beyannamesi ve dönemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Geçici Vergi Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları devlet tarafından belirlenen 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ve diğer mükellefler ise 1 Ocak 2019'dan itibaren geciktirmeden defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu altına girmişlerdir. Defter beyan sisteminde işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, envanter defteri, çiftçi işletme defteri, amortisman defteri, damga vergisi defteri, bitim işleri defteri ile ambar defteri tutulabilmektedir. Peki pek çok kişi tarafından hakkında bilgi edinilmek istenen defter beyan sistemi nedir ve nasıl başvuru yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Defter Beyan Sistemi Nedir Ve Nasıl Başvuru Yapılır?Ülkemizde ödemedi zorunlu bulunan pek çok vergi türü bulunmaktadır. Bu vergiler farklı türlerde olup her birinin ayrı vergi kodları bulunmaktadır. Vergilerin ödenme zamanları ise birbirinden farklıdır. Peki 0032 vergi kodu nedir? Gelir Geçici Vergi ödeme işlemi nasıl yapılır? Sizlere 0032 numaralı vergi çeşidi ve ödeme işlemleri hakkında bilgileri detaylıca derledik.
#0032 Vergi Kodu Nedir?Taksici, terzi, berber, ayakkabı tamircisi gibi esnaf ve sanatkarı da ilgilendiren 2020 yılına ilişkin gelir vergisi beyannameleri 1 Mart'a kadar verilecek. Söz konusu beyannameye ilişkin verginin ilk taksitinin de 1 Mart'a kadar ödenmesi gerekiyor.
#Vergiİçişleri Bakanlığı, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilerin kimlik kartı başvurularının alınması adına tüm il/ilçe nüfus müdürlüklerinin 18-19 Mayıs tarihlerinde açık olacağını bildirdi.
#İçişleri BakanlığıGeçici vergi süresi hakkında mali müşavir ve muhasebe görevlilerinin araştırması devam ediyor. Normal şartlar altında son günü 14 Ağustos tarihine denk gelen 2018 2. Dönem Geçici Vergi Beyanname verme süreci için tarih değişikliği talep eden Muhasebe Bilenler Topluluğu, konuyla ilgili resmi açıklama sürecini takip ediyor. Peki, geçici vergi uzatıldı mı? İşte, beyan vermek isteyen binlerce kişinin sorguladığı o konunun detayları
#Geçici VergiGeçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
#Geçici Vergi NedirGeçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
#Geçici VergiGeçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.
#Geçici Vergi NedirGelir vergisi, şahısların elde ettiği kazançlara göre hesaplanan ve birçok alt bölümü bulunan gelir türüdür. Gelir vergisi, kira gelirlerleri, hisse senedi satış kazancı gibi birçok alana yayılabilir. Peki, genel manada bakıldığında Gelir vergisi nedir ve bu kapsamda beyanname ne zaman verilir?
#Gelir Vergisi