Gastronomi haberleri sayfasında Gastronomi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7262 Gastronomi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
TIME dergisi, 2025 yılı için hazırladığı "Dünyanın En Harika Yerleri" listesini yayımladı. Dergi, seyahat, gastronomi, kültür ve inovasyon alanlarında öne çıkan 100 destinasyonu belirledi. Türkiye de listede yer alarak uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekti.
#TIME DergisiBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru Erke35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Bu yıl gençler malzemeye olan farklı bakış açıları ve kullandıkları yeni tekniklerle jüriyi derinden etkilemeyi başardı. Hatta bir de jüri özel ödülü verildi. Şimdi sıra bu yıl Portekiz’de alacakları eğitimde.
#Ebru Erke‘Şeflerin Düeti’ etkinliğinin dördüncüsü için Kıbrıs’taydım. Hem hiç bilmediğim hikâyeler dinledim hem de Elexus Hotel’in executive chef’i Veli Bayraktar ve şef Murat Bozok’un adanın çokkatmanlı kültüründen aldıkları ilhamla hazırladıkları menüyü tattım.
#Ebru ErkeBu yıl 23’üncüsü düzenlenen Madrid Fusión, İspanyol mutfağının ihtişamına sahne oldu. İspanyollar mutfaklarında gerçekleştirdikleri sessiz devrimi dünyaya anlattı ve Fransa’nın koltuğuna oturduklarını ilan ettiler. Dünyanın en iyi şeflerinin katıldığı ve deneyimlerini paylaştığı organizasyon gerçekten ilham vericiydi.
#Ebru ErkeGeçen hafta dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından biri olan Sirha için Lyon’daydım. Dünyanın her yerinden markaların katıldığı fuarın önemli bir etkinliği de Bocuse d’Or yarışmasıydı. Görsel bir şölen de sunan yarışmada şeflerin Türk yapımı ve tasarımı tabakları kullanması gurur vericiydi.
#GastronomiLiberty Hotels & Resorts bünyesinde faaliyet gösteren Liberty Lykia, 2025 yaz sezonunu doğa, kültür ve gastronomi temalarını merkeze alan özel bir organizasyonla açtı. Fethiye'nin önde gelen turizm destinasyonlarından biri olan tesis, Likya Yolu’nun eşsiz coğrafyasında gerçekleştirdiği etkinlik aracılığıyla, bölgesel mirasa ve sürdürülebilir turizm anlayışına katkı sağlamayı hedefledi.
#1İzmir, İtalya Konsolosluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl ilk kez İtalyan Yaratıcılığı Festivali’ne ev sahipliği yapacak. “Create in Izmir” projesi kapsamında düzenlenen ve “Genç Yaratıcı Fest 2025”in bir parçası olan etkinlik, altıncı yılında “Viva Creatività” başlığıyla İtalyan ve Türk yaratıcılığının bakış açılarını buluşturmayı hedefliyor.
#1Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin eli kulağında. Geleceğin başbakanı Friedrich Merz’in liderliğinde kurulması planlanan ve Hıristiyan Birliği Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşacak büyük koalisyon hükümetinin programı, geçen hafta üç partinin kurmayları tarafından Berlin’de bir basın toplantısında açıklandı.
#Almanya86 yıl önce İtalya’nın Cenova şehrinde Belloni ailesi tarafından kurulan Zeffirino, Monte Carlo ve Paris’ten sonra İtalya dışındaki üçüncü şubesini İstanbul’da açtı. Mekân Ortaköy’de, Boğaz’a nazır ve çok şık. Taptaze makarnaları ve alameti farikaları pesto soslarından fındık kremalı anneanne turtasına geleneksel Cenova mutfağını layıkıyla sunan bu restoran, İstanbul’un gastronomi şehri olmasına da eminim büyük katkı sağlayacak.
#Ebru ErkeHafta başında Ankara’da dolu dolu bir 24 saat geçirdim. 39 yıldır Sevda ve Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali vesilesiyle ilk kez tarihi Sevda ve Cenap And Evi’ni görme, aile anılarını Ali Başman, kızları Cevza ve Aslı’dan dinleme fırsatı bulduk. Ardından da festival kapsamında sahnelenen iki modern dans gösterisi izledik. Anlatacak çok şey var ama önce kısaca da olsa aile öyküsü...
#Müge AkgünCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde kurulan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (TOGEM-DER) bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği Cemre Çarşısı, 'Aile, İyilik ve Sürdürülebilirlik temasıyla 18-20 Nisan tarihlerinde The Peninsula Istanbul'da gerçekleşecek. Yapılan her alışverişin iyiliğe dönüşeceği etkinlik; iş dünyasının yanı sıra moda sektörü, gastronomi, sanat ve spor dünyasından da uzman isimleri ağırlayacak. Tekstilden ev aksesuarına 70'i aşkın markanın katılacağı etkinlikten elde edilen gelir TOGEMDER'in sosyal yardım faaliyetlerinde ve projelerinde kullanılacak.
#Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim Ve Sosyal Dayanışma DerneğTÜİK verilerine göre TÜFE mart ayında yüzde 2.46, yıllık yüzde 38.10 oranında gerçekleşti. Milyonlarca dar ve sabit gelirli memur ile emeklinin merakla beklediği üç aylık TÜFE oranı Ocak’ta yüzde 5.03, Şubat’ta 2.27 ve Mart’ta yüzde 2.46 artışla kümülatif yüzde 10.06 oldu.
#TÜİKTIME dergisi, 2025 yılı için hazırladığı "Dünyanın En Harika Yerleri" listesini yayımladı. Dergi, seyahat, gastronomi, kültür ve inovasyon alanlarında öne çıkan 100 destinasyonu belirledi. Türkiye de listede yer alarak uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekti.
#TIME DergisiT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir yandan özgün kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluşturan bir yandan da şehirlerimizin marka değerlerini yükselterek dünyanın en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk durağı olan Adana oldu.
#AdanaTürkiye’nin ilk ve tek şehir karnavalı olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği ile düzenlenen “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” Adana’yı saran portakal çiçeklerinin mis kokusuyla başladı.
#Adana Portakal Çiçeği KarnavalıTürkiye’nin ilk ve tek şehir karnavalı olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği ile düzenlenen “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” Adana’yı saran portakal çiçeklerinin mis kokusuyla başladı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıSadece doğanın değil, bir yandan da kültür-sanat etkinliklerinin coştuğu ilkbahar mevsimindeyiz. Beyazperdede terzi dükkânındaki bir grup kadının sevinçlerine, hüzünlerine ortak olacağız. Tiyatro sahnesinde anneliğin kutsallığını sorgulayacağız, insanlığın kayıtsızlığına absürt bir pencereden bakacağız. Kitap raflarında Haldun Taner’den Aristoteles’e ustaların eserleri okurlarla buluşacak. İstanbul Modern ve Pera Müzesi’nde de dikkat çekici sergiler var. Bahar konserleri renkli ve umut yüklü. Tamino ve Kings of Convenience unutulmaz performanslara imza atacaklardan ikisi. Açık havadaysa Alaçatı Ot Festivali’nden Picnic&Gathering’e, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na baharın tadını çıkarabileceğimiz birçok etkinlik gerçekleşecek.
#Ece AltıkulaçBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeArdahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerterek ekim ve hasatını gerçekleştiriyor. Kampüs içerisinde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen un üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından ürünlere dönüştürülüyor. Ayrıca buğdaydan katma değer elde edilmesi için makarna, erişte, bulgur gibi ürünler için kurulan tesiste çalışmalar yürütülüyor. Üniversite tarafından 2021 yılından bugüne 600’e yakın üreticiye kavılca buğdayının ekimi konusunda eğitim ve destek verildi.
#Ardahan ÜniversitesiSamsun’daki Türk Telekom Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri alan şefi Caner Yılmaz, “Öğrencilerimiz buradan aldığı eğitimlerle birlikte yurt dışı dahil olmak üzere Türk ve dünya mutfağı üzerine iş yeri açabiliyorlar” dedi.
#SamsunTürkiye'nin ilk ve tek sokak karnavalı olan “Nisan’da Adana’da - 13. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”nın resmi programı açıklandı. 4 Nisan tarihinde başlayacak karnaval süresince 200’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Bu yıl “Dünya Çocukları” temasıyla düzenlenecek karnaval, gönüllü etkinlik gruplarının performanslarının yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği ile zengin bir içeriğe sahip olacak.
#AdanaAdana'da 13 yıldır baharın gelişiyle düzenlenen efsane karnavalda bu yıl da rekor katılım bekleniyor. Bölgenin meşhur yemeği olan kebaba talep öyle artıyor ki yüzlerce ton et tüketiliyor. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, bu yıl 13'üncü kez düzenlenecek Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'na katılacak yerli ve yabancı turistlerin 400 ton et tüketmesini hedeflediklerini belirterek, gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.
#AdanaAdana'da 13 yıldır baharın gelişiyle düzenlenen efsane karnavalda bu yıl da rekor katılım bekleniyor. Bölgenin meşhur yemeği olan kebaba talep öyle artıyor ki yüzlerce ton et tüketiliyor. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, bu yıl 13'üncü kez düzenlenecek Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'na katılacak yerli ve yabancı turistlerin 400 ton et tüketmesini hedeflediklerini belirterek, gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.
#FestivalUsta oyuncu Perihan Savaş, oğlu Savaş Zafer ve gelini Melis Ketenci’yle bayram vesilesiyle bir araya geldik. Savaş Zafer, röportajımız için İstanbul’daki evinin kapılarını açtı. Sadece bayramda değil her fırsatta bir araya geldiklerini belirten aile, hem bayramları nasıl geçirdiklerini hem de aile yaşamlarını anlattı.
#Perihan SavaşRamazan Bayramı’nda şehirlerarası yollara düşenler için rota üzerindeki gizli hazineleri keşfetme zamanı. Yol kenarında küçücük dükkânlar, çiftlik satış noktaları ya da kooperatif stantlarında; market raflarında bulamayacağınız özel ürünler sizi bekliyor. Ezine’den alınan peynir, Kocaeli’den pişmaniye ya da Afyon’dan sucuk... Aracın bagajında şimdiden yer açın!
#Ramazan Bayramı