Gastronomi haberleri sayfasında Gastronomi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7185 Gastronomi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Madrid Fusión, İspanyol mutfağının ihtişamına sahne oldu. İspanyollar mutfaklarında gerçekleştirdikleri sessiz devrimi dünyaya anlattı ve Fransa’nın koltuğuna oturduklarını ilan ettiler. Dünyanın en iyi şeflerinin katıldığı ve deneyimlerini paylaştığı organizasyon gerçekten ilham vericiydi.
#Ebru ErkeGeçen hafta dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından biri olan Sirha için Lyon’daydım. Dünyanın her yerinden markaların katıldığı fuarın önemli bir etkinliği de Bocuse d’Or yarışmasıydı. Görsel bir şölen de sunan yarışmada şeflerin Türk yapımı ve tasarımı tabakları kullanması gurur vericiydi.
#Gastronomi35 yaşın altındaki şefler arasından 8 başarılı isim... Hepsi ya kendi mekânının sorumluluğunu almış ya da büyük bir mutfağın başında. Genç şeflere hayallerini ve Türk gastronomisinin geleceğini sordum. Dünyayı takip eden, sürdürülebilirlik konusuna hâkim, doğdukları kültürün yemeğini ve coğrafyanın ürünlerini araştıran, gelecekte büyük başarılara imza atacak, mutfağımızı globale taşıyacak gençleri takdimimdir.
#Ebru ErkeMetro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarTürkiye İnternet Gazeteciliği Derneği’nin (TİGAD) “Yeni nesil gazetecilik çalıştayları” serisi devam ediyor. TİGAD’ın yeni çalıştay durağı Çankırı olacak. TİGAD öncülüğünde 21-24 Şubat tarihleri arasında Çankırı’da düzenlenecek “TİGAD Yeni Nesil Gazetecilik ve Dijital Medya Çalıştayı - Çankırı Tarihi, Kültürel ve Gastronomi Değerlerini Tanıtma Etkinliği”ne 100’den fazla gazeteci katılacak. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz da çalıştaya "Büyükşehirde Yerel ve Ulusal Medya" başlığıyla katkı sunacak.
#TİGADYeni tatlar keşfetmek isteyenler artık sosyal medyanın işaret ettiği adreslere akın ediyor. Sosyal medya sayesinde adını duyuran, kapısında kuyruklar oluşan mekânlardan biri de Cim’s Cream&Puff. Fransız sanat pastacılığı tarzında ürünler yapan küçük dükkân, lezzetli pastalarıyla daha da ünleneceğe benziyor.
#Uygar TAYLANÖzyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ, paça çorbasının içerisindeki kolajenden ürettiği cips ve krakerleri Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediyor.
#PaçaTürk mutfağının geleneksel tatlarını koruma ve dünya mutfaklarıyla buluşturma misyonuyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının yiyecek ve içecek hizmetleri alanında öğrenim gören öğrenciler arasında düzenlenen “MEB Uluslararası Gastronomi Festivali ve Aşçılık Yarışması” kapsamındaki bölge müsabakaları başladı. Kayseri’deki ilk etabın ardından 15 gastronomi bölgesindeki yarışmalar tamamlandıktan sonra büyük final, 15-22 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilecek.
#MEB Uluslararası Gastronomi FestivaliRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaBu yıl 5. kez düzenlenen Turizm Gastronomi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT geçen hafta Antalya’da yapıldı. Oturumlarda özellikle şef Maksut Aşkar’ın “Milli Proje” önerisi dikkatimi çekti. İşte sektörün dev isimlerini bir araya getiren zirveden detaylar.
#Arda SayınerBu yıl 23’üncüsü düzenlenen Madrid Fusión, İspanyol mutfağının ihtişamına sahne oldu. İspanyollar mutfaklarında gerçekleştirdikleri sessiz devrimi dünyaya anlattı ve Fransa’nın koltuğuna oturduklarını ilan ettiler. Dünyanın en iyi şeflerinin katıldığı ve deneyimlerini paylaştığı organizasyon gerçekten ilham vericiydi.
#Ebru ErkeTürkiye’yi yasa boğan, şehirlerin yerle bir olduğu, binlerce canın gittiği 6 Şubat’taki depremin üzerinden 2 yıl geçti. En büyük yıkımın yaşandığı Hatay başta olmak üzere tüm bölgede “büyük acıların” izleri silinmeye çalışılıyor. Bir yanda yeni kurulan çarşı-pazarlar, açılan işyerleri, kafe ve restoranlar, diğer yanda enkazlar, inşaatlar, yükselen konutlar ve toz-duman içinde sürdürülen hayat. Ama her şeye rağmen umutlar dimdik ayakta...
#KahramanmaraşHollanda’da göçmen kökenli gastronom ve otelciler birliği olan HorecaBond Nederland (HBN), Rotterdam’da gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında yeni yönetimini belirledi. Toplantıya sektörden birçok önemli isim katılırken, HorecaBond’un gelecek vizyonu ve stratejik hedefleri de masaya yatırıldı.
#Horecabond NederlandBİR ülkenin mutfak kültürü, aslında onun dünyaya açılan en sıcak, en samimi ve en lezzetli yüzü... İşte Gökmen Sözen, yıllardır Türkiye’nin gastronomi sahnesini dünyaya tanıtma misyonuyla hareket eden isimlerden biri. Ama sıradan bir gastronomi figürü değil... Onu, bir gastronomi diplomatı, hatta belki de bir mutfak stratejisti olarak tanımlamak daha doğru...
#1Coğrafi İşaretler Derneği Genel Sekreteri Kemal Çifçi, Ankara’nın 41 coğrafi işaretli ürünüyle tescil aldığını, 7’sinin ise başvuru sürecinin devam ettiğini söyledi. Çifçi, “İletişimin bu kadar yoğun olduğu günümüzde en büyük tehlike ulusal kültürler bir benzeşim sorunu ile karşı karşıyadır. Her şeyin birbirine benzemesi birçok çözülmez sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu açıdan coğrafi işaretli ürünler bizim için bir çıkış noktasıdır” dedi.
#Coğrafi İşaretler Derneği Genel Sekreteri Kemal ÇifçiHer ne kadar kitap okumanın yaşamında önemli yer tuttuğu bir kuşağın üyesi olarak alışkanlıklarıma bağlı olsam da değişen koşullar ve galiba sosyal medya kanalları kendime ayıracağım değerli saatleri her geçen gün daha çok çalmaya başladı. Ben de yeni yılın ilk günlerinden itibaren ihtiyacım olan huzuru bulacağıma inandığım masamda okunmayı bekleyen kitaplara el uzattım.
#Müge AkgünGeçen hafta dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından biri olan Sirha için Lyon’daydım. Dünyanın her yerinden markaların katıldığı fuarın önemli bir etkinliği de Bocuse d’Or yarışmasıydı. Görsel bir şölen de sunan yarışmada şeflerin Türk yapımı ve tasarımı tabakları kullanması gurur vericiydi.
#GastronomiSinem Keskinel ve Zeynep Emeç tarafından 2021 yılında kurulan EMA Kolektif’in organizasyonuyla gerçekleştirilen Artful Dining, sanat ve gastronomiyi bir araya getiriyor. Artful Dining’in üçüncü edisyonunun dördüncü yemeği geçtiğimiz günlerde Türkiye çağdaş sanatının önemli isimlerinden Azade Köker’i ağırladı. Sanayi 313’te düzenlenen gecede şef İnanç Çelengil, Köker’in eserlerinden ilham alarak oluşturduğu bir menüyü davetlilere sundu. Artful dining, sadece yemek yeme deneyimine odaklanmıyor, sanatı ve sanatçıyı gastronomi ile bir araya getirerdiği bir kutlama alanı yaratıyor.
#Artful Dining