Gastronomi haberleri sayfasında Gastronomi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7127 Gastronomi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Metro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarGastronomi alanında Türkiye’nin prestijli organizasyonlarından ‘İncili Gastronomi Rehberi’ne giren mekânlar geçen hafta açıklandı. İnciler görkemli bir törenle dağıtıldı. Bu yıl 8 kenti kapsayan rehberde İstanbul dışı mekân sayısı da yükseldi...
#GastronomiFransız değerlendirme sistemi La Liste 2025’in ödül törenindeydim. Bu yıl 200 ülkeden 30 bin restoranın değerlendirildiği organizasyonda Türkiye’den şef Fatih Tutak ve 7 Mehmet Restaurant ödül aldı. Törende sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil zorunluluk olduğu vurgulandı. Görünen o ki geleceğin mutfaklarında lezzetten önce hikâye, etik ve sürdürülebilir yaklaşımlar öne çıkacak.
#GastronomiGastronomi dünyasının en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye’nin ilk ve tek restoranların derecelendirildiği İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncısı yolda. İnciler 18 Kasım 2024 Pazartesi sahiplerini bulacak. Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca, gastronominin sadece bir yemek değil, kültürel bir deneyim haline geldiğini söyledi.
#İncili Gastronomi RehberiHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANMutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MeteHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeMetro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERGöteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk KahvesiGAMZE Cizreli, Türk gastronomi dünyasında bir marka yaratma ustası. Cafemiz, Kuki, Quick China, Buselik derken BigChefs ile başarılarını taçlandıran ve her yeni girişimiyle sektöre yön veren bir isim. Ancak onun başarısını sadece yarattığı markalarla sınırlamak haksızlık olur. Gamze Cizreli aynı zamanda Türk kadın girişimciliğinin simgelerinden biri, sivil topluma verdiği destekle de örnek bir rol model.
#1Geçen hafta sonu Kapadokya’da konakladığım otel ve hemen döner dönmez gittiğim Tarabya sahildeki restoran, bana bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten iki yeni mekândı. Farklı bakış açılarıyla tasarlanmış bu mekanların hem ülke turizmine hem de gastronomisine büyük katkısı olacağından, yeni bir anlayış getireceğinden hiç kuşkum yok...
#Müge AkgünOsmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı PatarHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yükseköğretimle turizm sektörünü bir araya getiren iş birliği protokolü imzalandı. Buna göre, turizm fakültelerinde İngilizce hazırlık eğitimi verilecek, eğitim yüzde yüz İngilizce olacak ve ikinci yabancı dil zorunlu hale gelecek.
#YÖKMilli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki eğitime yönelik ‘Beceri geliştirme programı’ kapsamında pek çok okulda zanaat atölyeleri açılıyor. Öğrencilerin ilgi duydukları alanlarda kurslara katılabildikleri bu atölyelerde geleceğe dönük temel beceriler kazandırılıyor. Bu atölyelerden biri de gastronomi alanında Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde açıldı.
#Milli Eğitim BakanlığıYedi yıl öncesine dek Türkiye’nin bir restoran rehberi yoktu. 2017 yılında Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle ülkemizin ilk ve tek gizli müfettişlik sistemiyle değerlendirme ve derecelendirme yapılan çalışması İncili Gastronomi Rehberi projesi hayata geçti.
#Müge AkgünYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinSerhat Doğramacı kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 2020 yılı MasterChef Türkiye şampiyonu olan Serhat Doğramacı, gastronomi dünyasında hızla yükselmiş bir şef olarak dikkat çekmektedir. Özellikle doğal ve sürdürülebilir mutfak anlayışıyla ön plana çıkan Mezra Yalıkavak'taki restoranı ile adından söz ettiren Serhat, şeflik kariyerinde büyük bir başarıya imza atmıştır. 2025 Michelin Genç Şef Ödülü ise Bodrum'daki Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak restorandan Serhat Doğramacı'nın oldu. Peki, Serhat Doğramacı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Serhat Doğramacı