Altı kadın sanatçının kolektif bir kimlikle düzenlediği ‘Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar - Kör Alan’ başlıklı sergi Gaia Gallery’de izleyiciyle buluştu. Sanatçı kadının günlük rutinlerini tartışmaya açan işler; korkuları, endişeleri, şartlanmışlıkları, pişmanlıklarıyla var olan bir ‘sanatçı kadın portresi’ yaratıyor. Altı kadın sanatçının kolektif bir beden ve kimlik üzerinden sergilediği eserlerini, kendilerinden dinledik...
#KitapsanatBir grup anonim feminist aktivistten oluşan ‘Guerrilla Girls’, 1985 yılında kuruldu. Her bir üyesi bir kadın sanatçının ismini kendine mahlas edinerek sanat pratiğine devam eden Guerrilla Girls, kamusal alanda goril maskeleri takarak kimliklerini gizliyor. Sanat, sinema, politika ve kültür çalışmalarındaki cinsiyet ayrımcılığını, ırkçılığı ve yozlaşmayı çeşitli posterlere, pankartlara, sticker’lara, billboard’lara, projeksiyonlara ve birtakım başka kamusal projelere dönüştürüyor. Xavier Arakistain ve Nayia Yiakoumaki’nin eşküratörlüğünde ‘Avrupa’da Durum Daha mı Vahim?’ adını taşıyan sergileriyle ilgili Guerilla Girls ile konuştuk.
#KitapsanatTuvalin sınırlarını oyun alanının sınırları olarak belirleyen ve kurguladığı ışık tekniğiyle izleyeni esere çeken Sinan Demirtaş, sergisi ‘Homo Ludens’ (Oynayan İnsan) ile Gaia Gallery Dolapdere’de. Demirtaş, “Oyun alanına dönüştürdüğüm atölyemde çocuklarımın oyun oynarkenki halleri ve hayal dünyaları sergimin temelini oluşturdu” diyor.
#Kitap Sanat