“Gitme zamanı gelmişse ‘dur’ demenin, zaman geçmişse ‘dön’ demenin ve aşk bitmişse ‘yeniden’ demenin, anlamı yoktur.” sözlerinin sahibi, Yüzyıllık Yalnızlık ve Kolera Günlerinde Aşk’ın unutulmaz yazarı Gabriel Garcia Marquez, hayatanı kaybetti...
#Gabriel Garcia MarquezNobel Komitesi, Nobel Edebiyat Ödülü'nü Zanzibarlı edebiyatçı Abdulrazak Gurnah'a verildiğini açıkladı. Gurnah'ın ödülü kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden dolayı aldığı ifade edildi.
#NobelLatin Amerika ülkeleri, Aztek ve İnka uygarlıklarının yurdu olarak tarihsel bir önem taşımalarının ötesinde; yaşadıkları ekonomik ve toplumsal sorunlar, maruz kaldıkları darbeler ve diktatörlük dönemleri, bunlara karşı verdikleri, bitmeyen/vazgeçilmeyen mücadeleler ve çok sayıda özgünlük içeren toplumsal hareketleri ile dikkati çekiyor.
#Latin AmerikaBir ülkede bir yurttaşa kaç soruşturma düşer? Basın özgürlüğünün inovasyonla ilgisi ne? Yaşar Kemal için yas tutmayı neden beceremedik? Bu sorulara istatistikle cevap verilebilir mi? New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin veriyor. İstatistiklerle Türkiye’nin hemen her meselesine ışık tuttuğu yeni kitabı ‘Yol Ayrımındaki Türkiye’yi vesile edip, memleketin sayısal bir fotoğrafını çektik. Hükümet kim olursa olsun, gelecek haftaki seçimden sonra, göreceği fotoğraf bu olacak.
#Terör2007 Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen yazarlar arasında Amerikalı Philip Roth, İsrailli Amos Oz, Japon Haruki Murakami, Fransız Jean-Marie Gustave Le Clezio, Adonis olarak bilinen Suriyeli şair Ali Ahmed Said Asbar'ın adı geçiyordu. Nobel Edebiyat Ödülünü geçen yıl da Orhan Pamuk almıştı.
2002'de de olaylar birbiri ardına patladı. Dünya káh bir başbakanın saç rengini, káh ABD Başkanı George W.Bush'a ‘‘moron’’ diyen kadını konuştu. Ancak pek çok olay terör, ABD'nin terörle mücadelesi ve savaş hazırlığının gölgesinde kaldı. Şimdi biraz geriye gidip, hafızaları zorlamaya ne dersiniz? 2002 yılında acaba neler oldu?