İki hafta öncesine kadar Marmaris’te, Antalya’da ve Bodrum’da dev yangınlarla mücadele ediyorduk. Neyse ki bu felaket geride kaldı. Şimdi biliminsanları bu alanları gözlemleyerek gelecek için dersler çıkarıyor: “Zamanla, doğa kendini onardıkça alageyikler, karakulak, vaşak veya kurt gibi canlılar da bu alanlara dönecektir.”
#Doğal AfetDünya üzerinde sayıları 700, Türkiye'de ise 100'e kadar düşen Akdeniz fokları, Mersin'de bilim insanları tarafından kurulan fotokapanlarla görüntülendi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışma kapsamında fotokapanlarla Akdeniz kıyılarına 34 fok tespit edildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Meltem Ok, geçmişte tüm Akdeniz kıyılarda yaşayan fokların sayısının, insan baskısı ve özellikle habitatların kaybı nedeniyle düştüğünü söyledi.
#MersinDünya üzerinde sayıları 700, Türkiye'de ise 100'e kadar düşen Akdeniz fokları, Mersin'de bilim insanları tarafından kurulan fotokapanlarla görüntülendi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışma kapsamında fotokapanlarla Akdeniz kıyılarına 34 fok tespit edildi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Meltem Ok, geçmişte tüm Akdeniz kıyılarda yaşayan fokların sayısının, insan baskısı ve özellikle habitatların kaybı nedeniyle düştüğünü söyledi.
#Akdeniz FoklarıTÜRKİYE'de, koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle, insanların akın edemediği orman ve ağaçlık alanlardaki yaban hayatı da hareketlendi. Yaban hayvanları, doğada fotokapanlarla görüntülendi.
#Tekirdağ Doğa Koruma Ve Milli Parklar Şubesi MüdürlüğüBundan tam 49 yıl önce Beypazarı’nın Bağözü Köyü’nde bir Anadolu Parsı, köylü bir kadına saldırır. Bunun üzerine köylüler tarafından vurularak öldürülür. Bu olay Anadolu Parsı’na ait son resmi kayıt olur. İşte Anadolu’nun ve Ankara’nın son parsının dikkat çeken hikâyesi.
#Anadolu ParsıManisa, İzmir, Muğla ve Aydın'daki ormanlık alanlara yerleştirilen 348 fotokapan ile yaban hayatı gözlemlenirken, Manisa'daki fotokapanlarla kurt, domuz, tilki, çakal, geyik, karaca gibi birçok hayvan görüntülendi. Özellikle kurtlar ilk kez sürü halinde görülürken, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, "Manisa'da son dönemlerde kurt popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#ManisaManisa, İzmir, Muğla ve Aydın'daki ormanlık alanlara yerleştirilen 348 fotokapan ile yaban hayatı gözlemlenirken, Manisa'daki fotokapanlarla kurt, domuz, tilki, çakal, geyik, karaca gibi birçok hayvan görüntülendi. Özellikle kurtlar ilk kez sürü halinde görülürken, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, "Manisa'da son dönemlerde kurt popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#ManisaŞırnak Cudi Dağı eteklerinde nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsına ait üç fotoğraf elde edildi. Uzun yıllar sonra ilk kez Anadolu Parsı canlı görüntülendi. 1974'te Ankara Beypazarı'nda vurulan ve MTA'da doldurulmuş olarak sergilenen Anadolu parsını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Karataş, 'Ondan sonra 1976'da Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda vuruluyor ve o gün bugündür hep bir efsane gibiydi' dedi:
#ŞırnakKuzeydoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülediği, Covid-19'un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği değerlendirilen rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydı, bilimsel literatüre girdi. KuzeyDoğa Derneği ekibi: Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var.
#Rakun KöpeğiKuzeydoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülediği, Covid-19'un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği değerlendirilen rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydı, bilimsel literatüre girdi. KuzeyDoğa Derneği ekibi: Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var.
#Covid-19Çorum'da yaban hayvanı envanterinin çıkarılması için ormanlık alanlara fotokapanlar yerleştirildi. Fotokapanlara takılan geyik, tilki, ayı ve kurt görüntüleri belgeselleri aratmıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü, ormanlık alanlara kurulan fotokapanlarla bölgedeki yaban hayvanlarının envanterini çıkarıyor. Fotoğraf ve video çekebilen "fotokapan" sistemi şimdiye kadar bir çok yaban hayvanını doğal yaşam alanında görüntüledi. Çorum'daki ormanlık alanlarda 10 adet fotokapan sistemi bulunuyor. Harekete duyarlı olan bu sistemler resim ve video çekebiliyor. İlk olarak Kargı ilçesine kurulan sistem sayesinde şimdiye kadar çok sayıda geyik, karaca, tilki, ayı, çakal, yaban domuzu ve kurt görüntülendi. Doğal yaşam alanlarında kaydedilen yaban hayvanlarının görüntüleri belgeselleri aratmıyor. Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, fotokapanları diğer ilçelere de kurarak Çorum'daki yaban hayvanlarının tespitine ve koruma- kontrol çalışmalarına devam edecek.
#FotokapanBartın'daki Küre Dağları Milli Parkı'na kurulan fotokapanlar, nesli tükenmek üzere olan su samurunu görüntüledi.Küre Dağları Milli Parkı'nın sahip olduğu biyolojik fauna değerlerini koruma kullanma dengesi içinde, devamlılığını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacı ile yürütülen 'Küre Dağları Milli Parkının Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında 1 ay önce milli parka 10 fotokapan kuruldu. Fotokapanlarla şuana kadar karaca, karaleylek gibi hayvanlar görüntülendi. Milli parkın içinden geçen derede bir su samuru da fotokapanla tespit edildi. Derede kıyıya çıkmaya çalışırken görüntülenen su samurunun, milli parktaki biyolojik çeşitlilik açısından önemli olduğu belirtildi. Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, fauna arşivlenmesi çalışmalarına 1 ay önce başladıklarını belirterek, "Milli parkın değişik yerlerine kurduğumuz fotokapanlardan görüntü elde etmeye başladık. Daha önce varlığı bilinen ancak ilk kez görünen su samuru dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan bir memelidir. Projemiz önümüzdeki süreçte de devam edecek" dedi.
#BartınLeopardan sonra şimdi de sırtlan göründü.Nesli tükenme tehlikesi altındaki çizgili sırtlanlar, Şırnak'ta doğaya konulan fotokapanlarla doğal ortamında görüntülendi.Çizgili sırtlanların Adıyaman'dan başlayıp Şırnak'a kadar devam eden Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer aldığı tespit edildi. Sadece belgesellerde görmeye alışık olduğumuz sırtlanları avlamak kesinlikle yasak. Çizgili sırtlanların maksatla veya kasıtlı öldürülmesi durumunda 13000 TL'lik tazminat bedeli ödenmesi gerekiyor. AA - KURGU: Levent SERT
#Şırnak